www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 18th, 2021, 2:13 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 1407 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 118  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 16th, 2009, 10:06 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
60 minuta: Novi video snimci o ratnom zlocincu Ratku Mladicu

16. 06. 2009. | 00:45

Mladić uhvaćen, ali ga skrivaju!?
Autor Sergej Županić

Slika
Foto: Reuters

Mediji iz BiH te iz Beograda izvijestili su da je ratni zločinac Ratko Mladić uhićen i prevezen u NATO-ovu bazu u Tuzli.
Međutim, šef srbijanskog Ureda za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić izjavio je za B92 da Mladić nije lociran, pa ne može biti ni uhićen.

Dok su se beogradski mediji pozivali na Mladićev krug prijatelja koji su tvrdili da je Mladić uhićen prije nekoliko dana, dnevnik “Pravda” špekulirao je da se Mladićevo hvatanje naknadno namjerava inscenirati na neutralnom terenu kako bi srbijanske vlasti sa sebe skinule odgovornost skrivanja Mladića na svom teritoriju.

U moru različitih informacija, jučer se navodilo da su visoki dužnosnici iz Beograda nagovarali predsjednika RS Milorada Dodika da prihvati Mladića kako bi ondje bio službeno uhićen. Dodik je to navodno odbio uz obrazloženje da bi to dodatno otežalo njegov položaj.

Mladićevo hvatanje demantirao je i glasnogovornik srbijanskog specijalnog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić koji je donedavno tvrdio da Mladić nije u Srbiji.

Autor Sergej Županić

Svakako procitajte ova dva izvjestaja, jako su interesantni:

http://www.seebiz.eu/sr/politika/sto-je ... 47432.html

http://www.seebiz.eu/sr/seebiz-trend/zi ... 48256.html


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 16th, 2009, 10:12 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Putin i zvanično počasni građanin Loznice

Autor: Tanjug | Foto:Reuters | 16.06.2009. - 22:11

Slika

Na svečanoj akademiji, povodom Dana grada Loznica, priređenoj večeras u Vukovom domu kulture, uručena je odluka kojom je premijer Ruske Federacije Vladimir Putin proglašen za počasnog građanina Loznice.

Skupštinska odluka da se to najviše zvanje koje Loznica dodjeljuje donijeta je 20. decembra 2008, a na današnjoj svečanosti ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Konuzinu uručio ga je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Putinu je zvanje počasnog građanina dodijeljeno kao izraz zahvalnosti na ličnom i doprinosu Rusije poštovanju međunarodnog prava i očuvanju cjelovitosti Srbije, na čemu se Konuzin zahvalio, ukazujući na međusobnu povezanost i napredak u saradnji dveju zemalja.

Na svečanoj akademiji gradonačelnik je uručio Povelju grada novinaru Tanjuga Vladimiru Elezu za stvaralački novinarski doprinos uspješnijem i humanijem razvoju grada, koji je zahvalio u ime dobitnika svih priznanja.

Predsjednik Skupštine grada Jovan Todorović uručio je plakete grada koje su dobili profesor Petar Petrović, predsjednik Mjesne zajednice Zelenika Vlado Milović, kompanija "Rajn-Majn" iz Loznice, preduzeće "Miropromet" i vlasnica modne firme "Gani" Dragica Gavrić.

Vladika šabački Lavrentije uručio je orden Svetog Nikolaja srpskog, koji je najviše odličje te eparhije, gradonačelniku Loznice Petroviću za sveobuhvatnu i uspješnu saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i doprinos obnavljanju vjerskih objekata u Jadru.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 16th, 2009, 10:19 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Tadić zeli da se vrati zlatno doba u odnosima sa Francuskom

Slika

PARIZ, 27. maja 2009. (Beta) - Predsjednik Srbije Boris Tadić želi da obnovi "strateško partnerstvo" sa Francuskom, kakvo je postojalo pre Prvog svetskog rata, piše danas francuski Figaro.

U tekstu povodom Tadićeve posjete Parizu, list navodi da on "želi da se vrati zlatno doba" u odnosima sa Francuskom, u cilju izgradnje istinski pravne države u Srbiji.

"Istorijski gledano, naš model je model Francuske. Nacionalni interes nam nalaže da do kraja nastavimo reforme. Kada budu ostvarene, naša integracija u EU dogodiće se prirodno", prenosi Figaro riječi predsjednika Srbije.

