www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 14th, 2021, 7:06 pm.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 24 posts ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Novembar 24th, 2008, 9:41 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Slika

Danasnji datum (25. novembar) uzima se kao Dan drzavnosti Bosne i Hercegovine. Paradoksalno je to sto je danas zemlja podjeljena na dva entiteta, podjeljena je 21.11. Dejtonskim mirovnim sporazumom, od kojih jedan de facto predstavlja srpsku zemlju tj genocidnu tvorevinu tzv. RS, a drugi entitet Federaciju Bosne i Hercegvine. Paradoks drugi. u tzv. Republici Srpskoj, sastavnom entitetu Bosne i Hercegovine Dan Državnosti se ne obilježava, jer to za njih nije praznik i ne priznaju ga, taj dan je radni u ustanovama, kao i svaki drugi dan, dok u Federaciji BiH taj praznik se obilježava i neradni je dan u tom djelu države Bosne i Hercegovine. Ne postoji dobar zakon o državnim praznicima – ustvari tzv. RS zapravo BiH i ne vidi kao svoju državu , tako se izjasnilo oko 90% gradjana tog entiteta, već smatraju da je BiH nametnuta, što čak u nekim segemntima njihovi lideri iz reda srpskog naroda nazivaju tzv. genocidnu tvorevinu državom.
Taj entitet je može se reći jednonacionalni, jer je sve ono što je bilo bošnjačko je: istjerano, protjerano, ubijeno iz tog djela države BiH, zato se većinom i zove entitetom genocidna tvorevina, jer je nastao na krvi Bošnjaka. Takve stvari i djela iz skorije prošlosti ne smiju se zaboraviti, već pamtiti i učiti buduće generacije, kako ih ne bi učili neki drugi i pričali historiju na sebi svojstven i iskrivljen način.
Dragi Patrioti čuvajte uspomenu, volite ovu zemlju, živite za nju, jer mi drugu nemamo i ne želimo da nam nameću ono što nije dobro za naš bošnjačkio narod. U srcima čuvajte suverenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinum, a naravno istinski patrioti će i dalje na braniku države Bosne i Hercegovine braniti sve ono naše, što su nam dušmani i protagonisti htijeli uzeti, ali zahvaljujući našim istinskim uvjerenjem nisu i nikad ni neće uspjeti.

Živjela jedinstvena, cjelovita, suverena i neovisna država Bosna i Hercegovina!!!


Sretan ti praznik majko domovino!!!

(preneseno s Web portala plbih.org)


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Novembar 24th, 2008, 10:35 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Quote:
Pitar-Istok je napisao:

DRAGI MOJI BOSANCI I HERCEGOVCI SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI BiH


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Novembar 24th, 2008, 10:50 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Svim Bosancima i Hercegovcima sretan dan drzavnosti.

Slika


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Novembar 25th, 2008, 2:25 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Quote:
Rogaticani je napisao:
Pridruzujem se cestitkama.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Juli 15th, 2009, 10:52 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Jedinstven stav: 25. novembar kao dan državnosti Bosne i Hercegovine
15. 07. 2009. • 13:53 S. B.


24SI - Odbor za unutrašnju politiku Vijeća ministara BiH zauzeo je jedinstven stav da se u nacrt novog zakona o praznicima u
BiH uvrste i državnim praznicima proglase 1. mart kao dan nezavisnosti BiH, 25. novembar kao dan državnosti BiH i 21. novembar
kao dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma.


"Članovi Odbora su na današnjoj sjednici usvojili zaključak da se umjesto 26. juna - Dana podrške žrtvama nasilja, u novi zakon uvrsti
11. juli i proglasi danom sjećanja na žrtve genocida i žrtve svih ratova, te odrede krivične odredbe za njegovo nepoštovanje i nepoštovanje
državnih praznika", saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Odbor za unutrašnju politiku takođe smatra da i sam naziv Zakona o praznicima BiH i neradnim danima, treba promijeniti u zakon o praznicima
BiH i neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika.

