www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: Mart 29th, 2023, 2:57 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00

Započni novu temu Reply to topic  [ 346 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: PREZIMENA, PORIJEKLO, KORJENI BOŠNJAČKIH FAMILIJA U ROGATICI
TekstNapisano: Oktobar 28th, 2008, 10:55 pm 

Tekstovi: 2099
Na sugestiju naseg Rogaticanina Hamde Came pocinjemo sa kompletiranjem liste prezimena rogatickih familija. Paralelno sa tim cemo pripremati i kompletnu listu svih rogatickih mahala i porodica koje su zivjele u njima. To cemo objaviti po kompletiranju ovog spiska.
Evo dijela poruke od Hamde Came, a ispod mozete naci nekompletan spisak porodica, koji je vec dozivio odredjene dodatke.

Quote:
Svim Rogatičankama i Rogatičanima, ma gdje bili, izražavam svoju sućut, saučešće na strahovitom gubitku najmilijih, za koje ne nalazim prave riječi osim - da je neko strašno odgovoran za krvavi gubitak, gubitak prava na život, imovinu i svojinu, prava na život u rodnom mjestu, planske progone i masovna silovanja od dojučerašnjih sugrađana, k tome još u školi! - koju smo zajednički pohađali, gdje sam kratko vrijeme i ja predavao kao nastavnik, gdje je počelo i završilo uništenje sna o životu i suživotu, zatvaranju, mučenju, brojnijeg bošnjačkog stanovništva, kao i nesrpskog, progonu širom svijeta, što je za sve nas rezultiralo gubitkom dijela domovine, a za nekog - gubitkom svega! Vaši najmiliji su bili naši prijatelji, „školski“ iz djetinjstva, do jučer vezani prijateljstvima, krvnom i porodičnom vezom. Njihov gubitak je i naš gubitak. Gubitak dijela prošlosti, djetinjstva, čupanje iz srca i duše. Njihovim nestankom, nestao je i dio nas. Svi se danas potajno stidimo, da nismo bili u stanju, da vidimo šta nam se sprema i planira, da nismo bili u stanju da odbranimo ono, šta smo imali. Danas smo stranci, kako u svojoj tako i u drugoj zemlji. Bila su takva vremena, mi smo se bavili drugim poslovima, imali povjerenja. Sada to znamo.

Odugovlačenje povratka, trinaest i više godina je prošlo, nekome još više, o težini života u gradu, nekažnjavanju i javnom nepriznavanju ratnih zločina, samo su neka od pitanja na koje treba pronaći odgovor, a to bi bili zapravo ti neophodni prvi koraci i najbolji način za povratak i život u mjesto, gdje su stoljećima, iz generacije u generaciju, ponosno živjele rogatičke bošnjačke familije.

Na mlađe, koji slabije poznaju Rogaticu, u kojoj im leže korjeni, treba prenositi sjećanje i povijest. Zaborav je najveće zlo, zločin, genocid. Biješe vrijeme, kad je Rogatica, u XV st. poznata kao Ćelebi Pazar, imala više od sedam džamija za svoje vjernike. Izgrađeni su, kao malo gdje, za neke nedostižni san - sistem vodovoda, pitke vode, pa tako i prvi hamam - javno kupatilo sa toplom i hladnom vodom…

Svim Rogatičankama i Rogatičanima, šaljem tople pozdrave.

