www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 13th, 2021, 12:55 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00




Započni novu temu Reply to topic  [ 88 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: April 5th, 2010, 3:55 pm 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Dragulj orijentalne medicine
Cudesni Med Avicenna
Iz utroba njihovih izlazi pice razlicitih boja, koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju. (En Nahl, 69)

Poštujuć gore navedeni citat iz Kur’ana Ibn Sina Avicenna (980 -1037), autor čuvenog “Medicinskog kanona” (Al-Qanun fi’l-tibb), smatrao je med jedinstvenim lijekom za harmoniju duše i fizičko zdravlje. Kao lučonoša arapske medicinske škole (savremenici su ga nazivali “Carem medicine” i "Princom liječnika"), on je - koristeći med i kur’anske ajete, blagotvorne zikre i sufijske tajne ceremonijale – spravljao ljekovite medne preparate čudesnih svojstava, za koje se pričalo da su u stanju čak i mrtve da oživljavaju! Naravno da tu ima pretjerivanja, ali Ibn Sinini preparati od meda, koji su kasnije po njemu dobili ime, zasigurno su bili među najčudesnijim eliksirima i stoljećima su se smatrali najdjelotvornijim lijekovima za duševne bolesti i bolesti unutrašnjih organa.

Misterija duše
Kao najveći mislilac i filozof svog vremena, Ibn Sina Avicenna je bio svjestan činjenice da fizičko tijelo predstavlja samo jednu dimenziju ljudkog bića, nikako i jedinu. Tijelo bez duše samo je bezvrijedni oklop koji stari i slabi. Vitalnost i život daje mu ono što nazivamo dušom, ali ni ona ne može opstati i samostalno djelovati. Bez tijela i svega onoga što sačinjava ljudski organizam, ljudsko biće nije kompletno. Zajedno, u skladnim i harmoničnim odnosima, mogu stići do zvijezda!
Avicenna je istraživao materiju, ali ga je više interesirala duša, spoljni uticaji na nju, ali i njeni uticaji i krajnji dometi. Zašto je ljudska duša tanana i osjetljiva poput žice na harfi? Otkud duševna bol, potištenost, euforija, ekstaza, histerija...? Šta se dešava sa dušom kada se čovjek počne ponašati neprirodno; kada izgubi razum i svijet počne doživljavati kao prizore u iskrivljenim ogledalima? Zašto neke žene ne mogu da rode iako su medicinski potpuno zdrave? Zašto ljudi mrze? Zašto vole? Kako? Otkud? Zasto?
Pokušavajući da prodre u tajnu čudesnih sila, da istraži mistične uticaje zvijezda i magijske hamajliskih moći zapisa, da sagleda domete djelovanja duha i molitve na tijelo, uspio je da pronikne u mnoge tajne koje istražuju i savremena znanost. U svemu tome nadahnuće je dobijao u svetim knjigama, ponajviše u Kur’anu časnom.
Avicennino puno ime je Abu ‘Ali al-Husayn ibn ‘Abd Allah ibn ‘Ali ibn Sina. Abu ‘Ali je njegov nadimak. Možda njegove titule “Učitelj" i "Vođa” najupečatljivije govore o njegovom ugledu i prominentnom položaju u sferi učenosti i njegove visoke političke pozicije vezira. Ovo korespondira sa njegovim drugim zvanjima al-Hakim i al-Wazir. Također je bio poznat i kao Hujjat al-Haqq (Dokaz Istine).

