Selam
Reko da objavim ovaj post ovdje, možda neko pomogne.
Radi se o familijama Hodžić, Durmišević, Isaković i Mešić.
Hamdija Hodžić je objavio porijeklo familije Hodžić iz Godimilja, Šatorovića i Žepe (Vrelo), te uz to su pomenute familije Durmišević i Isaković: radi se o trojici braće Ibrahim-hodža, Durmiš i Ishak. Od njih su postala ta pomenuta prezimena. Od Ibrahima-Hodžići, od Durmiša-Durmiševići i od Ishaka-Isakovići (kako stoji u priči, ova familija je isto iz spahiske porodice). On je dva puta zapisao to porijeklo jedno 1946, ispričao mu porijeklo Paša Dučić, udata Pleho (njezin sin oženio jednu djevojku iz Hodžića) i i drugi put 1951 od starijeg rođaka Šećana Hodžića, te mu je Šećan prenio da je mu njegov babo to pričao, te i da je mu porijeklo ovih familija pričao Durmo Hodžić.
Sada imaš posebno porijeklo o familiji Durmišević u kojem stoji: Durmiševići (iz Šatorovića i Okruglog) vode porjeklo od dvije stare turske spahijske porodice. Naime, dvojica turskih spahija, ratnika su se istakli u borbama i dobili su od Turske vlasti zemlju u Šatorovičkoj kotlini, jedan u Okruglom a drugi u Šatorovićima. Ovaj u Okruglom zvao se Smail-aga, a drugi u Šatorovićima Hasan-aga. Hasan-aga je živio u Šatorovićima. Imao je 4 sina. Durmiša, Mešu, Isaka i Hodžu. Njihova djeca su prema imenima očeva dobila prezimena Durmišević, Mešić, Isaković i Hodžić. Ovo se može naći na Rogatica blogu, koju drži Mirsad. Stoji da su pisanju porijekla pomogli Kasim i Rasim Durmišević. Te da ima u pisanoj formi napisano u diplomskom radu Mirsadovog rođaka 1961.godine. I Mirsad je dodao: "Ja imam nešto detaljnije podatke od Ibrahima Durmiševića koji se oženio ovom srednjom kćerkom od Smail age i došao je da živi na njenom imanju. Nije mi sad jasno da li je Ibrahim bio sin od Durmiša? Zato nisam dalje pisao! Mirsad"
Radi se o istim selima, ali koliko ja vidim ima kontradikcije: Iz Hamdijinog istraživanja, samo su bila trojica braće (bez Meše) i nije im se babo zvao Hasan, nego Alija (Ali-spahija). A o porijeklu Durmiševića, imaju četvorica braće i njihov babo se zvao Hasan, a ne Alija (Ali-spahija).
Ako neko zna više o ovim ili koji detalj nek se slobodno javi. Halali ako neko misli da je ovo negativno što pišem. Samo želim znati više o svojima.
Last edited by Bošnjak on Oktobar 1st, 2014, 4:32 pm, edited 1 time in total.
|