Quote:
Evo od jednog Isakovica...Prema onome sto sam zapamtio po pricanju moga rahm.oca Saliha "teorija" o cetvorici brace ne pije vode,pa eto za primjer moja strina udova rahm.Agana je bila Hodzicka iz Satorovica,a bilo je i Mesica u bracnim vezama sa Isakovicima.Najupecatljivije mi je kazivanje moga oca da je njegov dedo ispovijedao islam ,pazi sad,na bosanskom jeziku.Taj fenomen je istrazivao mladjani(tad) akademik Muhamed Filipovic i cak je u nekoj studiji spominjao "kazivanje Saliha Isakovica".Sto bi trebalo,jelde,da potvrdi tezu o slovenskom porijeklu Isakovica kojih danas ima i medju pravoslavnim i medju katolicima.Ja sam upamtio druzenje Tunjinog brata i njegove hanume koji su nas,nekad davno,obilazili u Rogatici.
Jos jedno:Imam Godomljske dzamije ef.Ibrahim Hodzic koji je poslije rata zivio u Visokom i napisao,mozda,najautenticnije svjedocenje o pokolju muslimana u drugom svjetskom ratu,godinama je drugovao s mojim ocem,uvazavali su se i postovali,a ja sam,kao radoznali djecarac,ponesto i upamtio.Ibrahim ef.Hodzic nikada nije spominjao nekakve rodbinske veze Hodzica i Isakovica.
I sada ono sto sam licno pokusao razaznati koristeci tada dostupnu literaturu,Is(h)akovici su po dolasku Mehmeda Fatiha kao plemici prihvatili islam(a rod su kraljice Katarine Kosaca) i za taj cin dobili u nasljedstvo zemlje i posjede bosanskih plemica...jedan od njih,imenom Mehmed Celebija,je dobio posjede vlastele Pavlovica na Borcu i oklini,a za sjediste izabrao Rogaticu davsi joj ime Celebi Pazar(po Celebiji).Jedan od Is(h)akovica je utemeljio Sarajevo,jedan je dobio posjede u Stocu i Istocnoj Hercegovini,jedan u Tuzli i okolini.Interesantno,tih Isakovica(osim u Rogatici) ima i danas.Svojevremeno sam,posredstvom doktora Sefke Kurcehajica,saznao da jedan od tuzlanskih Isakovica(otac glumice Merime Isakovic) radi neko Porodicno stablo gdje jedna pozamasna grana ide do Rogatice.No,ostarilo se,i vise se nema volje,ni znanja da se trazi dalje.Eto...
Kao prvo hvala na javljenju.
Samo da razumim, po tebi ta druga priča nije u redu (četvorici braće) a ova iz Hamdijine knjige jeste ili misliš uopšte priča o porijeklu ovih porodica.
Što se tiće Ibrahima ef. Hodžića, Hamdija Hodžić je njega obišao kada je radio na njegovoj knjigi 1988. Čak imaju dvije originalne slike u knjigi (mislim da je Hamdija slikao). Hamdija spominje Ibrahima u uvodu te knjige. Da tačno citiram "O selu Godomilju, a posebno godomiljskoj džamiji koja je stara preko 400 godina, napisao je Ibrahim Hodžič, i sam rodom iz Godomilja, vrlo zapaženu studiju 1957. godine..." i tu je citirao Ibrahimovo pisanje o džamiji i historiji Godomilja.
Hamdija još spominje da su se kod imama-hodža godomiljske džamije zadržale veoma važni zapisi, i to oko desetak debelih rukopisnih knjiga (kitaba), starih i preko tri stoljeća. Te knjige su nasljeđivane od pradeda, deda i oca u porodici Hodžić, inače sve imama džamije u Godomilju i knjige su zadržane sve do 1941 kada su četnici spalili i poubijali, haman sve porodice u Godomilju. Kako piše porodično stablo je rekontruirao Ibrahim ef. Hodžić po sjećanju iz tih pomenuti knjiga. Ovo bi značilo da se čuvala porodična tradicija i imena u familiji u tim knjigama još dok je bio živ taj Ibrahim-hodža i njegova dvojica ili trojica braća. Ibrahim-hodža je bio imam džamije u Godomilju i on je pra-predak Ibrahimu ef. Hodžiću kojeg si ti spomenuo.
To i kroz historijske činjenice kao: postojanje džamije u Godomilju preko 400 godina, Kandijski rat, ustanka u Srbiji i borci u Crnoj Gori 1803 godine, dobitak i naslijeđivanje spahiluka, zvanični spisak Bosanski spahija na rijeci Prutu 1711 (što uklapa godine rođenja i smrti iz prvi generacija ove familije). Meni izgleda sasvim moguće da je baš istinito porijeklo ove familije.
I samo da dodam, koliko ja znam; prezime Isaković je patronamik, što znači da je nastalo od imena (u ovom slučaju od imena Ishak-Isak), a to znači da može biti više familija Isaković a da nisu u istim srodstvu, kao i na primjer prezimena Hasanović, Hadžić itd... da ne nabrajam.