www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 12th, 2021, 2:08 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 11 posts ] 
Autor Poruka
 Naslov: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 3:28 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
U Žepi je otvorena fabrika hrane u kojoj će posao dobiti tridesetak stanovnika ovog herojskog mjesta. Šest miliona KM vrijednost je objekata i opreme koji će probuditi u korov zaraslu žepsku i poljoprivredu cijelog regiona.
Ovim projektom je uporni poduzetnik Enver Štitkovac Žućo, vlasnik "Žepa inžinjeringa", ispunio još jedno obećanje, nakon izgradnje asfaltnih puteva, povratnici će imati i posao.

Krenimo redom....

Slika

ŽEPA, 31. maja 2007. (FENA) -
Zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH, Federacije BiH i RS-a razgovarali su danas u Žepi s predstavnicima vlasti općina Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Milići i Žepa o daljnjim ulaganjima svih nivoa vlasti u podršku povratku.Posebna pažnja posvećena je realizaciji "Projekta za stvaranje uvjeta za povratak i reintegraciju povratnika u općine Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Milići i MZ Žepa".Taj projekt je uradilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji s predstavnicima spomenutih općina, a podrazumijeva regionalni pristup rješavanju problema povratka.Vrijednost projekta je sedam miliona maraka, a novac je odobrila Vlada Federacije i resorno Federalno ministarstvo za pomoć povratnicima u području srednjeg Podrinja za ovu godinu.

Slika

29.07.2007
Da se i bez velike pomoći, političara može učiniti mnogo za održivi povratak, pokazuje i poneki pojedinačni primjer privatne incijative. Uspješni biznismen i privrednik Enver Štitkovac, iako u Sarajevu ima firmu i nekretnine, odlučio je da se vrati rodnu Žepu, zajedno s drugim Bošnjacima koji su iz ove, u ratu zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerani u ljeto 1995. godine.
Da bi svoj gradić oživio, odlučio je da ga asfaltom poveže sa Han – Pijeskom. Počeo je sam, radio dvije – tri godine, a onda je pomogla Vlada FBiH u prethodnom sazivu i Kanton Sarajevo. Asfaltirana je i puštena u promet cesta u dužini od 22 kilometra, piše Oslobođenje.
„Premijer Ahmet Hadžipašić, koji je bio na čelu prošle Vlade FBiH, dolazio je tri puta za svog mandata i pomogao je Žepi. I novi federalni premijer Nedžad Branković je nedavno dolazio i obećao pomoć, kao i premijer RS Milorad Dodik, koji je također rekao da će podržati naše projekte“, rekao je Enver Štitkovac.
Iako kaže da još nije vrijeme da se priča o novim projektima na kojim radi sa svojim Žepacima, te da će se oglasiti kada sve bude dovedeno do kraja, ipak smo saznali neke detalje.
„U toku je asfaltiranje ceste od Žepe do Rogatice, kao i izgradnja fabrike zdrave hrane koja će biti otvorena do početka sezone. Kada sve bude gotovo bićete pozvani na otvaranje“, saznali smo od Štitkovca. On je dodao da će fabrika zdrave hrane otkupljivati iz cijele istočne Bosne šumsko voće, gljive, ljekovito bilje, šljive i ostalo voće..., te ga prerađivati i pakovati za domaće i strano tržište.
Iako mu je sa političkih nivoa obećana pomoć za ove projekte, Štitkovac se najviše uzda u sebe i svoju firmu Žepa inžinjering. Osnovao ju je još davne 1972. i od tada je radila profitabilno, pa se ne brine previše oko započetih projekata. Samouvjereno kaže da je sve što je započeto priveo do kraja, pa nema razloga da tako ne bude i sa najnovijim projektima.

Slika
Slika
Slika
Novi asfalt,put prema Rogatici.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 3:40 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Slika

Slika
Slika


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 3:48 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Slika
Slika


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 4:05 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Otvorena Fabrika zdrave hrane u Žepi

Slika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je jučer Fabriku zdrave hrane u Žepi, čiji je vlasnik Enver Štitkovac. Premijer Dodik je izjavio da je Vlada izdvojila 2,5 miliona KM kreditnih sredstava pod povoljnim uslovima za izgradnju Fabrike zdrave hrane i dodao da je ukupna vrijednost investicije šest miliona KM.