Ima jos


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: April 6th, 2010, 6:22 am 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Čuvena djela
Ibn Sina je rođen 980. godine u Afshanahu, nevelikom mjestu nadomak Buhare. Sa deset godina je završio studij Kur’ana i islamske literature, a sa osamnaest ostale znanstvene discipline, uključujući i islamsko pravo, astronomiju, medicinu, logiku i filozofiju. Njegov ogromni doprinos u raznolikim granama učenosti rezultiran je nevjerovatnom memorijom koja mu je omogućavala da napamet naući, primjerice, Kur’an i Aristotelovu “Metafiziku”. Njegovi savremenici svjedoće da je najteže znanstvene i filozofske probleme rješavao u snu; “unutarnjom određenošću koja je generirala fascinantnu fizičku i intelektualnu energiju”. Broj djela koja je napisao (između 100 i 250), te sadržaj i kvalitet njegovih djela i doprinosa praktičnoj medicinskoj znanosti otkrivaju začuđujući stupanj intelektualne i stručne kompetentnosti.
Još od malih nogu Ibn Sina je znanje zahvatao iz raznolikih izvora svog vremena, kritički selektirajući ono što je prema njemu bilo zanimljivo i važno. Njegova najvažnija djela su “Al-Qanun fi’l-tibb” (Medicinski Kanon), “Al-Shifa’” (Ozdravljenje), “Al-Najah” (Spasenje), “’Uyun al-hikmak” (Izvori mudrosti), “Danishnamayi ‘ala’i” (“Knjiga Znanosti”) posvećena ‘Ala al-u, "El-Advija el-kalbijja" ("Lijekovi srca") i “Al-lsharat tua’l-tanbihat” (“Knjiga o ukazanjima i misaonim poticajima").
Čuveni “Medicinski kanon”, zasigurno najvažnije djelo iz vremena u kome je živio Ibn Sina, sastoji se od pet dijelova. Više puta je prevoden na latinski jezik i više od pet stoljeća (od 11-17 st.) smatran je najvažnijim medicinskim izvorom kako na Istoku, tako i na Zapadu, a i dan danas predstavlja primarni izvor islamske medicine.

Nastavice se ...


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: April 6th, 2010, 3:39 pm 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Kur’an i med
Njegovi eseji i poeme, kao što su “Poslanica o tajnama Sudbine”, “Esej o ljubavi”, “Kasida o duši”, “Postignuće sreče”..., samo su djelići njegovih razmišljanja i istraživanja svijeta metafizike. Vjerovao je da se ništa na svijetu ne dešava slučajno i da se u snu mogu sagledati neke nevidljive stvari, pa čak zaviriti u budućnost. Smatrao je da razumnim ljudskim bićima stoji na raspolaganju jedan neiscrpan potencijal, nazvao ga je “snagom zamišljanja”, nekom vrstom “unutarnjeg glasa”, čije sugestije i zapovijedi tijelo mora poštovati i izvršavati, “jer ta snaga može isto tako iscijeliti bolesnika, kao sto može zdravog čovjeka oboriti na bolesničku postelju”!
I još nešto: za Avicennu ta snaga ima mogućnost “actio in distantia”, djelovanje na daljinu, ali nije riječ samo o izazivanju pshičkih fenomena, već o energiji koja je sposobna pokrenuti i neko materijalno tijelo. Ta nevidljiva snaga nije ništa drugo do duša, koja - iako toga nismo svjesni -suvereno vlada svijetom materije!
Kao izvanredni poznavalac Kur’ana, nesumnjivo genijalni Ibn Sina Avicenna nije dvojio o strukturi naše stvarnosti, o uzajamnom prožimanju materijalnog i duhovnog svijeta, te o postojanju duhovnih bića i njihovim stalnim pokašijma da utiču na čovjeka i njegovo zdravlje. Potvrde za to nalazio je u svakodnevnom životu, jer su na njegova vrata kucali mnogi duševni bolesnici, tražeći da im pomogne i da ih oslobodi od zlih duhovnih napasnika. “Čovjek je svakodnevno izložen atacima šejtana i džinna”, zapisao je jednom prilikom Avicenna. “Njihovi napadi su raznovrsni i opasni i mogu biti mnogo pogubniji i razorniji od svake fizičke bolesti...”
Niko ne zna kada je i kako došao na ideju da poveže dvije najblagotvornije stvari na svijetu – Kur’an i med – i da počne spravljati jedinstvene preparate na svijetu, koji – kako se u višestoljetnoj praksi pokazalo – imaju čudesna svojstva i moći iscjeljivanja.
Ima jos...