Stavovi Odbora biće razmotreni sutra na sjednici Vijeća ministara BiH, navodi se u saopštenju.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Juli 16th, 2009, 12:03 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
E hajde nek him bude,hvala Bogu da su konacno imali jedinstven stav. :up:


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Juli 16th, 2009, 3:44 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Koliko li ce jos puta da se usaglasavaju i da prave promjene na visesatnim zasjedanjima, skupljajuci dnevnice....


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Novembar 25th, 2009, 3:14 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
SRETAN 25. NOVEMBAR - DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Slika


Svima, kojima je Republika Bosna i Hercegovina u srcu, želim sretan Dan državnosti!


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Novembar 25th, 2009, 4:57 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Varcar Vakufu (Mrkonjić Gradu)......

sretan dan drzavljanstva 25 novembar
VIDEO - http://www.youtube.com/watch?v=WpgA_JqU0wg

Video klip o Bosni i Hercegovini.
http://www.youtube.com/watch?v=-jBT_i6nz2s

Dan državnosti BiH:Smrt fašizmu! Sloboda narodu!

Slika

Tim riječima prije 66 godina, tačnije 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH su počeli i završili zasjedanje na kojem su donijeli odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definisali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu tadašnje Jugoslavije.

Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, BiH je dobila grb i zastavu i za vrijeme socijalizma to su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

ZAVNOBiH-om BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti. Dan državnosti BiH izglasalo je 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. naroda.

Tog 25. novembra 1943. godine BiH je obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine padom pod upravu Osmanske carevine.

Treba istaći da je i u danima stvaranja države BiH na zasjedanju u Mrkonjić Gradu bilo drugačijih mišljenja odnosno prijedloga da BiH bude autonomna pokrajina.

Naime, prema pisanju prof. dr Smaila Čekića, više članova CK KPJ je predlagalo da BiH ima status autonomne pokrajine, a ne status ravnopravne federalne jedinice, pri tome se, prije svega, mislilo na "autonomiju uz Republiku Srbiju ili Hrvatsku".

Taj stav se temeljio isključivo na nacionalnom principu: „koliko nacija – toliko federalnih jedinica'. U prvom nacrtu Odluke, koju je predložio M. Đilas, zasnovanom na sovjetskom modelu pet nacionalnih republika za pet jugoslovenskih naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci i Crnogorci), bilo je predviđeno pet federalnih jedinica, pri čemu se za BiH predviđao status autonomne pokrajine, što je u suštini značilo nepriznavanje jednog naroda, tj. Muslimana.

Pokrajinski komitet KPJ za BiH je jednoglasno i odlučno zastupao stav da BiH može imati samo status ravnopravne federalne jedinice u federativnoj Jugoslaviji, a priključenje BiH federalnoj jedinici Srbiji ili Hrvatskoj nije moglo doći u obzir kao konačno rješenje.

I, uoči zasjedanja ZAVNOBiH-a i dalje su vođeni s iscrpni i dugi razgovori oko budućeg državnog statusa BiH između predstavnika Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH Rodoljuba Čolakovića i Avde Hume, sa Milovanom Đilasom, Sretenom Žujovićem i Mošom Pijade, članovima CK KPJ.

Čolaković i Humo su na kraju otišli kod Josipa Broza Tita i iznijeli mu problem, te predložili da BiH postane šesta ravnopravna federalna jedinica.

Tito je “presudio” – prihvatio je koncepciju PK KPJ o BiH kao ravnopravnoj federalnoj jedinici, i rekao: “BiH mora biti ravnopravna republika najmanje onoliko koliko su to Srbija i Hrvatska. I drugo, Muslimani moraju biti apsolutno ravnopravan narod, u mjeri koliko su to Srbi i Hrvati u BiH”.

