ROGATIČKE MAHALE I IMENA ROGATIČKIH FAMILIJA
IMENA ROGATIČKIH FAMILIJA
Iz knjige „Familija Čamo - Slikom kroz stoljeća, BiH I dio" – Autor: Prof. Hamdo Čamo Priprema, obrada teksta, slika: Šukrija, Husnija i Hamdo Čamo U spomen našim roditeljima, djeci, bližoj i daljoj familiji, prijateljima. Knjige nema u prodaji i nije bila zamišljena za prodaju.
Iz poštovanja, sjećanja, ugodnog nam i zajedničkog života, naveo bih porodice koje su živjele u Rogatici, koja je u agresiji uništena, srušena, stanovništvo protjerano, pobijeno, imovina otuđena, opljačkana, oduzeta, ljudima uništena imovina, imanja i životi. Sjena koja neće nikada izblijediti i koja neće nestati, tako dugo, dok se je budemo sjećali i spominjali. Na području Rogatice živjele su slijedeće familije kojih se sjećam, a neka mi oproste oni koje nisam naveo ili naveo sam ih, možda krivo, riječ je o nehatu, skromnim tehničkim mogućnostima i neopravdanom zaboravu.
S obzirom da sam slabo poznavao imena žena, majki, nana, čak i očeva - neka mi se ne uzme za zlo, ja sam mlađa generacija (1960), što ih ovdje ne mogu sve po imenu navesti, (molim vas, ko zna i moze, neka kompletira imena), ali neka ostane obaveza (Almira sam zamolio), da napravi tako, da se sva imena mogu dopisati, izmijeniti i dopraviti, tako da imamo kompletan spisak, (možda bi bilo najbolje napraviti spisak po ulicama, a ukoliko postoje i slike, time još bolje), i sjećanje na sve naše najmilije Rogatičanke i Rogatičane. Molio bih vas da prvo pročitate cijeli spisak, pa tek dodajete imena, negdje su, samo zbog nesigurnosti, izostavljena.
PODLJUN-ĆANOVAC
Muftić - Meho, Rusmir - Rusmo Muhić - Suljo, Enver Čamo - Omer, Šukrija, Husnija, Hamdo Salan - Enver, Ahmed, Ibrahim, Nijaz Kerla - Suljo, Omer, Meho Alagić - Nedim, Nezim, Kazić - Enver Dobrača - Kasim, Asim Ajanović - Mustafa, Omer, Meho Pezo - Senad, Sejo, Fuad Muftić - Rešad, Muaz Čohodar - Rasim, Almasa, Hizra, Azra Lihić - Šefket, Lambo, Nezim, Nedim, Galib, Abdulah, Kasim Branković - Hamdo, Ismir, Emir, Edo Fejzić - Mustafa, Abdulah, Zijad Čamdzija - Ćano - Velić - Esad, Ekrem, Omer, Škaljić - Hamdo, Nedim, Nezim Šehić - Ibrahim, Hasan, Husein Šuvalija - Mustafa, Vehid, Suljo Hadžihasanović - Mustafa Žunić - Muhamed
TOPLIK ul. Pere Kosorića
Tantula - Asim (Hase), braća Pašić - Midho, Mahmut, Nezir Lihić - Avdija, Muris Delija - Mustafa, Meho, Fuad Jusić - Mehmedalija, Šeperka Ćesko - Zahid, Zineta, Huso Guhdija - Abid, sin mu Huremović - Meho, Mirsad - Ićo, brat mu Kustura - Selimbegović - Abdulah, Senit, Sadeta Šatrović - Teskeredžić - Osman, Mirsad, Muhidin-Dido Mrguda - Rašid, Suada, Adnan Durmišević - Hamed, Sead, Salko, Muniba, Suada, Samir Branković - Himzo, Nazim, Zuhra Šetić - Muris Fazlić - Ešef, Hana, Mirsad, Lela Garagić - Kolić - Kemal Pezo - Kasim, Zekija i Jasko Velić - Esad, Ekrem, Omer, Škaljić - Hamdo, Nedim, Nezim Šehić - Ibrahim, Hasan, Husein Šuvalija - Mustafa, Vehid, Suljo Hadžihasanović - Mustafa Žunić - Muhamed
PODHRID
Hodzić - Ibrahim, Tantula - Avdo, Hasan Kustura - Asim, Dževad i dr. Jasenković - Ferhatbegović - Omerović - Kadrija, Refik Pezo - Avdija Aruković - Osman, Šemso
GRAČANICA ul. Ragiba Nalbantića
Nalbantić - Feriz - Suljo Mehmedović - Škaljić - Zihnija, Hazim Kikić - pekar Bahto - Alija, dva sina Omeragić - Otac, Velija - Fanta i Zijad Zec - Hasan, Suljo, Osman Čamo - Nurko, Duda, Suada, Kadira, Mirsada Pašić - Midhat, Sejo Kahvedžić - Hasečić - Kerim Jusufović - Ramiz Sijerčić - Salem, Asim Čengić - Osman, Mustafa Behlulović - Bekir, Nedim Agić - Ahmed, Hula Plećo - Ahmed Neretlić - Mustafa