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: April 6th, 2010, 3:43 pm 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Medna terapija: Specijaliteti
Sa ukusom zdravlja
Nijedan prirodni proizvod nije tako bogat razlicitim blagotvornim tvarima kao što je med, kaže Nijaz Abadžic u svojoj knjizi 'Medena apoteka', iz koje prenosimo ovaj tekst.



Mnogi ljudi ne vole med, jer je - kazu - suvise sladak. Nedostaju mu i razni drugi okusi i mirisi. Naucnici Poljoprivredno-po-kusne stanice drzavnog Univerziteta u Pensilvaniji (SAD), postavili su sebi zadatak, da ove zalbe ucine izlisnim i dali su se na posao. Zasto se med ne bi mijesao sa - vocem? Izvrseni su pokusi i dobijeni rezultati su toliko dobri da je danas doslo do masovne proizvodnje i sirenja vocnog meda u Sjedinjenim Drzavama i van njenih granica.
Kada se medu doda suseno voce, dobija se opor, slatkasto-kiselkasti ukus. Konstatovano je da, na primjer, kajsije, koje se suse na suncu, i jagode koje se suse u hladnjacama, imaju dug vijek trajanja kada se preraduju. Koncentracija od 7 posto kajsija i 2 posto jagoda daje medu prijatan slatko-kiselkast ukus. Cetiri petine fjudi koji su govorili da ne vole med, danas ga jedu sa uzivanjem, kada se izmijesa sa kajsijama, A moze i sa drugim vocem.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: April 7th, 2010, 6:44 am 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
KREM OD SIRA l MEDA
Potrebno: 200 grama mekog kravljeg sira; dvije kasike meda; kisela jabuka i slag.
Priprema: Sir izgnijeciti viljuskom, dodati med i pazljivo izmijesati. Jabuku oljustiti i na sitno rende istrugati pa dodati siru i medu i napraviti glatku masu. Sipati je u case, ukrasiti slagom i sluziti kao izuzetno zdravu i ukusnu poslasticu.

VITAMINSKA SALATA SA MEDOM
Potrebno: 50 grama crvenog kupusa (ribanog); 50 grama zelenog kupusa (ribanog); 50 grama sargarepe; 50 grama kelerabe; jedna kisela jabuka; 30 grama sjecenih suhih smokava; 20 grama suhog grozda i sok od limuna.
Priprema: Sve sastojke dobro izmijesati pa dodati tri kasike tecnog meda.

PIŠKOTE SA JABUKAMA l MEDOM
Potrebno: 10 manjih jabuka; 20 piskota; 50 grama meda; jedna osmina litre crnog vina; slag.
Priprema: Jabuke oljustiti i isjeci na cetvrtine. U serpu sipati vino, staviti jabuke i pirjati. Kad omeksaju dodati piskote i sve zajedno pirjati da i piskote omeksaju. Skinuti sa vatre i dodati med. Kad se ohladi sipati u zdjelice i ukrasiti slagom.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: April 7th, 2010, 3:16 pm 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
KREM SA ŽELATINOM
Potrebno: 150 grama meda; 20 grama secera; 2 decilitra mlijeka; 3 lista zelatina; pola litra slatke pavlake; 3 jajeta.
Priprema: zumanca sa secerom i mlijekom, uz stalno mijesanje, zagrijati do 45 stepeni Celzujusa. Izgnijeciti omeksali zelatin, izmijesati sa mlijekom i ostaviti da se ohladi. Med zagrijati i pomijesati ga sa cvrsto ulu-panim bjelancima. Ta masa ce postati veoma cvrsta. Pavlaku dobro umutiti, pomijesati sa snijegom od bjelanaca i na kraju dodati krem od zumanaca.
Napomena: Ovakav krem se sipa u case. Do serviranja treba da se ohladi najmanje 20 minuta.