Republičkim statusom BiH trebalo je, pored ostalog, sprječiti njenu podjelu, a nju učiniti “minijaturnim modelom jugoslovenske integracije”. U pojedinim krugovima u Srbiji je zbog uređenja federalne Jugoslavije i nove formule međunacionalnih odnosa postojalo određeno nezadovoljstvo.

Zbog toga je Blagoje Nešković, predsjednik Glavnog NOO Srbije, u novembru 1944. na Velikoj antifašističkoj narodno-oslobodilačkoj skupštini Srbije, reagirao:

"Zar zato što ima Srba u Bosni, Hercegovini i Hrvatskoj i šaroliko izmešanih sa Hrvatima i muslimanima, treba sve Hrvate i muslimane posrbiti? Da li je to stvar Srba iz Srbije da nameću Srbima u BiH i Hrvatskoj razjedinjenje sa Hrvatima i muslimanima, kad je njihova zajednica životno povezana kao što su povezane i njihove kuće na istom zemljištu, kada su oni sami, u toku ove trogodišnje borbe, iskovali bratstvo i jedinstvo?".

Tito se, u pogledu državno-pravnog statusa BiH, za razliku od "nekih rukovodećih drugova", nikada nije dvoumio. To je potvrdio i prilikom posjete BiH u novembru 1979., kada je pored ostalog rekao:

"BiH ne može pripadati ni ovom ni onom, već narodima koji je od davnina nastanjuju. Uostalom, to njima nije niko poklonio, već su to sami izborili u narodnooslobodilačkoj borbi u kojoj su masovno učestvovali. Bilo je to jedino moguće i srećno rješenje, ne samo za narode BiH, već i za našu zajednicu u cjelini”.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Novembar 25th, 2009, 11:23 am 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
U ovim svecarskim danima valja podsjetiti i da je Rogaticanin Mujo Hodzic Crni bio delegat na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjic gradu u kome su udareni temelji Bosne i Hercegovine onakve kakva je stekla nezavisnost 1992.godine.Mujo Hodzic Crni okupio je,u oktobru 1941., prvu muslimansku partizansku cetu u Jugoslaviji,prikljucio je Romanijskom partizanskom odredu,a kasnije Sestoj istocno-bosanskoj brigadi,a pred kraj rata Sesnaestoj muslimanskoj koja je ucestvovala u konacnom oslobodjenju zemlje.U toj borbi svakako najistaknutije mjesto zauzimaju Mujini sestrici Ragib(narodni herroj) i Rasim Dzindo,njihov otac Camil,Mujin brat Asim(kasnije general) i Mujin bratic Ahmed(takodjer general) ciji je otac Mehmed skoncao u logoru Batkovic.Danas,kada slavimo taj istorijski dan Bosne i Hercegovine nama Rogaticanim sluzi na cast da smo bili bio istorijskog zamah koji je pomeo fasizam i donio narodu slobodu,ali sloboda izgleda "nije umela da peva kao sto su suznji pevali o njoj."
Svim gradjanima Bosne i Hercegovine cestitam Dan drzavnosti.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Novembar 25th, 2009, 3:48 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Po onom sto ja znam Mehmed a.r. je bio amidza Asimu a iz ove price Mujo,Mehmed i Asim su braca. Nemojte uzimati za grijeh ako grijesim jer ovo je po komsijskom sjecanju koje ponekad i izda.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Dan drzavnosti BiH
TekstNapisano: Novembar 25th, 2009, 5:02 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
ZELE je napisao:
Po onom sto ja znam Mehmed a.r. je bio amidza Asimu a iz ove price Mujo,Mehmed i Asim su braca. Nemojte uzimati za grijeh ako grijesim jer ovo je po komsijskom sjecanju koje ponekad i izda.

Sto posto si u pravu,vidi se da ti ta celava glava jos uvijek fercera.Odmah letim da ispravim,znam i ja to,ali se uvijek zapetljam oko rodbinskih veza.Hvala.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 24 posts ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 3 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group