"Ovo je primjer kako se ulaže i gradi. `Žepa inženjering` aplicirala je kvalitetnim projektom kod Investiciono-razvojne banke RS i dobila je tražena sredstva. Sretni smo što se nalazimo na ovom mjestu i što puštamo u rad jednu ovakvu fabriku", rekao je Dodik novinarima u Žepi.

On je dodao da će Vlada nastaviti pomagati svima koji budu željeli da rade i ulažu, te naglasio da će posebno pomagati Štitkovca "koji ličnim zalaganjem čini da prostor, gdje živi povratnička populacija, bude prihvatljiv za život ljudi koji se vraćaju, kao i da povratak bude brži".

"Imali smo primjer da je Štitkovac ulaganjem vlastitih sredstava asfaltirao put Žepa - Rogatica, a mi ćemo pomoći da bude asfaltiran put od Srebrenice do Žepe koji će spajanjem sa Rogaticom biti najkraća komunikacija od Srebrenice prema unutrašnjosti BiH", istakao je Dodik.

Vlasnik Fabrike zdrave hrane u Žepi Enver Štitkovac rekao je novinarima da će u ovoj fabrici biti zaposleno od 25 do 35 radnika i da će se baviti proizvodnjom bilja, ljekobilja, voća, povrća, čajeva, mliječnih proizvoda, mesa i ostalog.

Štitkovac je naveo da su kapaciteti Fabrike veliki i da je u 24 časa moguće osušiti devet tona šljive, kao i da preradi dovoljne količine ljekobilja, čajeva i istakao da će se raditi i na izradi najkvalitetnijih ulja.

Prema njegovim riječuma, u ovoj fabrici biće prerađivani voda, sokovi, ljekovito bilje, čajevi, a njena vrata biće otvorena za sve kooperante odakle god da dolaze.

On kaže da je tržište već obezbijeđeno i da je riječ o Njemačkoj, čiji su stručnjaci analizirali vodu i zemljište sa ovih prostora i utvrdili da je ovo zdravo područje.

"U pogone je uloženo šest miliona KM i bez pomoći Vlade RS i Investiciono-razvojne banke ne bismo uspjeli, koja nas je kreditirala sa 2,5 KM uz grejs period od dvije godine", istakao je Štitkovac.

Na jučerašnjem otvaranju Fabrike zdrave hrane bio je prisutan i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.


(Svevijesti.ba/Srna)
----
Srdačan susret Tihića i Dodika u Žepi

Slika

Otvaranju fabrike zdrave hrane jučer u Žepi prisustvovali su lider SDA Sulejman Tihić i lider SNSD-a Milorad Dodik. Njih dvojica pokušali su izgladiti nesporazume, ukoliko ih je uopšte i bilo, koji su doveli u pitanje opstanak prudskog procesa. Naime iako su prethodnih dana razmjenjivali naizgled teške riječi, dva lidera su, kako prenose mediji, imali vrlo srdačan i prijateljski susret.


Tihić je nakon susreta kazao da prudski proces nije mrtav i da će se on vratiti u pregovore čim Dodik jasno kaže da je Bosna i Hercegovina njegova država, a da je Republika Srpska njezin sastavni dio i da nema govora o odcjepljenju. Slična izjava mogla se čuti i od lidera SNSD-akoji je izjavio da prudski proces dogovaranja u BiH nije propao. "Tihić je na prudskom procesu dobio podršku. On je inicirao taj proces i ako sada hoće da se to ugasi neka to on i uradi. Što se mene tiče, mislim da to ne bi bilo dobro", rekao je Dodik.


(Svevijesti.ba)


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 4:10 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Enver Štitkovac -
U Žepi je otvorena fabrika hrane u kojoj će posao dobiti tridesetak stanovnika ovog herojskog mjesta. Šest miliona KM vrijednost je objekata i opreme koji će probuditi u korov zaraslu žepsku i poljoprivredu cijelog regiona.

