LJUBAV PREMA VOĆARSTVU
U 1976. godini općinska administracija nam je saopštila da se zemlja na Kobiljoj glavi oduzima i dodjeljuje je za gradnju Centralne bolnice u Sarajevu. Geometri su izmjerili zemljište, a plaćena je zemlja minimalno i nije vrijedna pomena. Ko ima šta izgrađeno treba u roku da sruši i odvuče. Ja sam počeo da tražim novu lokaciju i to ponovno na relaciji Sarajevo – Vogošća, prije svega radi lakšeg izlaza iz Sarajeva. Nisam dugo tragao, poznanik geometar mi je rekao da Smajo Kadrić u Ugorskom prodaje dosta dobru parcelu. Meni se malo žurilo da kupim, išlo je proljeće, vrijeme sadnje, a ja sam želio da sa ranijeg voćnjaka na Ugorsko prenesem mlade sadnice, jer su bile kvalitetne i po sastavu raznovrsne. Zato sam prihvatio ponuđenu cijenu i kupio. Odmah sam postavio mrežastu ogradu da zec nemože ući i štetu praviti. Stare voćke, skoro sve izvadio, a nove sadio po sistemu gustog nasada i povezivanja grana na jače žice pruženih duž reda na željeznim stubovima. Bio je to voćnjak po savremenim dostignućima sadnje, razmak od voćke do voćke 1,5 ili 2 metra, a red do reda voćaka 3, odnosno 4 metra, sa usmjerenim položenim granama i ne tako visokim stablima, sa sistemom redovnog đubrenja i širokog okopavanja. Podigao sam moderan voćnjak gdje se berba, uglavnom, obavlja sa zemlje. Lijepo je, nakon nekoliko godina, bilo to pogledati, dugi špaliri voćaka, plodovi počeli, a preko 180 stabala: jabuke oko 20 vrsta, krušaka 12 vrsta, šljiva 10 vrsta, razne trešnje, višnje, kajsije, breskve, dud, kesten, kalemljeni orasi, koji ranije dolaze na rod, dunje vranjska i leskovačka.
Poslije sam vršio dopune u sadnji: oskoruša, mušmule, ribizle, maline, kupine bez bodlja, ogrozd, tajberi, smokva, kivi. Ovome treba dodati i oko 35 raznih zimzelenih ukrasnih i drugih stabala. Botanička baška u malome prostoru, ali za velika uživanja, pa kada uđete i vidite ljepotu i plodove ne samo na pogled oka, nego i na dohvat ruke, uberete i probate oduševite se, želite da ostanete u ovoj prirodnoj ljepoti koja je radom usmjerena i oplemenjena. U ovakvom voćnjaku mili se raditi i boraviti.
Ja sam ljubav prema prirodi, prema voću i drugom bilju ponio iz djetinjstva, roditeljske bašte, koja je obilovala voćem i povrćem. Otac je usmjeravao kako se radi i sve to uzgaja. Ja sam na Ugorskom uz voće gajio i povrće. Sjećam se da sam jedne godine uspio da nabavim mnogo raznih sjemena pa sam tada posijao 32 vrste raznog povrća. Uz ono, što se uobičajno redovno sije, kod nas, ja sam odgajao i artičoku, fizalis, crni korjen, kinesko zelje, kelerabu, radić, motovilec, razne francuske i njemačke salate i drugo.
Često su me pitali kako ja sa tolikom brigom i upornošću radim i održavam voćnjak i baštu. Odgovarao sam:
- Meni je to hobi, rekreacija, dnevna kondicija, fizički rad, boravak u prirodi, održavanje zdravlja, draga obaveza i sve drugo pozitivno što mi pričinjava zadovoljstvo, a posebno ako to sve dijelim sa svojim najdražim a i svima drugim koji mogu u ovome da uživaju, da su zadovoljni.
Ima dobra izreka, ja više teško pamtim izvor, a glasi: - Ako ne možeš da radiš ono što voliš, voli ono što radiš.
Želi se reći da bi čovjek trebao da voli sve što je prihvatio da radi. Kad je u pitanju moj rad u voćnjaku ja sam, uključujući i pčelarstvo, radio zato što to volim, što mi je činilo zadovoljstvo.
Sinovi su dolazili u Ugorsko, zaslužuju i pohvale, ali znatno više prije ženidbe. Mladi brakovi ne koriste dovoljne sve blagodati koje im se pružaju, pogotovo u krugu porodice kao bitnog činioca harmoničnog života, zadovoljstva i istinskog oslonca kojeg može da ima samo u porodici. Čak se dovoljno ne koristi ni ono što izdašno pruža priroda. Ne uzima se ozbiljno šta to sve djeci znači i koliko im je neophodan boravak u prirodi sa stanovišta zdravlja, rasta, jačanja i otpornosti prema svemu što ih okružuje. Pomisao na starost, vjerovato je rijetka, a za starost, nažalost, čovjek kasno sazna, najčešće kada to počne fizički osjećati. U praktičnom življenu starost vrlo rano počne kucati na životna vrata, ne primjetiš odmah, ali jednog dana ćeš osjetiti da je već tu sa tobom svaki dan.
