Nadzoh ovo vrlo interesantno.
Narandze bez kospica, cvekla bez mirisa, ljubicasti kukuruz i fluoroscentno narandzasta bavnja. Dokle ?
Ja to ne jedem, izbjegavam po svaku cijenu. Kad hocu paradajz sacekam da uzrije kad mu je vrijeme, protegnem 10 i nesto kilograma do jednog cike koji ima ogromnu bastu i uzgaja paradajz, kupim ga kod njega i jedem, Nema najlona, nema pesticida niti umjetnih djubriva a paradajz ko dusa, kad ga zagrizes miline te obuzmu. Jedem povrce kad mu je vrijeme da raste, kupujem od lokalnih seljaka i uzivam u svakoj sekundi konzumacije. Prolazim danas pored granapa vidim jagoda skoro ko jabuka. Odem na pijacu vidim iste. Jeo sam ih prosle godine, jagoda ko bokser, jedes je ona gorka, suha ko karton, Boga pitaj s cime je napucana.
Ne treba meni nikakva studija da bi ja znao sta je ispravno a sta ne. Trudim se koliko sam u mogucnosti da jedem ispravnu i zdravu hranu i da pijem ispravna i zdrava pica. Yebes krompir u kojem ima 6 kila, kakav je to krompir i na sta to lici. Prirodno se to nemoze postici. Isto ko i ovi bilderi, kjurci palci, napuse se napuse, napuca se proteinima kreatinima steroidima, i onda kroz 2 godine odkazu bubrezi, iskrivi se kicma, sjebe se organizam i halali Huso materi. Sve sto je umjetno, sto je na silu proizvedeno nije zdravo i nikad nece biti.
Mi smo najnakaradnija nacija koja moze postojati na svijetu, pijemo vodu iz cesme, koja je zdrava i predobra. Mozes na prste nabrojati zemlje koje imaju taj luksuz da imaju cistu tekucu vodu. Otvoris slavinicu, napucas se i rahatan, Amer je moze otvorit i pit preradjenu kanalizaciju. Imamo rijeke koje imaju 100% cistu vodu, ispravnu za pice, sta mi radimo ? Gradimo hidrocentrale, zasipamo smecem i provodimo kanalizacijske odvode direktno u nju. Hiljade i hiljade kvadratnih kilometara obradive zemlje zjapi, dok se svugdje u svijetu koristi svaki centimetar da se posadi kakva biljcica. Jabuke, tresnje, sljive rastu u svakom selu, sutas nogama po cesti smetaju ti, odes na pijacu i kupujes jabuke iz antalije, tresnje iz uzbekistana i sljive iz biafre.
Kako bi mi mogli fino zivjeti da smo pametna nacija, imamo sve blagodati ovog svijeta, obradivu zemlju, vodu kojom bi se to zemljiste zaljevalo, imamo planine za turizam i ispasu stoke, sume i livade za pcele, rijeke da lov i ribolov. Imamo izlaz na more, pecaj lovi ima ribe u jadranu, pakuj prodaji. Sto moram kupovati ribu iz Kine ? Sto nemogu jesti ribu iz Jadrana. Naseg Jadrana.
Ali ne, deder vidi livade, napravi deponiju ! Vidi rijeke, ucjeraj ti stojadina u nju, odnjet ce ga voda, baci ba u vodu nek nosi kome drugom, da nama ne smrdi ovdje svo ovo smece, kud sa ovim odpadnim vodama, fekalijama ? Pa u vodu, odnijet ce dalje. Vidi sume, vidi planine, isjeci, sve isjeci, izvali panjeve sve prodaj u inostranstvo. Oni cuvaju svoje sume, i kupuju od nas bilmeza, uskoro ce ptice gnijezda po banderama praviti. Niko vise nece da bude seljak, ne u pogrdnom smislu, nego u onom plemenitom. Nece vise niko da obradjuje zemlju, da sadi, uzagaja. Svi hoce u kancelarijama da rade i da budu gospoda, da imaju fakultete i da se udaraju u prsa indeksom. Ovaj gradski svijet nece na izvor da naspe vode, nego kupuje janu jer je jana in, jebes izvor. Nece da kupi od seljaka jer seljak ne proizvodi Zdenku s aditivima nego proizvodi zdrav i prirodan sir, ali taj sir nema markice na sebi i nije brendiran. Ko jos kupuje mlijeko na pijaci ? Samo daj uvezeno, daj da je napucano aditivima i daj nek nije nase, u bilo kojem smislu. Sladje nam je komsijino govno nego nanina hurmasica.
Ima poslovica, stara Indijanska, zaboravio sam tacno kako ide ali je u sljedecem smislu " Kada posjecete posljednje drvo, kada zagadite posljednju rijeku i ulovite posljednjeg bizona shvatit cete da se novac ne moze jesti "
Sav taj karcinom, sve te maligne bolesti, preuranjene smrti, sve je to povezano s tom " finom i bezazlenom genetski modificiranom hranom. Pogledajte svijet par generacija prije nas, jeo je ono sto mi sad nazivamo splacinama. Podvarke, ukuhane zivotinjske ostatke, bilje ovakvo i bilje onakvo. I gle cuda, zivio je po 80-90 godina. Koliki je nas zivotni vijek ? 50-60 u vrh glave. Nije bilo pastete, nije bilo salame, biljnog sira i gaziranog soka. Ali bilo je zdravlja na pretek. Nije bilo ni vakcina niti kafetina i kojekakvih drugih lijekova, pa se zivilo. Nije se islo doktoru, bilo se zdravo, boli te stomak popij ovaj caj, boli te glava pojedi ovu biljku. Sad ? Rokni ba tabletu i prestane za 20 sekundi, a ta tableta ti uzme 2 mjeseca zivota....
Neka neka...tako nam i treba...nismo bolje ni zasluzili.
|