nisam znao da se jednom godishnje odrzhava "komemoracija" na dogadjaje vezane za ovaj Park Naslijedja...
prije jedno mjesec i po dana je bila ta manifestacija - te se i ja udostojio prisustvovat (prepishaj hoda - da neko ne chuje)...
uglavnom, fino...ujutro dobrovoljci rade svoj posao, pripremaju a ja po sreci, shetao ujutro, stanem da se raspitam...
rekoshe shta i kako i zakljuchim - ovo trebam vidjeti ...
i jesam...
zvanice, program, voditelj kojeg vec znam iz shetnji po parku, lokalna historijska sekcija te prigodni orkestar za himnu i par ostalih rodoljubivih pjesama kao nekad birvaktile za otvaranje spomen rodne kuce heroja Dzindo u Okruglom...
izredashe se govornici (iz Opshtine, zheljni dokazivanja drugima a i sebi, za zaradit koji poen u napretku), svirashe se pjesme, apeli i promocije, ukljuchivshi i knjigu jedne starije zhene (treca joj knjiga po redu, i bavi se istorijom ovog kraja, obilato gurajuci svoju porodicu gdje se god more)...
slusham ja pazhljivo, upijam...
asocijacije i poredjenja proshlih vremena sa sadashnjim vremenima ovdje, te sve to preslikano i poredjeno sa Bosnom, prije i sada se mijeshaju, preplicu, sudaraju...
dolazi do nevjerovatnih situacija, cak i likove preslikavam, kako proshle tako i sadashnje..
kako je svijet malo mjesto i proziran...
i u svemu tome, guranje dogadjaja po tepih, shto svjesno shto nesvjesno..shto me neobichno podsjeti na Monografiju Rogatice...
svi ovi dogadjaji koje sam opisao u prethodnim postovima su jednostavno zanemareni i pochelo se prichati od 1810-te..
shto znachi, svih ~600 zarobljenika irske vojske nakon poraza 1798-me koje su doveli ovdje (i dogadjaji vezani za njih poslije) su zanemareni i preskocheni..
jedino shto je ostalo iza njih je jedna jedina rechenica (i to nepravilna, kako mi se chini) na staroirskom koju sam naveo prije...
odmah mi se nametnulo pitanje - a shta ce biti sa Srebrenicom nakon 200 godina od tragedije, kako ce se ona pominjati tj hoce li se i pominjati uopshte ..