PTIČIJAK
Šatrovic - Meho, Izo Salić - Hećo - Pleho - Ćesko - Sinan Sućeska -
RUDO
Mujčinović - Ahmed Hadžibulić - Safet, Husein Hodžić - Salem, Coto, Ibro, Jakub Vatreš - Podžić - Abid, Edhem
ZAKULA ul. Slaviše Vajner Čiče
Čaušević - Avdo, Hamdija "Hape" Pašić - Midho Behlulović - Abdulah, Muhidin Durmišević - Zijad Borovac - Ahmed Kurbagić - Hasečić - Safet, Muaz Mušović - Kemal, Hamdo Agić - Ahmed, Muhamed Muftić - Mahir, Mustafa - "Baban" Zagorica - Hodzić - Alija Vukas - Ibrahim, Belma,
Nisu svrstani po ulicama (Ne znam ime ulice ili gdje su stanovali, a znam ih): Aganović - Torlak - Prašo - Amir, Braco, Aida Hadžiahmetović - Živojevic Nazif (nastavnik matematike) Kukavica Ahmo Vrana – Mustafa Zimić - Kartal - Meho Vražalica - Pašan -
Naravno, ostao je Holuć, Krušćica, Donje Polje, Živaljevina i mnoge druge koje nisu navedene. Ko želi, ko može i hoće, neka po mahalama opiše svog komšiju, susjeda i neka bude pomen na one, koji nemaju prilike da se jave na ovom forumu. Ne bi bilo loše, da svako o svojoj familiji dadne mali doprinos, prkosa i bosanskog inata, otrgne zaboravu postojanje svoje familije u Rogatici, a vidjelete, koliko smo se malo znali, koliko smo poznavali - jedni druge. Ja ću svakako, svoj doprinos, o svojoj familiji uskoro i dati. Prije svega, lijepo je čuti i od drugih, njihova (svoja) mišljenja o familiji, porodici, čime se kompletira jedna slika. Naravno, neki se mogu i iznenaditi, ali ostanimo „svoji“. Zdrava kritika, i danas, kada nam je najteže, treba da bude više konstruktivna, a manje, da die u drugom smjeru. Imali smo život, lijep, bilo je to vrijeme djetinjstva i ono je davno prošlo.
PREZIMENA FAMILIJA ROGATICE PO ABECEDNOM REDU (Poželjno napraviti kompletni spisak)
Ajanović,Akšamija,Avdić,Avdibegović,Alić,Alković,Aganović,Agić,Alagić,Alajbegović,Aruković Begić,Bahto,Bečirević,Bušatlija,Branković,Bradarac,Behlulović,Borovac,Bogilović Čamo,Čamdžija,Čaušević, Čengić,Čohodar,Čolic,Ćatić,Ćano,Ćesko,Ćurevac,Ćurovac Delija,Delić,Durmišević,Durić,Dautović,Dugalija,Dobrača Džindo,Džabija,Džananović,Džaferović Fazlić,Fejzić,Ferhatbegović,Feriz Garagić,Guhdija,Gorušanin,Golić Hafizović,Hasanagić,Hodžić,Hadžihasanović,Hadžiahmetović,Huremović,Hota,Hećo,Hasečić, Hadžibulić,Hurem,Harbinja,Holučlić Isaković Jasenković,Jusufović,Jahić,Jašarević,Jamaković,Jusić, Kazić,Kartal,Kerla,Kustura,Kajtaz,Kukavica,Kokot Kulić,Kulović,Kozadra,Kolić,Kurbagić,Kikić,Kahvedžić,Kurtćehajić,Koro, Lihić Muftić,Muhić,Mrguda,Mašić,Mešić,Muminović,Mustajbegović,Mehmedović, Mušović,Mujčinović,Mešak Nalbantić,Neretlić Omeragić Pezo,Pavica,Podžić,Prašo,Pašic,Pleho,Plećo,Pešto Rizahbegović,Ramić Sijerčić,Salan,Solak,Salić,Sućeska,Selimbegović, Salihović,Suljagić,Siručić,Spahić Šahinpašić,Šišić,Škaljić,Šatrović,Šehić,Šuvalija,Šetić,Šehović, Tanković,Teskeredžić,Tantula,Torlak, Talović Velić,Vrana,Vukas,Vražalica,Vatreš, Zimić,Zec,Zolota,Zagorica Žunić,Žiga,Živojević
Drugima preostavljam, da nastave sa dodavanjem imena porodica koje su živjele u Rogatici, na području Opštine Rogatica, samo da se ne zaboravi navesti mjesto i ulica, a ukoliko postoji slika, Almiru dostaviti i sliku.Uvijek postoji potreba za slikama, pa ako možete pošaljite, nemojte da se stidite, one su najbolji dokaz o našem životu na području Rogatice. O svakoj porodici treba nesto reci. Svaka porodica, svaka familija ima svoju priču. Pričajte je, imate priliku. Mnoge porodice, mnoge familije, tu priliku nisu imale, niti će je ikada više imati. Mnoga imena, mnoge porodice su, zahvlajujući dušmanima, zauvijek nestale.
