www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 14th, 2021, 8:16 pm.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 84 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 17th, 2008, 3:29 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Drago mi je kada ovaj forum inspirise druge, pa pocnu pisati o slicnim ili istim temama. Sjetih se onda kviskoteke i asocijacija, povezah to sa fenemonom pomenutim u prethodnoj recenici i sjetih se Josipa Broza Tita. Za one koji su ga zaboravili, to je onaj ciko, sto je krasio zidove 99% kuca u bivsoj Jugoslaviji.
U narodu jos poznat i kao Stari ili Saban. Taj isti covjek je bio dozivotni predsjednik SFRJ (ona drzava u kojoj se vecina nas rodila), marsal, svjetski poznat drzavnik, bravar, lovac, za neke diktator i manipulator, ruski spijun i veoma cesto pominjan u govoru obicnih ljudi.

U ovoj temi cu da postavljam neke zanimljive detalje o njemu. A ima ih dosta.
Misljenje javnosti u BiH je podijeljeno. Ali uostalom, u cemu se to bh javnost u potpunosti slaze?

I eto da krenemo sa pricom o Josipu Brozu Titu, za kojeg beogradski muftija tvrdi da je pred smrt dosao tobe i presao na Islam. Koliko se moze vjerovati muftiji ne znam, ali sudeci po promjenama koje su dozivjeli njegovi najodaniji sljedbenici, nista nije nemoguce.

Quote:
Josip Broz rođen je u Kumrovcu 7. maja 1892, ali je 25. maj utvrđen kao njegov rođendan. Brozov otac Franjo, rođen 5. IX 1856, oženio se s Marijom Javeršek, kćeri seljaka iz Podsrede u Sloveniji. Medu njihovih petnaestoro dece Josip je bio sedmo. Sa 8 jutara škrte zemlje, Franjo Broz nije mogao ishraniti svoju porodicu. Svog petnaestogodišnjeg sina Josipa uputio je 1906 na konobarski zanat u Sisak, ali razočaran ovim poslom Josip Broz je ubrzo stupio kao učenik u jednu bravarsku radionicu. Usporedo je pohađao i trogodišnju šegrtsku (zanatsku) školu. Tu je došao u dodir sa socijaldemokratskim pokretom i literaturom. Septembra 1910 završio je zanat i u isto vreme dobio svedočanstvo o završenoj šegrtskoj školi. Otišao je u Zagreb i zaposlio se u jednoj mehaničarskoj radionici. Tu se upisao u sindikat za člana Saveza kovinarskih radnika i postao član Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije. Tih dana učestvuje i u radničkim demonstracijama. Odlazi u Ljubljanu i Trst tražeći posla, pa se u martu 1911 ponovo zapošljava u Zagrebu.