BANANE SA MEDOM
Potrebno: 250 grama ulja za przenje; 125 grama brasna; jedno jaje; 4 banane; limun i 4 kasike meda.
Priprema: U dubokoj posudi zagrijati ulje. Od brasna, razmucenog jajeta i malo vode napraviti tijesto. Oljustiti banane, rasjeci ih po duzini i svaku polovinu presjeci ukoso jos na dva dijela. Komade banane poprskati sokom od limuna. Jedan za drugim komad uvaljati u tijesto i na zagrijanom ulju prziti da porumeni (banane treba da plivaju u ulju). Svaki komad banane prije sluzenja preliti tecnim medom.

KRUŠKE SA MEDOM
Potrebno: 4 kruske; 2 kasike meda; malo muskat orascica.
Priprema: Kruske oprati, raspoloviti, ocistiti sjemenke. Ostrim i tankim nozem guliti ih tako da ostanu uski dijelovi kore. Sloziti ih u zdjelu od vatrostalnog stakla, preliti medom, dodati muskat i kasiku vode. Kuhati poklopljeno 10 minuta. Ostaviti da se ohladi ne skidajuci poklopac i kasnije sluziti hladno.

JABUKE S MEDOM
Potrebno: 8 kiselih jabuka; 150 grama mekog brasna; sok od dva limuna; 2 kasike ruma; 2 jaja; pola solje mlijeka; malo maslaca ili margarina; 4 velike kasike meda.
Priprema: Oljustiti jabuke, izvaditi sjemenke i isjeci ih na kolutove. Poprskati jabuke sokom limuna da bi zadrzale bijelu boju. Pomijesati brasno, rum, jaja i mlijeko i napraviti tijesto. Kriske jabuka umakati u to tijesto i po tri minuta peci na vatri od 180 stepeni. Prije sluzenja preliti tecnim medom jabuke. Cijela ova priprema traje oko 30 minuta.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: April 25th, 2010, 9:04 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Borovnica poboljšava pamćenje

Slika

Američka poslovica kaže - jedna jabuka dnevno održava nas zdravima. A jedno novo istraživanje pokazuje da porcija borovnica dnevno poboljšava pamćenje u starijih osoba.

Otkriće da bi borovnice mogle pozitivno utjecati na pamćenje nije moglo doći u bolje vrijeme. Starenje svjetske populacije znači da sve više ljudi doživi dob kad im se počinje javljati gubitak pamćenja i bolesti poput Alzheimerove. Od Alzheimerove bolesti samo u Sjedinjenim Državama boluje pet milijuna ljudi.

"Predviđa se da bi do 2050. godine moglo biti 16 miliona oboljelih od ove bolesti. Tada će to imati epidemijske proporcije, stoga stvarno moramo nešto učiniti," kaže Robert Krikorian iz Zdravstvenog centra na Sveučilištu Cincinnati.

On je istraživao zaslužuju li borovnice zaista sve veću reputaciju ‘voća koje jača pamćenje’. Prvi rezultati pokazali su da je, nakon 12 sedmica konzumiranja borovnica, kod starijih osoba s indikacijom senilnosti poboljšana sposobnost pamćenja. Pacijenti su svaki dan pili po dvije čaše soka od borovnice.

Profesor Krikorian smatra da sirove borovnice imaju sličan učinak: "Mislim da je važno trajno konzumiranje, ali i učinkovita doza – ne znamo kolika bi ona točno bila, no moglo bi se raditi tek o pola čaše dnevno, nekoliko puta sedmično."

Robert Krikorian proveo je i jedno ranije istraživanje – sa sokom od grožđa. On kaže da i borovnice i grožđe sadrže veliku količinu polifenola, vrstu organskih spojeva koji se nalaze u voću i povrću s antioksidacijskim i antiupalnim svojstvima. Jedan sastojak u tim spojevima povezuje se s povećanim impulsima neurona u mozgu, što poboljšava pamćenje i razmišljanje.