Selo Ugorsko smo koristili i za porodična druženja, pa i ona šira kad nas je na okupu bilo preko četrdeset učesnika. Mislim da su svima značila mnogo: susret-viđenje, priče, novosti, dogodovštine, zajednički ručak i sve drugo što doprinosi da se ugodno osjećamo i veselimo. Prostora i livade ima pa se djeca igraju svega pomalo, nogometa, skrivanja, takmičenja, rada, beru voćke, valjaju se po travi. Najteže je kad dođe noć i treba ići kući, a oni bi tako rado još ostali. Kad su radni vikendi, a oni su sada rjeđi, djeca rade što i mi stariji, odnosno lakšti dio, kupljenje trave, grabljenje, slaganje, zalijevanje, berba voća i drugo.
Na voćnjaku nema rukovodioca, tu smo svi saglasni, naravno kad je u pitanju posao, svi rade i zato su i rezultati svaki put vidljivi. Kao geometar Jelica je nadzorni organ za zemljane radove, kao izuzetno brižan radnik brine o cvijeću i da šta ko ne pogriješi. Ivan ima dosta snage ali ga kondicija brine, kopa, postavlja žice za maline i kupine. Mogao bi biti i rukovodilac. Mak je glavni u sadnji voća, zalijevanju, a kad treba grabi livadu. Ivor kupi travu, zemlju, plodove, zalijeva šlaufom voćke. On je blizu rukovodioca. Dragana i Edo logistika što je značajno, nema učinka i adekvatnog rada bez dobre logistike, a roštilj je u tome najprihvatljivi i izdašniji. Stignu oni da kao mladi bračni par pomognu svima u radu. Sve je samo raspored, dođosmo do toga da ja nejmam šta raditi pa idem dolje u voćnjak na poslove koje nisam juče završio.
Prije koju godinu dedo Ivan i Mak sade trešnju. Ja obrezujem lozu nedaleko od njih. Rupa za sadnju trešnje je iskopana, Mak drži sadnicu u visini kako će biti posađena. Ivan zatrpava žile sadnice, Mak mu govori:
- Dedo Ivane nemoj odmah stavljati stajsko đubre na žile sadnice.
- Odakle ti znaš to – veli Ivan.
- Na žile sadnice prvo ide zemlja plodna, pa onda stajsko đubrivo, pa ponovo zemlja, pa hemijsko đubre N-P-K, još zemlje, a voćka se uspravno drži stalno, zatim se nogama oko sadnice gaza da se istjera zrak i da se sve praznine popune sa zemljom i na kraju dobro vodom zalije. To je mene dedo Hakija kad sam njemu pomagao saditi kruške, naučio. I ja sam sadio, a dedo držao sadnicu i posmatrao da ne pogriješim – ponosno će Mak.
Na mlađim svijet ostaje. Kad god se pruži prilika treba strpljivo mlađim pokazati i popularno objasniti kako se šta radi, najčešće oni shvate. I ako mu daš, poslije toga mogućnost da on to sam ili uz tvoju diskretnu pomoć uradi, pa makar i pogriješio dijete će razumno shvatiti i dalje se interesovati, a sticaće i radne navike.
Na voćnjaku sam ustrojio, uzgojni karton svake voćke gdje ima evidentirano: sadnja, prihrana, obrezivanje, zaštita od štetočina, početak rada, prinos, kvalitet ploda a i druga zapažanja. Poslije sam pratio uskladištenja plodova, promjene kvaliteta, dugotrajnost. Prema tim rezultatima ja sam vršio selekciju u sadnji i uzgoju voćaka. Vadio sam one voćke sa kojima nisam bio zadovoljan, a ponovno sadio kvalitetnije i nove sorte. Ako sam mogao doći do domaćih bosansko-hercegovačkih autothonih sorti one su imale prednost.