S poštovanjem,

Prof. Hamdo Čamo

Aganović
Agić
Ahmetspahic
Ajanović
Ajnadzić
Akšamija
Alagić
Alajbegović
Alibegović
Alić
Alimanovic
Alispahić
Alković
Arnautlija
Arnautovic
Aruković
Avdibegović
Avdić
Avdićević
Babic
Bahtanović
Bahto
Bajraktarevic
Bajrovic
Bazdar
Bečirević
Begić
Behlulović
Bešlija
Bičević
Bičić
Bijedić
Bogilović
Borovac
Bradarac
Branković
Brgulja
Bukva
Bušatlija
Cakisic
Čamdžija
Čamo
Ćano
Ćatić
Catovic
Čaušević
Čavalić
Čavćić
Čengić
Cesko
Ćesko
Čohodar
Čolic
Cordalija
Crnac
Ćubara
Ćubro
Ćulesker
Cuplov
Ćurevac
Curić
Ćurovac
Ćutahija
Dajdzic
Dautović
Dedajić
Delić
Delija
Demirovic
Dervišević
Detlic
Devedzija
Divovic
Dizdarevic
Djedović
Dobrača
Dorović
Dugalija
Dumanjic
Durakovic
Durić
Durmišević
Džabija
Džaferović
Dzafić
Dzambasovic
Dzambegović
Džananović
Dzanko
Dzebo
Dzezo
Dzihanic
Dziko
Džindo
Eminagic
Fazlić
Fejzić
Ferhatbegović
Feriz
Fetić
Garagić
Gazibara
Gazija
Golić
Gorušanin
Grabovica
Guhdija
Hadžiahmetović
Hadžibulić
Hadzic
Hadžihasanović
Hafizović
Hajdarevic
Hanusic
Harbinja
Hasanagić
Hasanović
Hasečić
Hećo
Heljic
Herceglija
Hodžić
Holučlić
Hota
Hrbat
Hrustemovic
Hurem
Huremović
Hurko
Husic
Imamović
Isaković
Jahić
Jamaković
Jašarević
Jasenković
Jez
Jusić
Jusufović
Kadic
Kadrić
Kahvedžić
Kajtaz
Kapo
Kartal
Katica
Kazić
Kerla
Kokot
Kolić
Korjenic
Koro
Kosović
Kozadra
Krajina
Krluc
Kujovic
Kukavica
Kulić
Kulovac
Kulović
Kurbagić
Kurtćehajić
Kurtić
Kustura
Lelo
Lemezan
Lihić
Lukac
Lušija
Lutvic
Mahmutovic
Makas
Mašić
Matović
Mednolucanin
Medosevic
Mehic
Mehmedović
Memišević
Mešanović
Mešić
Milavica
Mirvić
Misic
Mrguda
Mrkulic
Muftić
Muhić
Mujčinović
Muminović
Mušanović
Mušović
Mustafic
Mustajbegović
Nalbantić
Neretlić
Omeragić
Omerbegović
Oprašić
Osmanovic
Otajagić
Palic
Palo
Pašic
Pavica
Pejdah
Pešto
Pezo
Piljevic
Pinjo
Pita
Plećo
Pleho
Podžić
Poljo
Prašo
Prepic
Puhalo
Ramić
Ramovic
Resulovic
Rizahbegović
Sabanic
Sacic
Šahinpašić
Salan
Salić
Salihagić
Salihović
Šatrović
Šehić
Šehović
Sejdic
Sejtarija
Selimbegović
Šetić
Sijerčić
Siručić
Šišić
Škaljić
Smajic
Smajlovic
Sokolovic
Solak
Sovsic
Spahić
Sućeska
Suljagić
Šuvalija
Talović
Tanković
Tantula
Teskeredžić
Tiro
Titoric
Torlak
Tvrtkovic
Vatreš
Velić
Vrabac
Vrana
Vražalica
Vukas
Zagorica
Zahiragic
Zec
Žiga
Zimić
Živojević
Zolota
Zuberovic
Zukic
Žunić

Izvinjavamo se svim clanovima porodica koji su nenamjerno izostavljeni sa ovog spiska. Molimo vas da nas obavjestite ili preko foruma ili putem emaila na adresu rogaticani@gmail.com o prezimenima koja se ne nalaze na ovom spisku.

Nazad na vrh

Naslov: Re: Prezimena familija iz Rogatice
TekstNapisano: Oktobar 31st, 2008, 1:48 pm 

Tekstovi: 3246
Evo ja cu da dodam prezimena familija koje sam primjetio da nedostaju na spisku.