Navodeći da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, list dodaje da je Tadić uvjren da će kad-tad biti nastavljeni pregovori zato što Kosovo neće moći da dobije stolicu u UN bez pristanka Srbije.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 16th, 2009, 11:28 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
KRATKO, U NAČELU..

U načelu, "do Loznice" ('tajna poruka Zapadu'), to je svrha "Putinova izbora za počasnog građanina".

Pitanje ujedinjenja Srbije i Republike Srpske, koja se tajno naoružava, samo je pitanje vremena!

Svi pokazatelji govore, da se 'EU uvlači u zadnji podrum Srbiji', samo da dobiju Mladića, što može, a i ne mora da se desi,
onda Srbija može da radi - umjereno rečeno - šta hoće. Posebno prema susjedima.

Svugdje na svijetu se "daje više onom, ko više plače, ko više kuka i ko se više dere!"

Referendum u RS je uvijek bio samo lakmus papir 'u ideji ujedinjenja' u ostvarenju 'vjekovnog sna i plana' - Velike Srbije!

Kako Srbija nikada Kosovo neće priznati (zapravo ga ni sama ne želi!), već je njen cilj spajanje sa Republikom Srpskom, ostaje
da se pronadje modus, promjene Daytona, koji je postao najveća prepreka
na putu tog njihovog ostvarenja.

Ali, sila Boga ne moli, pa će se pokušati svim snagama, ovako ili onako doći do tog cilja, očekuje se samo to -da se vidi -
dokle su Bosanci voljni daleko da idu.

Hvatanje zločinaca, ma gdje se ono dešavalo, a posebno trenutno suđenje gospođi Florence Hartmann, zbog objave dokumenata koji dokazuju učešće Srbije u
agresiji na Bosnu i Hercegovinu, ne može i nikad neće promijeniti mišljenje velikog dijela domaće javnosti, da sud u Hagu zna, ali skriva tu originalnu dokumentaciju!


Možda tok suđenja izbaci još više novih činjenica o tome.

Crna Gora je trenutno zadovoljna i nema nikakvih primjedaba i promjena na planu vraćanja Sutorine Bosni i Hercegovini.

Luka Ploče, ukoliko se ne postigne novi dogovor u budućnosti ili (san) kupovina luke za potrebe Bosne i Hercegovine, biće
prisiljena sama da pravi luku u Neumu, što nikako ne bi, zbog turizma bilo povoljno, ali nužno.

Ostaje i pitanje Sutorine, ali to je u ovom trenutku još, 'na dugu štapu'.

Pitanje granica: Još nisu riješeni svi problemi sa Hrvatskom, a ostaje da se vidi u budućnosti o pitanju izgradnje Pelješkog mosta, izgradnje autocesta koje
će povezivati unutrašnjost Bosne sa Hercegovinom, primorjem i magistralnim putem.

Trenutno, u Srbiji se vodi politika na više frontova, koja je usmjerena na ujedinjenu vlastitih snaga (radikali su se opasno ućutali), na Jugu sa Kosovom, na sjeveru sa Vojvodinom, koja teži otcjepljenju i stvaranj Republike Vojvodine, a koja je naseljena planirano još u vrijeme "rata" izbjeglicama sa svih strana i koju izbjeglice ne mogu da prihvate onako, kao mjesta odakle dolaze, ne mogu da se poistovijete zbog čega postoji velika kriza identiteta.

Srbiji je sve veći teret i sam Sandžak u kojem sve više snaga biraju "pro" za Bosnu i "contra" za Srbiju, gdje sa strane susjednih zemalja ne postoji ozbiljna volja, da se miješaju u unutrašnje stvari Sandžaka i Srbije. Ostaje veliko pitanje, završetak priče o dijeljenju i diobi nadležnosti Reisa u sklopi IZ.

U Hercegovini, koja je imala prilike da se u vrijeme dok je trajala agresija na BiH, izgradi, obogati, uzimajući "danak" za svaki prolaz "od igle do..mudžahedina."

"Donji krajevi" su u velikom političkom zaostatku, posebno kada se ima u vidu, da su sve poluge vlasti "na drugom mjestu", što je normalno, a što i sami znaju, da mora tako da bude, da je glavni grad BiH grad Sarajevo i da će tako i ostati.