Od prije nekoliko godina moj prijatelj Aziz Herenda iz Goražda počeo je na svom rasadniku da na odgovarajućim kvalitetnim podlogama, bujnijih stabala kalemi i uzgaja domaće sorte jabuka, krušaka i drinskog oraha. Velikom upornošću i brigom iskusnog voćara praktičara on uspjeva svake godine da plasira na tržište određenu količinu sadnica domaćih sorti jabuka: senabija, lederice, cvjetača, kanadka, zelenika, sulija i druge. On je za kratko vrijeme savladao proizvodnju oko 20 domaćih i u domaćenih sorti sadnica. Od krušaka najpoznatija su mu sorte jeribasma, takiša, zelenika, mirisavka. Zadnju godinu – dvije uzgaja i japansku krušku koja se zove „naši“, a čiji su se plodovi prije par godina, kao atraktivno voće pojavili i na našem tržištu. Ova sorta japanske kruške po obliku slična je jabuci, a u stvari je kruška, dosta prihvatljiva za jelo, a plodovi mogu dosta dugo da se održe. Drinski orgah, godinama zaboravljen i skoro iskorjenjen, Aziz sada sa svojim sadnicama obnavlja. Drinski orah, kao i pomoravski po kvalitetnim svojstvima spadaju u vrhunske orahe i traženi su na tržištu. Sad Bosna i Hercegovina, zahvaljujući Azizu ima vlastite kvalitetne sadnice svojih drinskih sorti koje ponovno vraća u uzgoj i korištenje jer su odista kvalitetno voće.
Azizove sadnice iz Goražda su veoma kvalitetne, imaju razvijen korjenov sistem i jako stablo. Kao domaće sorte uzgojene u voćarskom širem području Drine, u našim klimatskim uslovima trebaju da imaju prednost u sadnji i uzgoju, tim prije jer nadzor i kontrolu uzgoja sadnica stalno vrši Poljoprivredni institut sa Ilidži.
Obilazeći voćnjak sa dr. Papom sa Vojno-medicinske akademije iz Beograd, on je vidio da sam na stablu jedne jabuke gdje je kora zguljena i nejma je više, zec pojeo u zimskim danima, a sad su zavučeni prutovi – graničice stabla jabuke. Ja mu objašnjavam i na stablu pokazujem da je zec pojeo koru u obliku dobro šireg prstena i da je prekinut tok voćnih sokova iz žile koji ide ispod kore stabla u grane, odnosno novi prirast koji se formira u toku vegetacije. Prutevi – graničice od jabuke istog stabla sam zavukao pod koru donjeg i gornje dijela stabla, da omogućim da kroz njih prolaze sokovi preko dijela stabla gdje ima kora i gdje nastavljaju normalno teći. Objasnio sam da sam to našao u najnovijoj literaturi o voćarstvu. Njega je to interesovalo, ja sam odrezao sa jabuke jednu graničicu i s njim obavio premoštavanje. Tokom vremena kora će se spojiti gdje je prekid. Dr. Papo sa VMA se našalio i rekao kako je to premoštanje kao u medicini stavljanje bajpasa. Kasnije kada bi god na voćnjak dolazio išao bi gledati stanje premoštavanja jabuke, a ona je malo sporije napredovala, ali se održala.
Kako je meni zadnjih godina starost ograničava fizički napor, to u voćnjaku malo šta mogu uraditi, a voćnjak je kao velika kuća u njoj uvijek imaš šta raditi. Uradim ono lakše: obrezivanje samo sa zemlje, vezivanje, stavljanje podupirača ispod grane, tokom ljeta zelena rezidba, proizvodnja nešto sadnica prijateljima: kupine bez bodlje, tajberi loze i drugog. Baštu ne sijem sve je sad pod travom, ali ima kopanja oko mladih vočaka, još mijenjam asortiman pa ima sadnja, đubrenja i drugo. Već godinama u svemu tome pomaže mi svastika Ferida i njen muž Sadik, obadvoje su znani o voćarstvu i vrlo vrijedni. Imaju svoj voćnjak pa su veoma dobri voćari praktičari. Oni su svoj voćnjak tako sredili da može biti za primjer drugima što sve može čovjek u prirodi da uradi i kako da je oplemeni i ljepotu da dobije za uživanje.
Moj voćnjak sada održava i brigu o vikendici vodi komšija Šaban Hadžović, njegov sin Muradif i snaha Safija. Ova dobročudna i vrijedna porodica ima i svoje obaveze i svoju bašču i voćnjak, ali se trude da urade ono osnovno i u mom voćnjaku.
U ovih 42 godine koliko se amaterski bavim voćarstvom podijelio sam preko 3.400 sadnica na poklon, da se posade. Manji broj sam ja uzgojio, a većinu nabavio u rasadnicima bivše Jugoslavije. Poslije ovog rata kupio sam voćne sadnice koje je moj rođak Midhat Muftić odvukao u Rogaticu i besplatno podijelio povratnicima. Želio sam da i ja pomognem povratnike koliko mogu. Ima negdje napisana izreka za voće po kojoj:
- Ko posadi za života jednu voćku odužio se, a svakako i potvrdio svoje postojanje.