vojska.net


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 17th, 2008, 5:31 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
Ja sam za vrijeme Titinog vakta dobro živio. Zvali su ga "Stari" oni koji su ga voljeli, a voljeli su ga haman svi a "abanom" su ga zvali novopečeni demokrati koji su nam i donijeli ovaj rat što opustoši Bosnu kao nikad u njenoj historiji.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 17th, 2008, 10:28 am 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
Ima u knjizi Vladimira Dedijera "Novi prilozi za biografiju Josipa Broza" dosta toga stvarnog i dokumentovanog sto bi ovim novim Sabanima bilo poucno da procitaju i upamte.U vrijeme krize Informbiroa(a u najkracem radil se o tome da nas Rusi poklope i od nas nacine novu Madjarsku,Bugarsku...) Tito se ponio drzavnicki hrabro iako su ruski tenkovi vec bili na sjevernim granicama,a istovremeno su i obarani americki spijunski avioni.Tito je znao da mu Staljin(Josif Visarionovic Dzugasvili),s nadimkom Koba radi o glavi:Od Staljina je drhtalo pola zemaljske kugle,a Tito mu otposla pismo,parafraziram:"Cujem da si tri puta slao svoje ubice da me likvidiraju,ja kad saljem saljem samo jednom!"
Kad se gleda iz perspektive Bosnjaka i Bosne i Hercegovine,da Tito nije hrabro rekao Staljinu ne(a znate koga su Srbi prizeljkivali),danas vise ne bi bilo muslimana ni sa malim,ni sa velikim M,a Bosnjaka pogotovu,niti im domovine.Stoga danas laprdati sta je Tito uradio muslimanima sa velikim M,a ne uzeti u obzir ukupan istorijski kontekst,licemjerno je i neposteno.
A o tome da je Jugoslavija bila zemlja respektovana u svijetu,uvazavana i cijenjena,i prvi put u hiljadugodisnjoj istoriji bez tudjeg tutora i gospodara,mislim da je suvisno govoriti,bar nama koji smo rodjeni u tom vaktu.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 17th, 2008, 5:34 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Dok ne budem u prilici da veceras postavim neke tekstove o Titu, da samo onako cisto informacije radi, pomenem koliko je samo Staljin bio mocan.
Jedan od njegovih najzescih politickih protivnika, Lav Trocki, ubijen je 1940 godine po Staljinovom nalogu u dalekom Meksiku.
To samo pokazuje da je i Stari bio izuzetno opasan igrac. I on se kao i Staljin, sa svojim potencijalnim politickim protivnicima obracunavao na jedan brutalan nacin. Ali ipak, malo je prica sa Golog otoka i drugih mjesta gdje su bili politicki zatvorenici, koje su postali bestseleri u knjizevnosti.
Za razliku od toga, veliki broj knjiga je napisan o Staljinu i njegovim kazamatima u Sibiru. A najopsirnija i vjerovatno najbolja je ona od Karla Stajnera, "7000 dana u Sibiru". Knjizevno djelo, koje svakako treba procitati.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 17th, 2008, 7:09 pm 

Pridružen: Novembar 3rd, 2008, 8:06 pm
Tekstovi: 251
Staljin...i kad je umro...nisu smjeli da mu pridju "2-3 dana".... :lol:
inache iz Gruzije/Georgia...pljackash vozova u mladijem danima...

vodi haman na svakoj listi svjetskih krvnika...

al da ne skrecem vishe...tema je o Titi (www.titoville.com)... :roll:


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 17th, 2008, 7:46 pm 
Site Admin

Pridružen: Novembar 9th, 2008, 2:54 pm
Tekstovi: 5885
bunar je napisao:
Staljin...i kad je umro...nisu smjeli da mu pridju "2-3 dana".... :lol:
inache iz Gruzije/Georgia...pljackash vozova u mladijem danima...

vodi haman na svakoj listi svjetskih krvnika...

al da ne skrecem vishe...tema je o Titi (http://www.titoville.com)... :roll:

I jos da kazem,sto rijetko ko istice,a muslimanima je vazno,bio je pravoslavni svecenik.A jedna interesantna knjiga ima,davno sam je procitao,"Moskovske godine" bivseg veleposlanika Jugoslavije u SSSR-u Veljka Milatovica,u kojoj on,pored ostalog,kaze,kad je predavao akreditive/vjerodajnice(sic!) bivsem sovjetskom premijeru Bulganjinu,ovaj ga je upitao sta je po nacionalnosti.Stari komunisticki lisac odgovorio je:"Crnogorac",na sto je ovaj uzvratio,nisam mislio to,nego sta si po nacionalnosti,pravoslavni Srbin,ili..."Komunista"- odgovrio je Milatovic,zaprepasten retorikom predsjednika vlade prve komunisticke zemlje svijeta.I ko je tad znao citati,a eto ja sam to upamtio,bilo mu je jasno.Pod krinkom svjetskog komunizma,antireligije,krila se potajna strategija dominacije pravoslavlja.Ko ima zivaca neka malo progugla,vjerujem da ovo stivo ima bar negdje,u segmentima,procitati.Tito je to znao,samo sto mi nismo,niti znali,niti htjeli,vrag bi ga znao...sto rekao Pero Zubac,na dva stubca u "Oslobodjenju".,


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 18th, 2008, 12:45 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Evo jedan tekst o Titovom NE Staljinu.