Ovim projektom je uporni poduzetnik Enver Štitkovac Žućo, vlasnik "Žepa inžinjeringa", ispunio još jedno obećanje, nakon izgradnje asfaltnih puteva, povratnici će imati i posao.

- Niko ne može biti velik ako se odriče mjesta u kojem se rodio, gdje je živio i djetinjstvo proveo. Ja i u Sarajevu imam sve, ali ovdje volim spavati na dasci nego tamo na čemu hoćeš - dočaravao je Štitkovac novinarima svoju ljubav prema mjestu koje više nije poznato samo po ratnoj patnji i stradanju.

Iako potpuno distanciran od politike i stranaka jer je, kako kaže, i kod Tita bio privatnik a nije bio član SK, Štitkovac je za svoje projekte osigurao podršku vlada oba bh. entiteta i tako u Žepu privukao milionske investicije. Žućo neumorno nastavlja dalje. Ne čekajući pomoć započeo je izgradnju puta prema zaboravljenim srebreničkim selima Luka i Krušev Do.

Štitkovac je rođen 10. novembra 1952. Ima suprugu, dva sina i kćerku i ponosan je djed četvero unuka.

Slika

Ono što nije uspjelo Javieru Solani, pošlo je danas za rukom uglednom biznismenu Enveru Štitkovcu. Na otvaranje tvornice zdrave hrane koju je popularni Žuti izgradio u rodnoj Žepi došla su dvojica najtraženijih političara ovih dana Sulejman Tihić i Milorad Dodik.Sulejman Tihić je zajedno sa svojim suradnicima u Žepu došao sat prije Dodika.
- Suljo, hoću li ja ovdje kod tebe sjesti, upitao je Dodik Tihića prije nego mu se pridružio za čelom stola s bogatom trpezom. Za stolom je još bilo mjesta za domaćina Štitkovca te ministre i zastupnike.
Istodobno dok su u Mostaru razgovarali visoki predstavnik Valentin Inzko i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, uz zdravu hranu u hladovini tvornice Dodik i Tihić pokušali su izgladiti nesporazume koji su doveli u pitanje opstanak prudskog procesa. Iako su proteklih dana razmjenjivali teške riječi, dvojica lidera su vrlo srdačno, pa i prijateljski razmijenila pozdrave i obišla postrojenja prve tvornice za preradu voća i povrća u istočnoj Bosni.
Dodik je novinarima priznao da ga je obradovao dolazak prvog čovjeka SDA.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 17th, 2009, 7:20 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Evo kako je Dnevni Avaz prenio vijest o otvaranju fabrike u Zepi.

Slika

Slika


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 18th, 2009, 10:59 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Sve sto se izgradi u Zepi me jako obraduje a narocito kada je to nesto poput ovoga.I sve bi mi napunilo dusu da nije one dvojice bilmeza.Da Dodik otvori firmu u Zepi nemogu shvatiti.Onaj koji ima plan istrbljenja i koji o Bosnjacima ima tako lose misljene nicim nije zavrijedio da ovo ucini.Jos i Tiic doso da s kumasinom to obiljezi.
E u macku piteririnu.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 19th, 2009, 12:16 am 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
Daj Zele, je li stvarno ovako izgleda kod vas, komentariši i to brzo -
da li je stvarno tako:

Trampa sve popularnija

Slika

Piše: FENA Agencija
Foto: Deviantart.com
17/06/09

Drevni oblik trgovine ponovno je postao popularan u Sjedinjenim Državama

Pojedinci kao i manje firme, umjesto s novcem, trguju s razmjenom dobara.

Razmjenjuje s sve i svašta, poduka sviranja klavira, vodoinstalerski radovi,
računovodstvo, namještaj, čak i svježe povrće.

Valerie Gates je stručnjakinja za marketing, koja je prije nekoliko mjeseci napravila

logo za firmu pod nazivom Beetleburg Farm, koja se bavi ispomaganjem u vodjenju
povrtnjaka i dostavom hrane.

Za uzvrat Valerie je bila plaćena proizvodima koje joj ta firma još uvijek dostavlja.