Što se tiče samog razvoja, Hercegovina se razvila na iznenađenje svih koji posjete te krajeve, na žalost politika, kojom se htjelo izvršiti "pripajanje Hrvatskoj" ni ovoga puta nije uspjela. Ideja o stvaranju Herceg-Bosne nikad nije ni umrla!

Mostar, po svoj prilici i nakon 12 puta neće dobiti svog gradonačelnika, što isto pokazuje da nije samo vruće u Sarajevu i Banja Luci.

Neodlazak g. Tihića u Banja Luku, ovog puta treba nagraditi pohvalom, što trenutno nije nikakvo čudo, ali se smatra kao jako zreo i dobar potez, koji bi
u budućnosti mogao da "okrene" vodu na vlastitu stranu, sa vodenica oblačnog podneblja koji se nadvio nad Banja Lukom.

Ostaje još da se vidi kojim putem će da krene OHR, jer nešto ozbiljno (ne)sprema.

Prof. Hamdo Čamo


Last edited by camo on Juni 16th, 2009, 11:34 pm, edited 1 time in total.

Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 16th, 2009, 11:29 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
OHR i dalje razmatra korake...

U OHR-u nisu željeli komentirati ni pisanje pojedinih medija da bi Inzko mogao uskoro suspendirati zaključke...
16.06.2009. 13:33

Ured visokog predstavnika (OHR) još nije objavio svoje poteze, nakon što su jučer zaključci Narodne skupštine RS o efektima prijenosa nadležnosti sa RS na državu BiH objavljeni u "Službenom glasniku" tog entiteta.

"Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i dalje razmatra svoje buduće korake", izjavila je kratko glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić.

U OHR-u nisu željeli komentirati ni pisanje pojedinih medija da bi Inzko mogao uskoro suspendirati zaključke NSRS, te donijeti nove u kojima će detaljno obrazložiti šta je to antidejtonsko i antiustavno u spornom dokumentu NSRS.

Zaključci NSRS objavljeni su jučer u "Službenom glasniku" RS, čime su danas i formalnopravno stupili na snagu.

Visoki predstavnik je zatražio u svom pismu od 25. maja da NSRS ove zaključke poništi do 11. juna i tako spriječi da oni stupe na snagu.

On je poručio tada da se ovim zaključcima NSRS ugrožava sistem raspodjele nadležnosti između države i entiteta.

Autor: Fena


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 2:38 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Obiljezavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije

Slika

Dodikove poruke sa Sokoca

Još minimiziraju naše žrtve. Misle da je 28.000 Srba u prošlom ratu pginulo od neke nevladine organizacije ili da su se sami pobili. Oni su ovdje da dijele selektivno pravdu, da omalovažavaju naše žrtve. Oni su ovdje došli da verifikuju ono što su im dali negdje daleko, da ovdje postoji jedan remetilački narod, a da su neki drugi žrtve. Mi smo žrtve, i mi smo stradali i hoćemo da se poštuje ta bol i ta stradanja, a vi to, gospodo sudije, niste poštovali. Vi kažete da su samo Srbi zločinci, a mi kažemo da to nije tako. Ne može Biljana Plavšić odgovarati za komandnu odgovornost i biti u zatvoru, a Naser Orić je komandovao jedinicom koja je počinila pokolj i ne odgovara za komandnu odgovornost.

Da li vi mislite da smo mi naivni i glupi, da smo budale. Možda vam nisam smio to reći prije pet-šest godina, ali sada vam kažem: Idite i ostavite nas ovdje. Mi ćemo se obračunati sa svim onima koji su počinili zločine prema bilo kome. Neka se sudi po zakonu, pravdi i ovoj i Božijoj. Mi nemamo ništa protiv toga, ali nećete vi nama ovdje govoriti kako smo mi oni koje treba uporno kažnjavati, kazao je premijer RS-a.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=1043


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 4:48 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Koje laziranje historije!!!
Slavi se ''odbrana'' Sarajevsko-romanijske regije koja se ocitovala najgorim zlocinima nakon 2. svjetskog rata, najduzom opsadom grada u povijesti covjecanstva tokom koje je ubijeno i oko 1400 djece, a oni koji nisu bili ubijeni su svakodnevno bili mete snajpera i granata, i morali su prezivljavati na humanitarnoj pomoci, bez vode, struje i plina.
Stanislav Galic, general Sarajevsko-romanijskog korpusa je osudjen na dozivotni zatvor zbog svih tih zlocina, a njegov nasljednik Dragomir Milosevic na 33 godine zatvora.
I sta se desava ovih dana... Dodik se popeo na jedno od tih brda sa kojeg je odbranjena na takav nacin ta regija i po ko zna koji put zapjenio u svom poznatom stilu.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 5:33 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
SDP BiH: Šutnja OHR-a je zeleno svjetlo Dodikovoj kriminogenoj strukturi da nastavi sa urušavanjem institucija BiH

17. 06. 2009. • 16:37 S. B.