Koristim priliku da se zahvalim mom ocu Omeru, majki Behiji, braći Šukriji i Husniji koji su mi pomogli u kompletiranju imena i prezimena naših poznatih familija, pa i mahala, te u izboru teksta za pisanje knjige posvećene našoj familiji.
Svim svojim Rogatičankama i Rogatičanima, ma gdje bili, izražavam svoju sućut, saučešće na strahovitom gubitku najmilijih, za koje ne nalazim prave riječi osim - da je neko strašno odgovoran za krvavi gubitak, gubitak prava na život, imovinu i svojinu, prava na život u rodnom mjestu, planske progone i masovna silovanja od dojučerašnjih sugrađana, k tome još u školi! - koju smo zajednički pohađali, gdje sam kratko vrijeme i ja predavao kao nastavnik, gdje je počelo i završilo uništenje sna o životu i suživotu, zatvaranju, mučenju, brojnijeg bošnjačkog stanovništva, kao i nesrpskog, progonu širom svijeta, što je za sve nas rezultiralo gubitkom dijela domovine, a za nekog - gubitkom svega! Vaši najmiliji su bili naši prijatelji, „školski“ iz djetinjstva, do jučer vezani prijateljstvima, krvnom i porodičnom vezom. Njihov gubitak je i naš gubitak. Gubitak dijela prošlosti, djetinjstva, čupanje iz srca i duše. Njihovim nestankom, nestao je i dio nas. Svi se danas potajno stidimo, da nismo bili u stanju, da vidimo šta nam se sprema i planira, da nismo bili u stanju da odbranimo ono, šta smo imali. Danas smo stranci, kako u svojoj tako i u drugoj zemlji. Bila su takva vremena, mi smo se bavili drugim poslovima, imali povjerenja. Sada to znamo.
Odugovlačenje povratka, trinaest i više godina je prošlo, nekome još više, o težini života u gradu, nekažnjavanju i javnom nepriznavanju ratnih zločina, samo su neka od pitanja na koje treba pronaći odgovor, a to bi bili zapravo ti neophodni prvi koraci i najbolji način za povratak i život u mjesto, gdje su stoljećima, iz generacije u generaciju, ponosno živjele rogatičke bošnjačke familije.
Na mlađe, koji slabije poznaju Rogaticu, u kojoj im leže korjeni, treba prenositi sjećanje i povijest. Zaborav je najveće zlo, zločin, genocid. Upravo ovaj forum, sjecanje vise generacija, prezivjelih Rogaticanki i Rogaticana, najbolja je podloga da se zlocin zaborava ne dogodi, da se otrgne tom zlu i posluzi mladjim generacijama kao dokumentacija, da smo nekad bili, postojali, da jesmo.
Biješe vrijeme, kad je Rogatica, u XV st. poznata kao Ćelebi Pazar, kada je imala više od sedam džamija za svoje vjernike. U Rogatici su izgrađeni bili, kao malo gdje, a za neke cak i nedostižni san - sistem vodovoda, pitke vode, pa tako i prvi hamam - javno kupatilo sa toplom i hladnom vodom…A, danas?
Svim svojim Rogatičankama i Rogatičanima, šaljem tople pozdrave.
S poštovanjem,
Prof. Hamdo Čamo
|