Gates obično naplaćuje svoje marketinške usluge po skupoj satnici, koju neke male
firme sebi ne mogu priuštiti.

Kao alternativu ona je otpočela projekt pod nazivom "Radim za hranu".

Valerie Gates daje marketinške savjete 15 farmi na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, te
za uzvrat od njih dobiva prehrambene proizvode koje te farme uzgajaju.


"Željela sam pronaći način da ponudim svoje usluge farmama, i sam otkrila da mnoge od
njih nemaju posebni budžet za troškove marketinga, no zato imaju hranu", izjavila je Gates,
prenosi Glas Amerike

I dok je taj koncept bio nov za Valerie Gates, trampa je stara stvar za njenog klijenta
Jakea Ferreiru, suvlasnika firme Beetleburg Farm.

"Kad je ekonomija loša, treba se vratiti nekim tradicijama koje mogu i danas dobro poslužiti,
kao sto je razmjena dobara u naturi. Za nas u poljoprivredi, razmjenu je lako organizirati, ne
možda baš jabuka za jabuku, ali možda može mladi luk za crveni luk", kaže Ferreira.

Za neke je ljude trampa način života. Fotografkinja Kelly MacDonald, kojoj je 27 godina, do
svega je u svom stanu, namještaja, hladnjaka za vino, lustera, električarskih usluga, došla
razmjenom. Za uzvrat, pruža svoje usluge fotografa - radi na vjenčanjima te izrađuje obiteljske portrete.

Jim Hoopes profesor je poslovne etike na koledžu Babson.

On tvrdi da razmjena dobara cvate kad je do novca teško doći, ka što je to bilo za vrijeme
Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća. 1933. američki je predsjednik Roosevelt zatvorio
sve banke na sedmicu dana, novac nije bilo lako naći.

No to je bilo samo privremeno, Hoopes kaže da je razmjena neučinkovita u privredi koja je bazirana
na brzini poslovanja: "To je starinski, šarmantni običaj, zabavno ga je za vidjeti u praksi i odražava
pojedinačnu inicijativu. No kao društvenu ili ekonomsku doktrinu, to nije nešto što bi trebali poticati."

To je stoga, kaže Hoopes, jer trampa nije znak zdrave privrede. Znak zdrave ekonomije je obilje gotovine
- koju možete potrošiti bilo gdje na bilo što.


http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=1047


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 19th, 2009, 12:21 am 
Avatar

Pridružen: Novembar 4th, 2008, 12:08 am
Tekstovi: 2730
A, tu preko kanala, kažu da je ovako:


British Airways predlaže zaposlenima da rade besplatno

Slika

LONDON, Nacionalna britanska aviokompanija British Airways zatražila je
od svojih zaposlenih da maksimalno mjesec dana rade besplatno.

Tačnije, uprava im je ponudila da između jednog i četiri sedmice provedu
na neplaćenom godišnjem odmoru ili da, ako žele, u tom periodu rade bez plate.

Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu British Airways zapošljava više od 40 hiljada ljudi.
Kompanija je u velikim problemima jer zbog privrednee krize gubi putnike koji biraju
jeftinije prevoznike.


Objavljeno u kategoriji:Vijesti iz svijeta - Poslovni.hr


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 19th, 2009, 12:37 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Ja nikad pa ni sad nisam tako trgovao a jel istina neznam.Ovo prvi put vidim i cujem.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Fabrika zdrave hrane u Zepi
TekstNapisano: Juni 20th, 2009, 3:07 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Nema ovdje dzaba nista, a za ovu trampu prvi put cujem. Ipak oni i previse pretjeruju, a to kako nasi prevode i prenose vijesti je druga prica :D .
Ekonomija u SAD je u ovom trenutku na samom dnu, ali sve statistike pokazuju da se situacija popravlja. Jos uvijek odredjen broj ljudi ostaje bez posla, ali se taj broj drasticno smanjuje u poredjenju sa situacijom kakva je bila prije sest mjeseci. A ovo za British Airways je tacno i nije mi jasno zasto su izasli u javnost sa ovim, jer su nanijeli ogromnu stetu kompaniji.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 11 posts ] 

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 8 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group