Slika

24SI - SDP BiH smatra da bi izostanak reakcije međunarodne zajednice na zaključke NSRS od 14. maja, nakon njihovog objavljivanja, značio da ti zaključci postaju obavezujući za izvršnu vlast u RS-u.

Obaveza postupanja po tim zaključcima bi proizvela ustavnu krizu u BiH, dovela u pitanje Dejtonski sporazum i u konačnici mogla proizvesti nesagledive posljedice u odnosu na budućnost Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države, navode iz SDP-a BiH, te dodaju:

SDP BiH nema pravo i ne želi, za razliku od većine Dodikovih koalicionih partnera, da građanima BiH sakrije ovu činjenicu. Stoga SDP BiH jasno poručuje predstavnicima međunarodne zajednice i građanima BiH da šutnja OHR-a u ovom slučaju u stvarnosti ne samo da znači kako velika većina reformi provedenih od kraja rata naovamo ustvari nisu važeće za vlasti RS, već su i zeleno svjetlo Dodikovoj kriminogenoj strukturi da nastavi sa urušavanjem institucija BiH.

Ako OHR u ovakvoj situaciji ne iskoristi bonske ovlasti to znači da je već ukinut ali da nam to još nije javljeno. Građani BiH zaslužuju da im se onda to i formalno prizna te da onda međunarodna zajednica snosi odgovornost za spiralu budućih kriznih događaja.

Imajući u vidu trenutnu situaciju, SDP BiH smatra da je jedini logičan slijed događaja korištenje bonskih ovlasti za poništavanje zaključaka NSRS, nakon čega bi uslijedila ozbiljna ustavna reforma do kraja godine. Zatvaranje OHR-a i ukidanje bonskih ovlasti bez ustavnih reformi, koje bi dovele do funkcionalnih BiH institucija, znači odstupanje od svega što su predstavnici međunarodne zajednice četrnaest godina obećavali građanima BiH, uključujući i garancije za provođenje Dejtonskog sporazuma.

U slučaju da OHR odluči da toleriše antidejtonske i antiustavne zaključke SNSD-ove većine u NSRS, SDP će iskoristiti sva raspoloživa demokratska i ustavna sredstva da se spriječi sprovođenje tih zaključaka i tražićemo nepoštivanje istih.

Centar za informisanje
SDP BiH


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 5:37 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Ljut kao ris: Inzko i Gregorian se žestoko se posvađali zbog Dodika!

17. 06. 2009. • 08:30 S. B.

Slika
Image Raffi Gregorian / 24sata.info

24SI - Šef OHR-a Valentin Inzko i njegov prvi zamjenik Raffi Gregorian žestoko su se sukobili oko toga kako treba odgovoriti RS i premijeru Miloradu Dodiku, jer su zaključci NS RS od 14. maja o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu objavljeni u "Službenom glasniku"!

Dobro obaviješteni diplomatski izvor, blizak Kancelariji specijalnog predstavnika EU (EUSR) u Sarajevu, potvrdio je "Pressu RS" da Inzko želi da vlastima RS da još jednu priliku da osporene zaključke pretvore u prihvatljivu formu deklaracije. Istovremeno, tvrdi isti izvor, Gregorian se zalaže za snažnu upotrebu bonskih ovlaštenja, odnosno ukidanje zaključaka NS RS i smenu najodgovornijih za njihovo donošenje, uključujući i premijera RS Milorada Dodika!

"U OHR je pravi haos i ne znam kako će se iz ovog izaći! I Inzko i Gregorian imaju argumente i smatraju da su u pravu. Inzko želi da iscrpi i posljednju diplomatsku mogućnost kako bi parlamentarce u RS ubijedio da udovolje njegovom zahtjevu. Ako bi zaključci NS RS bili poništeni kao antidejtonski, onda bi zaista morao da sankcioniše nosioce takve aktivnosti", tvrdi ovaj sagovornik.