Bajic

Cakisic
Cordalija

Dajdzic
Dauzajmovic
Detlic
Devedzija

Hajdarevic
Herceglija
Heljic
Husic
Hrbat

Lelo

Milavica
Mrkulic

Prepic

Sovsic

Sacic
Smajic

Tiro

Zahiragic

Nazad na vrh

TekstNapisano: Novembar 1st, 2008, 1:57 am 

Tekstovi: 10155
Cestitka za ovu temu.

Nazad na vrh

Naslov: IMENA I PREZIMENA ROGATIČKIH FAMILIJA
TekstNapisano: Novembar 4th, 2008, 1:30 pm 

Tekstovi: 2730
ROGATIČKE MAHALE I IMENA ROGATIČKIH FAMILIJA

IMENA ROGATIČKIH FAMILIJA

Iz knjige „Familija Čamo - Slikom kroz stoljeća, BiH I dio" – Autor: Prof. Hamdo Čamo
Priprema, obrada teksta, slika: Šukrija, Husnija i Hamdo Čamo
U spomen našim roditeljima, djeci, bližoj i daljoj familiji, prijateljima.
Knjige nema u prodaji i nije bila zamišljena za prodaju.

Iz poštovanja, sjećanja, ugodnog nam i zajedničkog života, naveo bih porodice koje su živjele u Rogatici, koja je u agresiji uništena, srušena, stanovništvo protjerano, pobijeno, imovina otuđena, opljačkana, oduzeta, ljudima uništena imovina, imanja i životi. Sjena koja neće nikada izblijediti i koja neće nestati, tako dugo, dok se je budemo sjećali i spominjali. Na području Rogatice živjele su slijedeće familije kojih se sjećam, a neka mi oproste oni koje nisam naveo ili naveo sam ih, možda krivo, riječ je o nehatu, skromnim tehničkim mogućnostima i neopravdanom zaboravu.

S obzirom da sam slabo poznavao imena žena, majki, nana, čak i očeva - neka mi se ne uzme za zlo, ja sam mlađa generacija (1960), što ih ovdje ne mogu sve po imenu navesti, (molim vas, ko zna i moze, neka kompletira imena), ali neka ostane obaveza (Almira sam zamolio), da napravi tako, da se sva imena mogu dopisati, izmijeniti i dopraviti, tako da imamo kompletan spisak, (možda bi bilo najbolje napraviti spisak po ulicama, a ukoliko postoje i slike, time još bolje), i sjećanje na sve naše najmilije Rogatičanke i Rogatičane. Molio bih vas da prvo pročitate cijeli spisak, pa tek dodajete imena, negdje su, samo zbog nesigurnosti, izostavljena.

PODLJUN-ĆANOVAC

Muftić - Meho, Rusmir - Rusmo
Muhić - Suljo, Enver
Čamo - Omer, Šukrija, Husnija, Hamdo
Salan - Enver, Ahmed, Ibrahim, Nijaz
Kerla - Suljo, Omer, Meho
Alagić - Nedim, Nezim,
Kazić - Enver
Dobrača - Kasim, Asim
Ajanović - Mustafa, Omer, Meho
Pezo - Senad, Sejo, Fuad
Muftić - Rešad, Muaz
Čohodar - Rasim, Almasa, Hizra, Azra
Lihić - Šefket, Lambo, Nezim, Nedim, Galib, Abdulah, Kasim
Branković - Hamdo, Ismir, Emir, Edo
Fejzić - Mustafa, Abdulah, Zijad
Čamdzija -
Ćano -
Velić - Esad, Ekrem, Omer,
Škaljić - Hamdo, Nedim, Nezim
Šehić - Ibrahim, Hasan, Husein
Šuvalija - Mustafa, Vehid, Suljo
Hadžihasanović - Mustafa
Žunić - Muhamed