Statistika upozorava da prostora kod nas u Bosni i Hercegovini za sadnju voćki ima, a i potrebe za kvalitetim voćem su očigledne. Od ukupnih poljoprivrednika površina u BiH svega 3,19% je pod voćnjacima. Kod nas se troši svega 43 kg svježeg voća po stanovniku godišnje. U drugim zemljama znatno više. U zdravoj ishrani voće treba konzumirati u znatno većim količinama, nego sad. Treba da se nalazi svakodnevno na trpezi jabuka, kruška i drugo voće.
Podizanje savremenih voćnjaka ima i komercijalne efekte koji mogu biti značajni, a povećava se zaposlenost, posebno na selu u čemu u većini mogu učestvovati svi članovi domaćinstva. Ja u svom voćnjaku ekonomske efekte nisam tražio, nisam imao potrebe, a nisam se za to ni opredijelio. Mene je želja vukla da sadim, da pratim novine, da eksperimentišem, da se osposobim i da u širenju voćarstva pomognem drugim i društvu kao cjelini. Interesovale su me: podloge za kalemljenje, uzgoj sadnice, obrezivanje, usmjeravanje grana vezanjem radi boljeg roda, oprašivanje, zaštite i drugo. U toku godišnjih odmora izdvajao sam po koji dan i obilazio voćarske rasadnike i novo podignute savremene voćnjake. Više puta sam bio u Voćarskom institutu u Čačku, pa u Peščarin Subotici, Novoj Gradišci, Srebreniku, Ilidži i drugim. Imao sam prijatelje i održavajući kontakte što mi je mnogo značilo za upotpunjavanje mog praktičnog znanja o voćarstvu. U tim rasadnicima i voćnjacima uložena su određena materijalna sredstva, ali daleko više rada, znanja i svakodnevne brige bez čega nema ni savremenih voćnjaka. U raspravama koje su neminovno slijedile, mene su prijatelji posticali da iznesem na papir svoja iskustva i zapažanja. Prihvatio sam tu sugestiju i kad sam otišao u penziju započeo pisati knjigu: „Praktična iskustva u podizanju savremenog voćnjaka“ priveo skoro kraju, ostale još slike, ali je sa ostalim, godinama pisanim zabilješkama u zadnjem ratu 1992-1995 godina na vikendici, gdje sam imao radnu sobu i biblioteku uništeno. Mnogo sam štošta prežalio, a ovo teško ide, sjećanja se stalno vraćaju. Ne samo u vikendicu, dosta agresorskih granata palo je i u voćnjak pa je većina voćaka uništena ili izranjavana što uzrokuje sušenje. Svake godine vršim dopunu sadnje. To nije više onaj moj raniji voćnjak pa sam tužan ali i ne obeshrabren za dalje podizanje savremenih voćnjaka u Bosni i Hercegovini. To se već uspješno ostvaruje. Vrijedi to sada vidjeti. Svakom bi preporučio da tzv. „putem spasa“ na relaciji Breza Visoko ode na područje zvano Brda i da vidi veliki savremeni voćnjak. Poznati privrednik iz Breze Ibro Hodović prije nekoliko godina iskrčio je šikare, uredio zemljište i svake godine uzgaja, odnosno sadi sadnice u novi savremeni voćnjak. Do sada je zasađeno 5.200 sadnica, a ove godine još vrši dopunu sa 100 sadnica kvalitetnih oraha.
Nešto više pišem o voćarstvu. Savremeni voćnjaci su na određen način moja strast, pa kad pričam ili pišem o tome, ne znam se zaustaviti. Nadam se da nije šta suvišno, možda će se pojaviti koji novi voćar. Penzionerski dani teku, ja sam od proljeća do kasne jeseni sa Maidom bio na voćnjaku u Ugorskom. Nije mi neobično u penziji. Vrijeme koje sam provodio na poslu koristim na voćnjaku, kad se umorim ulazim u kuću, odmorim, čitam i pišem. Ponekad ne stignem da sve planirano uradimm pa mi to dođe da nisam izvršio svoju obavezu. Kad gosti dođu prekidam posao, ide se na kafu, razgovor, ako odulje da uživaju u prirodi, Maida je na terasi ili u bašti sa njima, a ja izvršim svoje obaveze. Voćka je kao žena, nemože se odlagati, treba oko nje raditi, što češće i više to bolje rađa. Bude subota i nedelja kad je više gostiju, onda se ne radi i mi smo na odmoru sa gostima. Bilo je dana kad smo sjedali u kola i išli u obilaske, posjete. Bar jedanput godišnje smo išli u Užičku Požegu kod Slavka i Bose Nikolić, a i oni nama dolazili. Slavko i ja smo zajednički studirali i u tim danima izraslo prijateljstvo dviju porodica. Ja sam boravak u Požezi koristio i obilazio područja Srbije, njene voćare i pčelare koji su selili pčele prema paši. Išli smo nekad i na vašare i nigdje kao na vašaru, nejma šta nema.
|