On je potvrdio da je Inzko u stalnom telefonskom kontaktu sa Briselom i da prima precizne instrukcije od visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

"Solana smatra da za sankcije nikada nije kasno. Na ministarskom sastanku u Briselu prekjuče su pažljivo razmatrane sve opcije i stav većine ministara bio je da se vlastima u BiH uputi posljednje upozorenje da je vrijeme da se vrate za pregovarački sto, ukoliko žele da se BiH do kraja godine nađe na bijeloj šengen listi. Kad je riječ o upotrebi bonskih ovlaštenja, preovladao je stav Švedske, koja se zalaže za gašenje, a ne jačanje OHR-a", zaključuje "Pressov" sagovornik.

Iz OHR-a stižu nezvanične informacije da je Inzkov zamjenik Raffi Gregorian ljut kao ris zbog neodlučnosti Brisela da sankcioniše neposlušnog premijera RS Milorada Dodika

"Gregorian po svaku cijenu nastoji da izvrši pritisak na Inzka da iskoristi ovlaštenja i sankcioniše Dodika. Uz pomoć Gregoriana, Inzko je izložen snažnoj kritici sarajevske javnosti i medija", tvrdi izvor "Pressa RS" blizak vrhu OHR-a.

Isti izvor je potvrdio pisanje sarajevske štampe, prema kojoj je Gregorian u ponedeljak u Sarajevu imao niz što odvojenih, što zajedničkih sastanaka sa liderima SDA, SDP-a i HDZ-a BiH Sulejmanom Tihićem, Zlatkom Lagumdžijom i Draganom Čovićem.

"Gregorian želi da u Sarajevu napravi politički front prema Miloradu Dodiku, kojem bi se kasnije priključili i neki političari iz Banjaluke", precizira ovaj izvor.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić juče je "Pressu RS" praktično ponovila prekjučerašnju izjavu svog kolege Olega Milišića da visoki predstavnik razmatra korake koje će preduzeti jer su u "Službenom glasniku RS" obavljeni zaključci NS RS od 14. maja.

"Dalji koraci još se razmatraju, ali vam ne mogu reći kakvi će oni biti i kad će biti preduzeti", kazala je Radetićeva.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 5:45 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Zbog tolerisanja Dodikovog udara na državu BiH: Inzko spremio ostavku!?

17. 06. 2009. • 09:23 S. B.

Slika
image Valentin Inzko / 24sata.info

24SI - Jučer je istekao peti dan nakon roka koga je visoki predstavnik Valentin Inzko dao Narodnoj skupštini (NS) Republike Srpske (RS) da poništi svoje zaključke o prenosu nadležnosti sa države BiH na entitete.

Umjesto da to uradi, parlament tog entiteta prekjučer je zaključke objavio u Službenom glasniku RS čime su oni postali važeći i obavezujući. Odmah nakon toga, Inzko je saopštio da razmatra mjere koje će donijeti. Javnost ih je očekivala istog trenutka, ali on ništa ne poduzima ni dva dana nakon toga, osim što poručuje da još analizuje situaciju. Dodatno je dramatizovao situaciju i unio neizvjesnost najavom da će OHR biti ugašen u oktobru.

Oklijevanje i odugovlačenje u potpunosti je u očima domaće javnosti poljuljalo autoritet i Valentina Inzka i OHR-a, ali i međunarodne zajednice u cjelini. Kako "San" saznaje, američka administracija je odlučila da spasi obraz međunarodne zajednice i jučerašnje prijepodne bilo je izuzetno dramatično zbog užurbane diplomatske i druge aktivnosti na relaciji Washington - Brisel - Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama iz diplomatskih izvora, Briselu je iz Washingtona upućen energičan zahtjev da OHR mora istrajati i da zaključci Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti moraju biti poništeni.

Predstavnici administracije američkog predsjednika Baracka Obame juče ujutro imali su i žestok razgovor sa Javierom Solanom, visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, koji se najviše zalaže za ukidanje OHR-a, pritišće ga i Miloradu Dodiku šalje poruke da Inzko neće koristiti bonske ovlasti. Naime, Solana smatra da bi gašenje OHR-a u oktobru bila dobra vijest koja bi išla isključivo njemu u prilog - omogućila bi mu da pridobije političke poene neophodne za dalju diplomatsku karijeru. Po tome ispada da je razvoj događaja u BiH nakon ukidanja OHR-a potpuno nebitan iako je međunarodnoj zajednici potpuno jasno da bi ovdje došlo do novih ratnih sukoba.