TOPLIK ul. Pere Kosorića

Tantula - Asim (Hase), braća
Pašić - Midho, Mahmut, Nezir
Lihić - Avdija, Muris
Delija - Mustafa, Meho, Fuad
Jusić - Mehmedalija, Šeperka
Ćesko - Zahid, Zineta, Huso
Guhdija - Abid, sin mu
Huremović - Meho, Mirsad - Ićo, brat mu
Kustura -
Selimbegović - Abdulah, Senit, Sadeta
Šatrović -
Teskeredžić - Osman, Mirsad, Muhidin-Dido
Mrguda - Rašid, Suada, Adnan
Durmišević - Hamed, Sead, Salko, Muniba, Suada, Samir
Branković - Himzo, Nazim, Zuhra
Šetić - Muris
Fazlić - Ešef, Hana, Mirsad, Lela
Garagić -
Kolić - Kemal
Pezo - Kasim, Zekija i Jasko
Velić - Esad, Ekrem, Omer,
Škaljić - Hamdo, Nedim, Nezim
Šehić - Ibrahim, Hasan, Husein
Šuvalija - Mustafa, Vehid, Suljo
Hadžihasanović - Mustafa
Žunić - Muhamed

PODHRID

Hodzić - Ibrahim,
Tantula - Avdo, Hasan
Kustura - Asim, Dževad i dr.
Jasenković -
Ferhatbegović -
Omerović - Kadrija, Refik
Pezo - Avdija
Aruković - Osman, Šemso

GRAČANICA ul. Ragiba Nalbantića

Nalbantić -
Feriz - Suljo
Mehmedović -
Škaljić - Zihnija, Hazim
Kikić - pekar
Bahto - Alija, dva sina
Omeragić - Otac, Velija - Fanta i Zijad
Zec - Hasan, Suljo, Osman
Čamo - Nurko, Duda, Suada, Kadira, Mirsada
Pašić - Midhat, Sejo
Kahvedžić -
Hasečić - Kerim
Jusufović - Ramiz
Sijerčić - Salem, Asim
Čengić - Osman, Mustafa
Behlulović - Bekir, Nedim
Agić - Ahmed, Hula
Plećo - Ahmed
Neretlić - Mustafa

PTIČIJAK

Šatrovic - Meho, Izo
Salić -
Hećo -
Pleho -
Ćesko - Sinan
Sućeska -

RUDO

Mujčinović - Ahmed
Hadžibulić - Safet, Husein
Hodžić - Salem, Coto, Ibro, Jakub
Vatreš -
Podžić - Abid, Edhem

ZAKULA ul. Slaviše Vajner Čiče

Čaušević - Avdo, Hamdija "Hape"
Pašić - Midho
Behlulović - Abdulah, Muhidin
Durmišević - Zijad
Borovac - Ahmed
Kurbagić -
Hasečić - Safet, Muaz
Mušović - Kemal, Hamdo
Agić - Ahmed, Muhamed
Muftić - Mahir, Mustafa - "Baban"
Zagorica -
Hodzić - Alija
Vukas - Ibrahim, Belma,

Nisu svrstani po ulicama (Ne znam ime ulice ili gdje su stanovali, a znam ih):
Aganović -
Torlak -
Prašo - Amir, Braco, Aida
Hadžiahmetović -
Živojevic Nazif (nastavnik matematike)
Kukavica Ahmo
Vrana – Mustafa
Zimić -
Kartal - Meho
Vražalica -
Pašan -

Naravno, ostao je Holuć, Krušćica, Donje Polje, Živaljevina i mnoge druge koje nisu navedene. Ko želi, ko može i hoće, neka po mahalama opiše svog komšiju, susjeda i neka bude pomen na one, koji nemaju prilike da se jave na ovom forumu. Ne bi bilo loše, da svako o svojoj familiji dadne mali doprinos, prkosa i bosanskog inata, otrgne zaboravu postojanje svoje familije u Rogatici, a vidjelete, koliko smo se malo znali, koliko smo poznavali - jedni druge. Ja ću svakako, svoj doprinos, o svojoj familiji uskoro i dati. Prije svega, lijepo je čuti i od drugih, njihova (svoja) mišljenja o familiji, porodici, čime se kompletira jedna slika. Naravno, neki se mogu i iznenaditi, ali ostanimo „svoji“. Zdrava kritika, i danas, kada nam je najteže, treba da bude više konstruktivna, a manje, da die u drugom smjeru. Imali smo život, lijep, bilo je to vrijeme djetinjstva i ono je davno prošlo.

