www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: Oktobar 27th, 2020, 1:41 pm.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 1 post ] 
Autor Poruka
 Naslov: HUDBE MUDERISA NEZIMA HALILOVIĆA
TekstNapisano: Januar 16th, 2013, 1:43 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
Attachment:
muderis.jpg
muderis.jpg [ 18.99 KiB | Pogledano 1418 puta. ]


Vrste džehennemskih kazni

Braćo i sestre u islamu! Danas 29. safera 1434.H., 11. januara 2013. g., hutbu sam naslovio sa Vrste džehennemskih kazni. Allah, subhanehu ve te’ala, je u drugom dijelu 119. ajeta Sure Hud obećao napuniti džehennem njegovim stanovnicima, a Allahovo, dželle še’nuhu, obećanje je istinito: …I ispuniće se riječ Gospodara tvoga: napuniću, zaista, Džehennem džinima i ljudima – zajedno. A u 29. ajetu Sure El-Kehf stoji: I reci: Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće neka vjeruje, a ko hoće neka ne vjeruje! Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svih strana obuhvatiti, ako zamole pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta!
Brate i sestro, ne dozvolimo da zbog naših grijeha i nemara budemo od stanovnika džehennema, a ružno li je on prebivalište! Zapamtimo da je dunjaluk prolazan i varljiv i da se za njega bore samo oni koji pameti nemaju, a da je Ahiret vječna kuća za koju se valja dobro pripremiti!
Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Muslim:
Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Žalila se Vatra svome Gospodaru, riječima: “Gospodaru, jedan dio mene pojede drugi!” Tada je Allah dao vatri dva oduška svake godine: odušak zimi i odušak ljeti" (Muslim)
Kaže Allah, dželle še’nuhu, u 12. i 13. ajetu Sure El-Muzzemmil, govoreći o onome šta je pripremio za stanovnike džehennema:
Biće u Nas, doista, okova i ognja,(12) i jela koje u grlu zastaje i patnje nesnosne.(13)
Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhu, o jelu koje u grlu zastaje kaže: "Zaglavi se u grlu pa se ne može progutati, niti izbaciti."
Rekao je Allah, dželle še’nuhu, u 16. i 17. ajetu Sure Ibrahim, opisujući piće stanovnika Džehennema:
Pred njim će Džehennem biti i on će biti pojen sadidom (odvratnom kapljevinom),(16) mučiće se da je proguta, ali je nikako neće moći proždrijeti i smrt će mu sa svih strana prilaziti, ali on neće umrijeti; njega će teška patnja čekati.(17)
Džehenemlije će biti pojene odvratnom gustom kapljevinom ružnog mirisa, tako da je neće moći progutati zbog njene odvratnosti i odbojnosti i neće moći umrijeti.
Rekao je Allah, dželle še’nuhu, u ajetima 51. – 56. Sure El-Vakia:
I tada ćete vi, o zalutali, koji poričete oživljenje,(51) sigurno s drveta zekkum jesti,(52) i njime ćete trbuhe puniti,(53) pa na to vodu ključalu piti,(54) poput kamila koje ne mogu žeđ ugasiti,(55) to će na onom svijetu biti gošćenje njihovo.(56)
A u Suri Es-Saffat, u ajetima 63. - 68. govoreći o zekkumu, Allah, dželle šenuhu, kaže:
Mi smo ga (Zekkum) nevjernicima kao kaznu odredili?(63) To je drvo koje će usred Džehennema rasti;(64) plod će mu poput glava šejtanskih biti.(65) Oni će se njime hraniti i trbuhe svoje njime puniti,(66) zatim će to s ključalom vodom izmiješati,(67) i opet će Džehennem njihovo boravište ostati.(68)
Džehennemlije će pomiješati u svojim stomacima vrelu vodu sa gorkim zekkumom i to će biti kazna i patnja nesnosna.
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Tirmizija:
Prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada bi jedna kap sa drveta zekkum kanula na ovaj svijet upropastila bi (svojom gorčinom) svu hranu stanovnika Zemlje. Kako li je onda onom kome zekkum bude hrana!?" (Tirmizija)
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Tirmizija:
Prenosi Ebu Ed-Derda’, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Stanovnike Vatre će zadesiti velika glad, koja će biti ravna kazni u kojoj se nalaze, pa će tražiti (vodu) i biće im dat “dari'” koji ne goji, niti glad ublažava. Zatim će tražiti drugu hranu pa će im se dati “gislin”, trnje koje zastaje u grlu. Onda će se sjetiti da, kada su bili na dunjaluku, ako bi se udavili to bi rješavali gutljajem vode, pa će tražiti piće. Tada će im se donijet na željeznim kukama hamim (ključala voda). Kada se to piće samo približi njihovim licima od njegove vrućine će se lica ispeći, a kada uđe u njihove utrobe pokidaće sve u njihovim stomacima..." (Tirmizija)
Allah, dželle še’nuhu, je u Džehennemu pripremio i druge vrste kažnjavanja stanovnika vatre, kao: penjanje na najviše uzvišice Džehennema i padanje sa njih naglavačke na dno Džehennema, unakazivanje njihovih lica i bacanje naglavačke, okivanje u lance i okove, ispadanje utroba i jezika i njihovo vučenje za sobom, prženje koža i zamjena drugim kožama, kako bi patnja bila stalna, udaranje željeznim maljevima, biće među njima onih koji će biti bačeni u tijesan prostor tako da će misliti da u Džehennemu nema nikoga osim njih, među njima će biti onih čiji smrad će uznemiravati ostale džehennemlije i biće mnoge druge vrste patnje.
Braćo i sestre, izvršavajmo sve farzove i sunnete, čuvajmo se harama i mekruha i natječimo se u dobru, kako bi bili spašeni džehennemske vatre i Allahovom milošću bili uvedeni u džennet! Klanjajmo propisane namaze, jer bez namaza nema pravog mu'mina i čuvajmo džemat, jer Allah pomaže džemat, a srdit je na one koji se ne drže džemata!
Molim Allaha, dželle še’nuhu, da nas učvrsti na putu islama, da obespravljene ljude, a posebno našu braću u Siriji i Palestini spasi zuluma zulumćara i da im skoru pobjedu, da našu djecu i potomke učini radostima naših očiju i srca i prvacima ummeta, da nam na Sudnjem danu oprosti grijehe, sakrije naše sramote, ukabuli dobra djela, sačuva džehennemske vatre i da nas u obećanim džennetima obraduje društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 4 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group