Iz međunarodnih izvora se saznaje da je Valentin Inzko u nekoliko navrata odbijao da odgovori na Solanine pozive baš zbog takvih njegovih stavova. Inzko je juče ujutro Solani poslao jasnu poruku da zbog takvog stava, ali i ponašanja evropskog dijela međunarodne zajednice kojim se toleriše Dodikov udar na državu BiH, njegov položaj na funkciji visokog predstavnika postaje neodrživ i da je spreman odmah podnijeti ostavku!

Potpuno je jasno da su Dodik i Narodna skupština RS objavljivanjem zaključaka o prenosu nadležnosti, udarili najteži šamar međunarodnoj zajednici u posljednje vrijeme i potpuno je ponizili. Upravo zbog toga, američka administracija je odlučila da reaguje. Kako se saznaje, još oštrija regovanja zvaničnog Washingtona tek se mogu očekivati, a na visokom predstavniku Valentinu Inzku je da sada iskoristi široke ovlasti koje su mu na raspolaganju i konkretno pokaže Miloradu Dodiku i njegovim istomišljenicima da država BiH nije njegovo vlasništvo koje će dijeliti kako hoće.

Američki diplomata Raffi Gregorian, prvi zamjenik visokog predstavnika, i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a i poslanik Parlamenta BiH, preksinoć su se hitno sastali. Razgovarali su više od dva sata u četiri oka. Ni jedan ni drugi nisu saopštili detalje tog izuzetnog važnog razgovora.

Preksinoć i juče ujutro telefonom je Javier Solana iz Brisela pozivao lidere vladajućih stranaka u BiH. Svi su se javili na pozive i on je sa svima njima razgovarao, a najduže sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, saznaje "San".

Na Solanin telefonski poziv jedino se nije javio Suljeman Tihić, predsjednik SDA, koji je prekjuče jasno kazao da neće učestvovati u prudskom procesu sve dok međunarodna zajednica i OHR ne zaustave antidejtonsko djelovanje Milorada Dodika i vlasti RS.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 11:14 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Doris Pack: Bez jedinstvene EU BiH je izgubljen slučaj

Inzko treba upotrijebiti bonske ovlasti ako nema drugog rješenja • RS će tjerati svoje sve dok se ne kaže "stop"...

Slika
17.06.2009. 08:00

Njemačka zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pak (Pack) u intervjuu za "Dnevni avaz" analizira posljednja dešavanja, posebno odnos OHR-a i zvanične Banje Luke, nakon što su objavljeni antidejtonski zaključci Narodne skupštine RS. Pak ističe da visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), ako nema drugog rješenja, treba koristiti bonske ovlasti.

- Ne mogu suditi iz ove pozicije kada bonske ovlasti treba upotrijebiti i koliko je kriza eskalirala. Ako Incko misli da ih treba upotrijebiti, onda svakako to treba učiniti. Nisam sigurna na koji način i ko bi time bio dotaknut, ali ako su bonske ovlasti tu i još vrijede, ako OHR ne može riješiti situaciju na drugi način, Incko nema drugog izbora - kaže Pak.

OHR je već u svom pismu NSRS naveo da su zaključci suprotni Dejtonu i pozvao da budu poništeni, ali to je odbijeno. Kako Incko drukčije sada može riješiti situaciju, a da potpuno ne izgubi svoj i kredibilitet međunarodne zajednice?

- RS će tjerati svoje koliko god može. Ako nema nikoga da im kaže "stop", oni će nastaviti po svome, to je normalno ponašanje. Nažalost, tako je. Ako oni ne slijede pravila Dejtona i rade suprotno njemu, kako je OHR rekao, onda se treba prema tome odnositi u skladu s ovlaštenjima i mogućnostima koje je Dejtonski sporazum predvidio. Mogu se samo nadati da će to Incko učiniti na način koji će odgovarati ovoj krizi, ali ja ne mogu suditi o tome.

Vi ste i ranije u Rezoluciji Parlamenta EU kritizirali neaktivnost institucija EU u BiH, posebno ured Havijera Solane (Javier). Kako komentirate informacije da neke države članice EU, a posebno Vijeće EU i Solanin ured, sada ne pružaju dovoljnu podršku Incku?