Budući da lijeka protiv Alzheimerove bolesti još nema, Robert Krikorian kaže da je za sada najbolje rješenje da se pokušaju održavati impulsi moždanih neurona. On namjerava proširiti svoju studiju o borovnicama i memoriji na više pacijenata te produžiti vremenski period od 12 na 26 tjedana.

Izvješće o ovoj studiji objavljeno je u časopisu Američke udruge kemičara Agricultural and Food Chemistry.

(VOA)


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: April 26th, 2010, 10:00 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 2:11 am
Tekstovi: 4128
Ne pravi se blesav ako nisi.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: April 29th, 2010, 1:12 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Voćni sokovi štete zubima

Slika

Istraživanjem je otkriveno da voćni sokovi na zube djeluju iznimno štetno, čak i više od sredstava za izbjeljivanje zuba. Istraživanje je pokazalo da neki voćni sokovi znaju oštetiti čak 85 posto zubne cakline, a to dovodi do daljnjeg oštećenja zuba.

''Kiselina u nekim sokovima je toliko jaka da možemo reći kako doslovno ispire caklinu sa zuba'', upozorio je stomatolog dr. Yan-Fang Ren s Univerziteta u New Yorku.

Dr. Ren i njegovi saradnici do otkrića su došli slučajno dok su proučavali kakav učinak imaju sredstva za izbjeljivanje zuba. Otkriveno je da su takva sredstva koja sadržavaju hidrogen peroksid znatno manje štetna od voćnih sokova.

Poseban je naglasak stavljen na sok od naranče koji sadržava najviše kiseline pa samim time i najviše šteti zubima. Stomatolozi savjetuju da se voćni sok pije na slamku ili istodobno dok se jede hrana.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: Maj 1st, 2010, 9:25 am 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
LJEKOVITO BILJE
Bilje se sakuplja za lijepog vremena, a nikako u vrijeme kiše. Sakupljac mora biti pažljiv da ne bi slucajno sa ljekovitim biljem pokupio i neko otrovno. Sakuplja se iskljucivo cisto i zdravo bilje. Ono se suši na promaji i u hladu gdje ne dopiru suncevi zraci. Pri sušenju bilje se mora redovito prevrtati. Kad se osuši, pažljivo ga slažemu u neku posudu od stakla ili u kutiju od kartona ili drveta (nikako od plastike!) i dobro zatvorimo. Posudu ili kutiju držati na suhom mjestu. Bilje povremeno pregledati i ostranjivati trule listove ili stabljike zato što su oni izgubili svu ljekovitost.
KOPRIVA
Koprivu ili žaru svi dobro poznajemo pa je nije potrebno detaljno opisivati. MeCutim, malo ko poznaje sva njena ljekovita svojstva. Evo, nekih koji se koriste u narodu:
· Ako se kopriva priprema kao špinat i koristi u svakodnevnoj ishrani, veoma ce brzo popraviti krvnu sliku svima koji su malokrvni;
· Oblozi od svježeg lišca koprive, istucanog sa malo soli, ublažavaju reumu u zglobovima;
· Ako se obloge sa iscjeCenim sokom iz svježeg lišca koprive stavljaju na oci, one vrlo efikasno lijece upalu ociju;
· Sok od koprive lijeci i mucavost ako se tri-cetiri puta svakog dana oboljelom na jezik ukapa 2 do 3 kapi;
· Kopriva se može koristiti i osušena a da pri tome ne gubi svoje ljekovite vrijednosti.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: Oktobar 12th, 2010, 12:08 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
KAD DOĐETE DO OVOG STADIJA DAJTE OTKAZ
Attachment:
image001.jpg
image001.jpg [ 183.49 KiB | Pogledano 3946 puta. ]


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Savjeti
TekstNapisano: Oktobar 13th, 2010, 2:33 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Vala i ove nove gumice....... :oops:


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 88 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 2 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group