Quote:
Poslije prvih sukoba sa Staljinom, i povlacenja sovjetskih vojnih i civilnih strucnjaka, marta 1948. godine, Tito je ostao dosljedan samom sebi. Uputio je pismo Moskvi i zatrazio objasnjenje. Za ovu prepisku znao je samo najuze partijsko rukovodstvo. 27.03. Tito je bio u Zagrebu.Tada je sovjetski ambasador Lavrentijev i otpravnik poslova Armjaninov hitno zatrazio prijem kod Predsjednika. On je predpostavio o cemu se radi i primio ih, ali veoma hladno.

Levrentijev je pruzio Titu pismo CK SKP(b) i ostao da stoji pored njega, jer mu Tito nije ponudio da sjedne. Tito je prelistao pismo u kome je ton bio bio veoma ostar, a konstatacije su djelovale poput groma. Tom prilikom Tito nije reagovao, suzdrzavao se koliko god je mogao. Na kraju pisma, koje je imalo 8 stranica, Staljin je zaprijetio : „Mi mislimo da je karijera Trockog veoma poucna“.

CK SKP(b) u pismu je prosirio optuzbe. Navedeno je da je Crvena armija u Jugoslaviji izlozena diskreditovanju da medju jugoslovenskim rukovodiocima kruze antisovjetske izjave koje stvaraju antisovjetsku atmosferu, da je takva zakulisna kritika slicna kritici Trockog, da u KPJ nema demokratije i da se u njoj ne osjeca duh klasne borbe, da u Jugoslaviji jacaju kapitalisticki elementi na selu, itd.
U ovom pismu Staljin KPJ nije ostavio nikakav izbor. Nametnuo se kao sudija, Tito i KPJ morali su prihvatiti ulogu optuzenog.

O tome Edvard Kardelj je pisao:

„Ovakvu ulogu ni Tito ni jugoslovenski komunisti nisu mogli prihvatiti i to ne samo zbog sebe, vec prije svega sto bi prihvatajuci takav diktat istovremeno priznali Staljinu pravo da odlucuje o sudbini naroda Jugoslavije, o sudbini njihove nezavisnosti i njihovog sopstvenog socijalistickog puta. A to ne samo da nismo htjeli uciniti nego nismo imali ni prava da to ucinimo. Upravo zato Titovo „ne“ je dobilo siroku podrsku komunista i narodnih masa Jugoslavije“.

Tito je zakazao sastanak najblizih saradnika, a zatim je napisao odgovor na 33 stranice.
„Nema izgleda da se mi ne slazemo kakvi treba da budu odnosi izmedju nase dvije zemlje. Dati odnosi treba da budu cim bolji i prijateljski, u to ne moze da bude sumnje, tu se podjednako slazemo. Ali na kojoj bazi se mogu ucvrstiti takvi odnosi u tome postoji razlika u misljenju. Koji su to elementi za koje mi smatramo da su oni neophodni za cvrstinu nasih odnosa i nerazrusivost prijateljstva? Prvo apsolutno postivanje principa nacionalne i drzavne nezavisnosti... Drugo apsolutno medjusobno povjerenje....“

CK KPJ dobio je pisma rukovodstava komunistickih partija Madjarske, Cehoslovacke, Rumunije i Bugarske, kojima oni izrazavaju saglasnost sa stavovima CKSKP(b) od 27. Marta tj osudjuju KPJ. Povodom ovih optuzbi Tito je sazvao plenarnu sjednicu CK KPJ 12. I 13. Aprila u Beogradu. Poslije diskusije u kojoj su ucestvovali svi clanovi CK, na prijedlog Tita usvojen tekst odgovora na optuzbe CK SKP(b).