- Mislite li da je Incko ostao sam!? Ako EU, tačnije Vijeće ministara EU nije jedinstveno u svom odnosu prema BiH, imat ćemo izgubljen slučaj. Slično je bilo sredinom devedesetih godina, kada nismo imali zajednički stav. Trebalo bi da smo naučili lekciju. Incko nije samo predstavnik međunarodne zajednice nego i specijalni predstavnik EU i mi smo ti koji bismo mu trebali pomoći da bude "vladar situacije". Ne mogu tvrditi da mu države članice Unije ne pomažu i ne pružaju podršku, jer se iskreno nadam da nije tako. To bi oslabilo našu poziciju i naškodilo naporima da se BiH pokrene naprijed. BiH treba našu podršku i razumijevanje, ali i snažan zajednički glas kada je to potrebno.

Lider SDA Sulejman Tihić odlučio je odustati od razgovora o prudskom procesu zbog retorike i stavova premijera RS Milorada Dodika. Kako komentirate činjenicu da taj proces, koji je za Brisel umnogome viđen kao slamka spasa, sada dolazi u pitanje?

- Već dugo upozoravamo na tu retoriku koja se javlja u BiH. Izjave kojima se dovode u pitanje i podrivaju svi dogovori, taj govor mržnje koji je usmjeren protiv nekoga, nikako ne pomažu. Ne razumijem zašto još imamo takvu retoriku. Zašto gospodin Dodik još koristi tu retoriku? Mogu razumjeti Tihića, jer se osjeća vrlo usamljen. On je taj koji je bio za prudski dogovor. Morao je čak trpjeti kritike zbog kompromisa na koje je pristajao. Sjećate se da su ga neki Bošnjaci proglasili izdajnikom. On je uradio ono što je vjerovao da je dobro za BiH u cjelini, ali sada ga je Dodik svojom retorikom stjerao u kut i doveo u nezavidan položaj.

Ukidanje viza za BiH još upitno

- Usvajanjem zakona u Parlamentu BiH ispunjeni su neki od uvjeta za ukidanje viznog režima i to je dobro. Ali, još postoji opasnost da BiH ne bude među zemljama koje će dobiti bezvizni režim do kraja ove godine, jer svi uvjeti nisu dostignuti. Vlasti moraju raditi brže i sustići zemlje koje su već ispunile ono što je potrebno - kaže Pak.


Autor: Tarik LAZOVIĆ


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: NAJNOVIJE IZ SVIJETA POLITIKE
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 11:19 pm 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
EU izdala Incka!

Milorad Dodik odličan je primjer kako jedna politika, potpuno opasna i suluda, prolazi u Briselu i evropskim prijestolnicama...

Slika
13.06.2009. 09:06

Evropska unija ostavila je na cjedilu trećeg visokog predstavnika zaredom!

Nakon odlučnog pisma koje je Valentin Incko (Inzko) uputio čelnicima Republike Srpske, te njegovog čvrstog stava da neće biti pregovora o zahtjevima koje je OHR u ime međunarodne zajednice iznio prema Narodnoj skupštini, praktično je došlo do (očekivanog) obrata.

Najprije, Inckovo pismo je dugo i pažljivo pripremano uz tijesne konsultacije s cijelim buljukom ambasadora zemalja članica Evropske unije.

Pisma i zahtjevi

Prije nego što je finalizirano i odaslano put Banje Luke, evropski ambasadori su se utrkivali u nastojanjima da visokom predstavniku izraze "zabrinutost", "zaprepaštenje", čak i "ljutnju" zbog zaključaka NSRS o prenesenim nadležnostima na BiH. Svi su oni zahtijevali od Incka da "poduzme nešto" i osujeti stupanje na snagu tih zaključaka.

Kada je Inckovo pismo ozvaničeno, o čijem sadržaju su članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (SB PIC) upoznati prije nego što je ono i otišlo, usplahireni ambasadori, pritisnuti još usplahirenijim zvaničnicima ministarstava vanjskih poslova 27 država članica EU, požurili su slati Incku poruke koje su svaka gora od prethodne!

Ono što ih je iznenadilo bio je vrlo čvrst Inckov stav da od sadržaja pisma i zahtjeva koje je iznio - neće odstupiti!

Sva nastojanja da se Incka natjera na ekspresne pregovore i "kompromis" s Banjom Lukom nisu davala rezultata sve do završetka SB PIC-a 5. juna ove godine.