PREZIMENA FAMILIJA ROGATICE PO ABECEDNOM REDU
(Poželjno napraviti kompletni spisak)

Ajanović,Akšamija,Avdić,Avdibegović,Alić,Alković,Aganović,Agić,Alagić,Alajbegović,Aruković
Begić,Bahto,Bečirević,Bušatlija,Branković,Bradarac,Behlulović,Borovac,Bogilović
Čamo,Čamdžija,Čaušević, Čengić,Čohodar,Čolic,Ćatić,Ćano,Ćesko,Ćurevac,Ćurovac Delija,Delić,Durmišević,Durić,Dautović,Dugalija,Dobrača
Džindo,Džabija,Džananović,Džaferović
Fazlić,Fejzić,Ferhatbegović,Feriz
Garagić,Guhdija,Gorušanin,Golić
Hafizović,Hasanagić,Hodžić,Hadžihasanović,Hadžiahmetović,Huremović,Hota,Hećo,Hasečić,
Hadžibulić,Hurem,Harbinja,Holučlić
Isaković
Jasenković,Jusufović,Jahić,Jašarević,Jamaković,Jusić,
Kazić,Kartal,Kerla,Kustura,Kajtaz,Kukavica,Kokot
Kulić,Kulović,Kozadra,Kolić,Kurbagić,Kikić,Kahvedžić,Kurtćehajić,Koro,
Lihić
Muftić,Muhić,Mrguda,Mašić,Mešić,Muminović,Mustajbegović,Mehmedović,
Mušović,Mujčinović,Mešak
Nalbantić,Neretlić
Omeragić
Pezo,Pavica,Podžić,Prašo,Pašic,Pleho,Plećo,Pešto
Rizahbegović,Ramić
Sijerčić,Salan,Solak,Salić,Sućeska,Selimbegović, Salihović,Suljagić,Siručić,Spahić
Šahinpašić,Šišić,Škaljić,Šatrović,Šehić,Šuvalija,Šetić,Šehović,
Tanković,Teskeredžić,Tantula,Torlak, Talović
Velić,Vrana,Vukas,Vražalica,Vatreš,
Zimić,Zec,Zolota,Zagorica
Žunić,Žiga,Živojević

Drugima preostavljam, da nastave sa dodavanjem imena porodica koje su živjele u Rogatici, na području Opštine Rogatica, samo da se ne zaboravi navesti mjesto i ulica, a ukoliko postoji slika, Almiru dostaviti i sliku.Uvijek postoji potreba za slikama, pa ako možete pošaljite, nemojte da se stidite, one su najbolji dokaz o našem životu na području Rogatice. O svakoj porodici treba nesto reci. Svaka porodica, svaka familija ima svoju priču. Pričajte je, imate priliku. Mnoge porodice, mnoge familije, tu priliku nisu imale, niti će je ikada više imati. Mnoga imena, mnoge porodice su, zahvlajujući dušmanima, zauvijek nestale.

Koristim priliku da se zahvalim mom ocu Omeru, majki Behiji, braći Šukriji i Husniji koji su mi pomogli u kompletiranju imena i prezimena naših poznatih familija, pa i mahala, te u izboru teksta za pisanje knjige posvećene našoj familiji.