Pocetkom maja doslo je novo pismo CK SKP(b) ,pazljivo srocena optuznica protiv KPJ. Potpisao ga je Staljin i Molotov. Time je zapoceta kampanja protiv KPJ u medjunarodnom radnickom pokretu. U pismu se negira zasluga KPJ u oslobodilackom ratu i omalovazava uloga Jugoslovenske armije u oslobodjenju zemlje. U pismu se tvrdi da je Sovjetska armija razbila njemacke okupatorske snage i oslobodila Beograd i tako stvorila uslove da KPJ dodje na vlast. U pismu od 19. Maja upucen je poziv KPJ za ucestvovanje na sastanku inforbiroa. Na sastanku Staljin je htio javno da optuzi KPJ. Ovo pismo licno je predao Titu cinovnik sovjetske partije Mesetov. Tito mu je odgovorio da ne ide na sastanak. Tito je Mesetova primio u kabinetu u Uzickoj ulici na Dedinju. Tom prilikom se desilo da je popustio klin o kojem je visila Staljinova slika pa je ona bila samo naslonjena, dok je Lenjinova i dalje visila. U cijeloj zemlji Staljinova slika je spontano skidana iako Partija o tome nije dala zvanicno naredjenje. CK KPJ se sastao treci put 20. maja. Odluceno je da se ne salje delegacija na sastanak Kominforma.
25.maja 1948.godine povodom njegovog rodjendana niko iz Sovjetskog Saveza, a ni iz istocnih zemalja nije mu poslao uobicajenu cestitku. Cestitku je dobio samo od Georgi Dimitrova. On je poslao kratki telegram: „Bratski pozdrav i najbolje zelje povodom Vaseg rodjendana“
U Belom dvoru primio je nosioce stafetnih palica iz svih dijelova zemlje, pionire i omladince. Zahvalio im se istaknuvsi da je u toj stafeti izrazena duboka vjera svih naroda Jugoslavije, u ono sto oni danas stvaraju tj u socijalizam.

U ljeto 1948, nekadasnji sef ustaske NDH, Ante Pavelic cuvsi za sukob Staljin-Tito poceo je da trlja ruke. Smatrao je da je doslo njegovih pet minuta. Poceo je da priprema diverzantske akcije protiv Tita i Jugoslavije. Odlucio je da ilegalno u Jugoslaviju uputi svog zamjenika Bozidara Kavrana. On je trebao da rukovodi prevratom i da pripremi teren za povratak poglavnika. Iz Austrije 03.07.1948. presao je u Jugoslaviju i tom prilikom je uhapsen. Na saslusanju je rekao „Mislili smo da se priblizava Titov pad“.
Nekoliko godina poslije ovih dogadjanja jedan novinar je pitao Tita:
- Da li je istina da ste trebali da budete likvidirani po nalogu Staljina?
- To ne znam, ali znam da nisam htio da idem u Bukurest, to je tacno...
Kao revolucionar Tito je dozivio mnogo teskih casova, a najtezi je bio sukob sa Staljinom.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 18th, 2008, 1:11 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 5:43 pm
Tekstovi: 349
Lokacija: Nije u Rogatici
Evo ja sam nasao par komentara u kojima se pominje knjiga Veljka Micunovica koji je sluzbovao kao jugoslovenski ambasador u Rusiji u dva navrata od '56-'58 i '69-'71.
Knjiga je prevedena na Engleski jezik i dosta puta je koristena od strane analiticara u Americi. Veljko Micunovic je izmedju ovih sluzbovanja u Rusiji, 1962 godine postavljen za ambasadora u Americi gdje je ostao do 1967 godine. Pored toga bio je ambasador i u Madjarskoj. Bio je narodni heroj Jugoslavije. Do zadnjeg dana zivota je pisao svoj diplomatski dnevnik i tesko bolestan zavrsivsi pisanje dnevnika prebacen je u vojnu bolnicu gdje je umro iste veceri. Umro je 2 Augusta 1982 godine u 66 godini zivota, a vijest su prenijele skoro sve svjetske novine. Srbija ga je navela na spisku osoba koje su doprinijele dobrim odnosima Srbije i Amerike, kao da je on nekad predstavljao Srbiju.

