odlomak, strana 38/39:
"
Za rod Cutahija iz Rakitnice zna se da su bili jedan od najstrijih muslimanskih rodova u Bosni i da su doselili iz grada Kjutahija u Maloj Aziji."
...zanimljivo je kad se ukuca Kutahia na google...to je izgleda grad/oblast nekih 200-300 km jugoistocno od Istambula...poznat (iz prohujalih vremena) po grncariji...
Ovo prezime, najvjerovatnije dobiveno po gradu/oblasti iz koje se doslo, me podsjeti na pokojnog profesora istorije Ljubu Pandzica...Hercegovca iz Ljubuskog (cini mi se) koji je dosao u Rogatici da zaradjuje za zivot predajuci istoriju i pomalo nakupujuci balvansku gradju...iako je bio hendikepiran u tijelu (jedna noga kraca, hramao je), bio je vrlo razlozan u rezonovanju i mentalno je bio potpuno prevazisao svoj tjelesni nedostatak...
...pitam ga ja jednom, iznebuha

, kad su ljudi poceli dobivati imena u ovoj formi kakva ja danas (ime te prezime, ponekad srednje ime..)...
Zastade Ljubo, zatecen, nesto je promrmljo samo da odgovori ali ja pravi odgovor ne dobih...
Mislim da nije dugo ostao u Rogatici, godinu ili dvije, mislim da se vratio u (svoj) Ljubiski...gdje je nedugo zatim (mislim) poginuo u saobracanoj nesreci...a do nas je dopro glas da mu se na sahrani iskupio nevidjeni broj ljudi za tamosnje prilike...
A nase Cutahije, kad su ih (popisivaci) pitali kako (ce) se zvati/zovu,
bezbeli su rekli Kutahija...i dok od usta dodje u tefter postade (i tako i ostade) Cutahija...

PS. web stranica ne dozvoljava da se postavi attachment...

...imal ko cekic...