Svim svojim Rogatičankama i Rogatičanima, ma gdje bili, izražavam svoju sućut, saučešće na strahovitom gubitku najmilijih, za koje ne nalazim prave riječi osim - da je neko strašno odgovoran za krvavi gubitak, gubitak prava na život, imovinu i svojinu, prava na život u rodnom mjestu, planske progone i masovna silovanja od dojučerašnjih sugrađana, k tome još u školi! - koju smo zajednički pohađali, gdje sam kratko vrijeme i ja predavao kao nastavnik, gdje je počelo i završilo uništenje sna o životu i suživotu, zatvaranju, mučenju, brojnijeg bošnjačkog stanovništva, kao i nesrpskog, progonu širom svijeta, što je za sve nas rezultiralo gubitkom dijela domovine, a za nekog - gubitkom svega! Vaši najmiliji su bili naši prijatelji, „školski“ iz djetinjstva, do jučer vezani prijateljstvima, krvnom i porodičnom vezom. Njihov gubitak je i naš gubitak. Gubitak dijela prošlosti, djetinjstva, čupanje iz srca i duše. Njihovim nestankom, nestao je i dio nas. Svi se danas potajno stidimo, da nismo bili u stanju, da vidimo šta nam se sprema i planira, da nismo bili u stanju da odbranimo ono, šta smo imali. Danas smo stranci, kako u svojoj tako i u drugoj zemlji. Bila su takva vremena, mi smo se bavili drugim poslovima, imali povjerenja. Sada to znamo.

Odugovlačenje povratka, trinaest i više godina je prošlo, nekome još više, o težini života u gradu, nekažnjavanju i javnom nepriznavanju ratnih zločina, samo su neka od pitanja na koje treba pronaći odgovor, a to bi bili zapravo ti neophodni prvi koraci i najbolji način za povratak i život u mjesto, gdje su stoljećima, iz generacije u generaciju, ponosno živjele rogatičke bošnjačke familije.

Na mlađe, koji slabije poznaju Rogaticu, u kojoj im leže korjeni, treba prenositi sjećanje i povijest. Zaborav je najveće zlo, zločin, genocid. Upravo ovaj forum, sjecanje vise generacija, prezivjelih Rogaticanki i Rogaticana, najbolja je podloga da se zlocin zaborava ne dogodi, da se otrgne tom zlu i posluzi mladjim generacijama kao dokumentacija, da smo nekad bili, postojali, da jesmo.

Biješe vrijeme, kad je Rogatica, u XV st. poznata kao Ćelebi Pazar, kada je imala više od sedam džamija za svoje vjernike. U Rogatici su izgrađeni bili, kao malo gdje, a za neke cak i nedostižni san - sistem vodovoda, pitke vode, pa tako i prvi hamam - javno kupatilo sa toplom i hladnom vodom…A, danas?

Svim svojim Rogatičankama i Rogatičanima, šaljem tople pozdrave.

S poštovanjem,

Prof. Hamdo Čamo

Nazad na vrh

Naslov: Podljun - Familija Škaljić
TekstNapisano: Novembar 17th, 2008, 6:48 pm 

Podljun - Familija Škaljić

Otac Hamdo i majka (zaboravio sam ime, naknadno ću upisati), odgojili su dva krasna sina, stariji je Nezim, a mlađi Nedim.

Porodica Škaljić, koliko znam, potomci su stare bosanske porodice. Koliko znam, imali su, a imaju još uvijek veliki dio zemlje u samom centru Rogatice, na Holuču i okolini.

Kuća Škaljića se nalazi u Podljunu i koliko se sjećam, nalazila se do kuće familije Pezo, između kojih je stajala mala bašča.

Otac Hamdo je bio marljiv, upitan i rado viđen čovjek, mada povučen, uvijek je nalazio lijepu riječ za svakoga. Koliko se sjećam, kao dijete, radio je kao „bolničar“, samo preciznije ne bih znao reći. I stariji sin je radio u bolnici kao laborant. Sa Nezimom sam odrastao, mada nismo išli zajedno u školu, družili smo se do uzrasta pred odlazak na sudije u Sarajevo. Momačke dane, provodili smo često navečer, kako je to bio običaj, šetajući rogatičkim korzom, pričajući o temama koje su samo nas interesovale. Često smo skupa posjećivali sportska natjecanja, bilo da je riječ o fudbalu, rukometu ili košarki. Nezim je bio i ostao ugodan za druženje i razgovor. Naše viđanje se nastavilo, sticajem okolnosti i u Sarajevu, nakon agresije do ovih današnjih dana.