Prevod knjige "Moskovske Godine" na engleski jezik se moze vrlo jeftino nabaviti na internetu.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 18th, 2008, 3:07 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Moje misljenje je da su Tileta(jos jedan njegov nadimak)najvise,najiskrenije volili,postovali,slusali i sve ostalo upravo pripadnici mog naroda.Mislim da mi jedini nismo glumili i imali skrivene zelje i planove.Bili bi zadovoljni zivotom i suzivotom sve dotle dokle su to drugi htijeli.i kad je sta bilo lose mi smo saburali.
DNK-a analiza koja se danas vrsi najvise radi identifikacije ubijenih pokazla je jos nesta.To je da smo mi,Bosnjaci,porijeklom iliri i pobilo tvrdnju jednog drugog naroda.sreca pa je tako jer jedan od gena nije mutirao i i nije u nas izazvao genetski poremecaj te ostadosmo normalni ljudi cak i kada nam se zlo dogadzalo.Nazalost to se dogodilo jednom drugom narodu koji je upravo sa Staljinovim bratski.Ovo je pokazalo naucno istrazivanje iz kog ja,a moze i svako drugi,svatih razlog zla koji se dogodi na nasim prostorima.Ime gena nisam zapamtio jer se nisam trudio a i ne trba mi jer to nije ono cime se bavim.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 19th, 2008, 2:27 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 2:11 am
Tekstovi: 4128
Ja znam, dok je bio Tile ziv, bio je i zivot. Rahat od svakog, haman, jada.
Pljuju, LAJU, seru, samo oni JADOVI. Oni, koji sada imaju, a sve sto imaju "stekli" su ...
Evo jedne price, male pricice, jednog Bosnjackog "vojskovodje".
Pitali ga odkud njemu dva motela-hotela na jezeru tom, odkud ovo, pa ono. Na to je odgovorio, nas vojskovodja "Pa, moj otac je, prije rata, bio autoprevoznik".
Mozda mu je otac bio "prevoznik" i u ratu, ko zna, pa zaradio za hotele-motele i ... Sve to, dok su svi drugi prezivljavali.
SVI, 98% sadasnjih "bogatasa-parajlija u BiH su...
Da je Stari ziv, bili bi ili na Golom Otoku ili na jos GOLJEM OTOKU.
Ovako, jad i cemer za obicni narod.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 19th, 2008, 3:07 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Evo kad je vec pomenut Goli otok i jedna prica o "dobrodoslici" koja je upucivana novim zatvorenicima.

Quote:
Topli zec je sadistički ritual „dobrodošlice“ novopridošlim zatvorenicima zatvora na Golom otoku. Stari zatvorenici bi se postavili u dve vrste okrenuti jedni prema drugima, a zatim bi novi zatvorenik prošao između njih. Tokom prolaska novi zatvorenik bi bio udaran šakama, pesnicama, nogama, letvama, držaljima... Po izlasku iz košmara novopridošli je ostajao krvav i izubijan, polomljenih zuba ili bi se čak onesvestio. Ovakav način mučenja je uzrokovao čak i smrtnost kod velikog broja novih zatvorenika, pa su se kasnije letve i ostali ubojiti alati izbacili iz upotrebe. Stari zatvorenik u vrsti koji nije „adekvatno udarao“, bivao je kažnjen. Topli zec se primenjivao i u situacijama kada je nekoga trebalo kazniti zbog neposlušnosti ili pasivnosti.

Suština toplog zeca je bila ne toliko u prebijanju, što su mogli da rade stražari i sami, već u razbijanju svake solidarnosti i drugarstva među logorašima. I islednici i logoraši su imali iza sebe zatvorsko iskustvo, kao predratni komunisti, i jedni i drugi su znali koliko je važno drugarstvo i kolektivizam u tim teškim trenucima. Zato je uvedena ova metoda gde je drug išao na druga i saborac na saborca. Ipak, i pored izvesnih uspeha, ovo nije sasvim uspelo bolesnim umovima koji su sve to smislili.
wikipedia


Eh da je kako toplog zeca primjeniti na cetnicima.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Tito - partija, omladina - armija
TekstNapisano: Novembar 19th, 2008, 4:39 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Ali jecu cetnici!Mnogo je kazivanja iz logora onih koji su i to prezivjeli.Meni krivo i to sto se Zec zove koda to ko moj izumi.Uglavnom za nikakav vid nasilja i izivljavanja nisam pa to je po meni jedna od titinih mahana.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 84 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 1 onaj sto cita, a nece da se registruje.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group