Visoki predstavnik je prvo popustio, pritisnut sve snažnijim zahtjevima EU, pa je poslao pismo u kojem praktično dokazuje zašto su usvojeni zaključci NSRS od 14. maja antidejtonski i - antiustavni.

No, to evropskim birokratama nije bilo dovoljno pa su ultimativno zatražili da Incko ode u Banju Luku i razgovara.

Da bi bili ozbiljno shvaćeni, zvaničnici EU s najvišeg mjesta poručili su Incku da nema njihovu podršku u korištenju bonskih ovlasti!

Ponižen i razoružan, Incko je otišao u najveći grad RS na "pregovore". Ostalo je već dobrano poznato.


Nešto je, najblaže rečeno, "čudno" u politici koju EU provodi prema BiH već godinama.

Eklatantan primjer za to je reforma policije. Od vrlo odlučnih i jasnih stavova da policija u BiH mora biti profesionalna i efikasna, da njena unutarnja organizacija neće poštivati entitetske linije... nije ostalo ni mrtvo slovo na papiru.


Reforma policije ne samo da je pokazala neozbiljnost i nekonzistentnost EU, već je s njom prihvaćen balkanski princip politike da je u pravu onaj ko je najbahatiji.

Nakon što je EU tu popustila - sve ostalo je stvar rutine.

Etnički torovi

Briselu se sada već panično žuri da zatvori OHR po svaku cijenu. Odlazak visokog predstavnika i ustoličenje specijalnog predstavnika EU (EUSR) odavno je obilježen kao vanredni uspjeh. EU je nestrpljiva da krene u tu avanturu bez obzira na katastrofalne posljedice.

U toj glupavoj strategiji ima lične sujete, vrlo niskih ličnih interesa i - zapanjujućeg neznanja i nerazumijevanja.

Da ne bismo sada previše nabrajali, dovoljno je postaviti samo jedno pitanje - šta bilo ko, uključujući i same Evropljane, može očekivati od EUSR-a koji dolazi bez bonskih ovlasti i s iskustvom da su njegova čak tri prethodnika izgorjela na prvom koraku!?

Takav EUSR nije ni sebi, a posebno ne nama, bilo kakav autoritet. Štaviše.

Nadalje, s obzirom da EU inaugurira princip da "jači tabači", šta to znači za proklamiranu politiku kompromisa, izlaska iz etničkih torova i razgovora koji kao postulate imaju opći, a ne interes vlastitog naroda?

Kratkovidim i vrlo ličnim interesima, nadalje, EU naprosto tjera na radikalizam.

Milorad Dodik odličan je primjer kako jedna politika, potpuno opasna i suluda, prolazi u Briselu i evropskim prijestolnicama. Zašto se takvoj politici ne bi okrenuli i drugi politički lideri u BiH, ali i na Balkanu. Ona ima prođu kod birača, mnogo je "jeftinija" od mukotrpnih usaglašavanja i kompromisa i, što je vrlo bitno, ima podršku u EU i Unija to djelima dokazuje na svakom koraku.

Incko će se iz belaja u koji je uvučen nekako iščupati. Njegov ponos i duboko uvjerenje da je sasvim u pravu i da radi jedinu ispravnu stvar snažno su povrijeđeni.


No, ljudi ovdje imaju više nego dovoljno razloga biti ne toliko zabrinuti i ogorčeni koliko ponukani na razmišljanje.

Između Solane i Bilta

Samo Incko zna kroz šta je prošao u zadnjih nekoliko dana.

Poruka Havijera (Javier) Solane da su bonske ovlasti "stvar prošlosti" i da nisu "instrument za 21. stoljeće" bio je jedan od prvih i vjerovatno najžešćih udaraca koje je Incko dobio.

Onda je, tokom boravka u Štokholmu, visoki predstavnik bio suočen čak s uvredama prvog visokog predstavnika u BiH Karla Bilta (Carl Bildt).

Čovjek koji je izmislio bonske ovlasti obrušio se na Incka ocijenivši njegovo pismo - "glupošću".
Istina, Biltov stav o bonskim ovlastima nije novost.

Ako se uzme u obzir da Švedska od 1. jula preuzima predsjedavanje EU, onda se vrlo dobro zna u kojem smjeru plovi evropski brod.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 1407 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 118  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 2 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group