Mlađi brat Nedim, mada smo se kao djeca igrali, kasnije kao srednjoškolci družili, imao je više „svoj krug“ drugara, ali je svojim finim i uglađenim ponašanjem, kao i brat mu, osvajao društvo i imao simpatije društva u kojem je odrastao. Kako znam i on živi u Sarajevu, čuo sam da je magistrirao u svojoj struci (drvna industrija).

I ovom prilikom, šaljem im pozdrave.

Hamdo Čamo

Nazad na vrh

TekstNapisano: Novembar 18th, 2008, 7:21 pm 

Izvinjavam se Šefiku, nadam se da mi neće zamjeriti :-)

Muamer i Keva su ispravili moju grešku.

Muamer

Hamdo Skaljic rahmetli i njegova porodica su komsije moga dede rahmetli, pa da dodam i ja par rijeci. Zena mu se zvala Ramiza i ja je se slabo sjecam. Hamdu sam dobro zapamtio i sinove mu. Sjecam se da je imao sestru Devlu koja ga je cesto obilazila u Podljunu. Nedim je, ima vec desetak godina, asistent na Masinskom Fakultetu u Sarajevu. Mozda je dosad i doktorirao. Starijem sinu je ime Sefik koliko se ja sjecam. Sefik je radio kao laborant u domu zdravlja u Rogatici. Mozda mu je pravo ime Nezim, ali svi su ga zvali Sefik. Moze se javiti jos neko da potvrdi ovo oko imena.

Keva

Ima jos jedna zanimljivost vezana za porodicu Skaljica. Nezir ef. Skaljic, rodjeni Rogaticanin, je bio treci gradonacelnik Sarajeva. Vise informacija o njemu se moze naci na http://www.sarajevo.ba/ba/article.php?pid=126. Njegov potomak Fehim Skaljic je bio prije desetak godina nacelnik opstine Stari Grad u Sarajevu.

Upravu si. Hamdo Skaljic je imao dva sina.Stariji Sefik- Sele i Mladji Nedim. Sele je radio u domu zdravlja a Nedim u Tvornici namjestaja i povremeno meni predavao u skoli, kao i Hamdo Camo. Hahhaahahah. Dobar komsiluk.

Nazad na vrh

TekstNapisano: Novembar 18th, 2008, 7:54 pm 
Site Admin

Tekstovi: 5887
Evi,na brzinu preletjeh,i vidim nema:Arnautlija,Dzihanica,Culeskera;fetica...Moracu to ispisati pa cu dopuniti.

Nazad na vrh

TekstNapisano: Novembar 18th, 2008, 9:57 pm 

Tekstovi: 2099
Sele je napisao:
Evi,na brzinu preletjeh,i vidim nema:Arnautlija,Dzihanica,Culeskera;fetica...Moracu to ispisati pa cu dopuniti.

Dodao sam evo Fetic, a Arnautlija, Dzihanic i Culesker su vec bili ;).
Ali nije pregledan spisak, pa cu morati malo promijeniti format.

Nazad na vrh

Naslov: Podljun – Familija Džafić
TekstNapisano: Novembar 19th, 2008, 5:22 pm 

Podljun – Familija Džafić

Do kuće porodice rahm. Hamde Škaljića, živjela je porodica Džafić. Mislim da je između njih bila poveća bašča/vrt te na kraju, do same ulice koju smo zvali „Česma“, na samom ćošku, bila je smještena kuća ove fine i mirne porodice. Preko puta njih, nastavljale su se kuće rahm.Fuada Hasečić i majke mu rahm. Rabije.

Rahmetli Džafić Ibrahim je sa ženom, rahm. Ćamilom, imao dvoje djece. Sina i kćer. Sin Edib - Edo, mi smo mu dali naziv i zvali ga Hos, po poznatom glumcu iz tada poznate kaubojske emisije u nastavcima „Bonanca“. Mada, mlađa generacija (1966), uvijek je bio „tu u blizini“. Majka rahm. Ćamila, umrla je prije agresije, a kćer, kako sam obaviješeten, živi u Sarajevu, udata je.

Ako sam se gdje prevario, nisam siguran, godine su prošle, ali tu je Keva i, u to sam siguran, on će me prvi ispraviti.

Edo je kažu, poginuo 1995. godine na Vražalicama i posthumno je odlikovan „zlatnim ljiljanom“.

Uz Edu su ostale mnoge dogodovštine, sa njim, njegovim psom koji nikom nije, bez njegove „dozvole“ dao, da se prođe „njegovim sokakom“, ali o tome, drugi put.

Rogatičkom zlatnom ljiljanu, neka bude vječni rahmet i spomen, na njega i njegove plemenite roditelje, a kćerki i sestri - Bože sabura.

Hamdo Čamo

Nazad na vrh

TekstNapisano: Novembar 20th, 2008, 6:52 am 

Tekstovi: 150
sve je tacno Hamdo,nemam sta dodati.svaka cast.Sellam tebi i tvojopj familiji od nas.Keva

Nazad na vrh

Naslov: Podljun - Familija Hasečić
TekstNapisano: Novembar 21st, 2008, 1:37 am 

Podljun - Familija Hasečić

U nastavku desne strane ulice Ahemda Hafizovića, na ćošku ulice koja se zvala „Česma“, preko puta familije Džafić, bila je kuća rahm. Fuada Hasečića koji je tu živio, sa ženom Sadom i sinom jedincem.

Ispod njihove kuće, bila je kuća nastavnika Kene, Envera Hasečića, rahm. Fuadovog brata.

Fuad je živio na kućnom, ako se ne varam, broju 10.

Do njegove kuće, bila je kuća (A. Hafizovića, br.12) njihove majke, rahm. Rabije. Kasnije se u tu kuću doselila druga porodica, ali ne znam ko i odakle.

Rahm. Fuadov sin jedinac, još ga se sjećam, njegova lika, plave kose, ali sam zaboravio kako se zove i on je, čini mi se daleko mlađi. O njemu ne znam ništa.

Sa nastavnikom Enverom Hasečićem, viđali smo se par puta u Sarajevu, pored Sarajke i mislim još jednom na rahm.Bjatovoj đenazi.

Za rahm. Fuada ne znam gdje je radio, a nastavnik Enver je predavao automehaničarima praksu u ŠUP - Rogatica.

Hamdo Čamo

Nazad na vrh

Naslov: Podljun - Familija Salan
TekstNapisano: Novembar 21st, 2008, 1:37 am 

Podljun - Familija Salan

Familija Salan je živjela u ulici Ahmeda Hafizovića, br. 14. Rahm. Ragib Salan, uvijek vedar i nasmijan lik, čovjek izuzetno vesele naravi, oženjen bio sa tetom Zirkom (Nezira), odgojili su sina Envera-Kenu i kćerku Enisu. Familija Salan je bila prva komšijska kuća do naše. Jako ugodna i fina familija. S obzirom da je familija Zec bila u rodbinskoj vezi, mislim sa tetom Zirkom, viđali smo se često, a i posjećivali.

Kena živi u Sarajevu, vidjeli smo se jednom, na žalost opet na đenazi. Kako čujem ima kafić na Koševskom. Nedavno mi je majka javila da se čula sa Kenom i da je rekao da je teta Zirka imala moždani udar i da je trenutno nepokretna. Enisu nisam vidio već davno, samo sam čuo da je udata i živi u Sarajevu.

Hamdo Čamo

Nazad na vrh

Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 346 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00

Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 15 onih sto citaju, a nece da se registruju.

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na: