www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 18th, 2021, 1:18 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 142 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Poruka
 Naslov: Re: PRICA SE...
TekstNapisano: Novembar 16th, 2014, 10:37 am 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Europski izvjestaj ,br. 103: Ratni zlocini i zlocinci u Republici srpskoj

(a) Rajko Kusic

On je prema navodima najpoznatija figura etnickog ciscenja u Rogatici. Svoje iskustvo u etnickom ciscenju stekao je u toku borbe 1991. godine u jednoj srpskoj paravojnon jedinici u Vukovaru u Hrvatskoj.On je u jednom posebnom UN izvjestaju oznacen kao mjesni komadant borickog bataljona, prve brigade, Drina-AGs. Izvjestaj izlistava svjedocanstva o masakrima, koji su izvrseni po naredjenjima Rajka Kusica. Srpske paravojne snage pod vodstvom Rajka Kusica ubili su 49 zarobljenika u toku jedne navodne razmjene. Srpske snage, pod vodstvom jednog identificiranog clana grupe su prislili zatvorenike da se ukrcaju u autobus pod izgovorom zamjene zarobljenika u Han Pijesku , od Visegrada. Kada su se zarobljenici ukrcali u autobus srpski vojnici su ih vezali, tukli i ismijavali. Konacno je autobus dosao do jedne krivine, blatnjave ceste. Srpske snage su naredile da zarobljenici izadju iz autobusa na cestu a onda su ih poubijali i bacili u jednu jamu.

Jedan haski svjedok, koji je do proljeca 1992. godine bio u sluzbi rogaticke policije, posvjedocio je o kljucnoj ulozi Rajka Kusica u naoruzavanju mjesnih Srba, ulozi komandanta i jednog od najuticajnijih clanova Kriznog staba Rogatice.

Kusic, vojni komandant, je oznacen kao glavni Srbin u rogatickom kraju. Drugi masakri su potvrdjivali njegovu silu, posebno napad na rogatcki dio Gracanicu dana 22.05.1992. godine, gdje su pedesetorici Bosnjaka prerezali grla (zaklali ih).

Na osnovu izvora sa mjesta dogadjaja, Kusiceve snage su 3. juna 1992. godine ubili 15 civila na Pasic Kuli i Bjelogorcima a ostale deportirali u logor u Rogatici.

Snage Kusica su u junu zajedno sa grupom pod vodstvom Mladena Vasiljevica,ubili 19 bosnjackih civila a ostatak od najmanje 97 bosnjackih civila sa Pticijaka i iz Gracanice deportirali u logor u Rogatici. Desetog i jedanaestog jula 1992 su Kusiceve snage popalile kuce u Kukavicama, Kujundzicima i Mesicima, opstina Rogatica, poubijali 31 bosnjackog civila a ostatak protjerali u logor u Rogaticu. Kusiceve su snage 2. augusta 1992. godine u selima Kramer Selo, Kozadre i Borovsko poubijali 37 bosnjackih civila na slican nacin kao u prethodnim slucajevima. 15 augusta 1992 godine su Kusiceve snage napale selo Rakitnicu i poubijali 18 Bosnjaka-civila.

Jedan pouzdani internacionalni izvor tvrdi da ima dokaze da je Kusic ,kao komandant bataljona, 100 bosnjackih civila u jednoj pilani masakrirao ( izrezao) cime se ovaj cin ubraja u najgnusnije masakre. Svi pricaju, das su Kusiceve snage tvrdile da su preko 349 bosnjackih civila poubijali u toku etnickog ciscenja na rogatickoj opstini.
Kusic je davao i pismene naredbe svojoj jedinici, specificirajuci postupke napada i paljenja objekata obuhvatajuci tu i zlocinacke postupke prema civilima.
Biro tuzlanskog kantona optuzuje Kusica kao komandanta pod cijim su vodstvom jedinice ucestvovale u ofanzivi na Srebrenicu, koja je od strane UN bila proglasena za zasticenu zonu.

Do skoro je Garnizon RS-armije u Rogatici bio pod Kusicevim vodstvom.

On je sada kao pripadnik RS-armije penzionisan.

On se nalazio u savezu i uskoj vezi sa Radovanom Karadzicem i Ratkom Mladicem.

Njega su drzali kao politicki jaceg od samog predsjednika opstine Rogatica.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PRICA SE...
TekstNapisano: Decembar 11th, 2014, 5:05 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Jos jedna prica jos jednog rogatickog srbina koji isto kao svi nista ne zna.Ovo postavljam samo radi podsjecanja na to ko i kakvi su zivjeli sa nama.
http://www.slobodnaevropa.org/content/s ... 35845.html


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PRICA SE...
TekstNapisano: Mart 3rd, 2015, 8:23 pm 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, uhapšeno je pet osoba osumnjičenih u dva predmeta za ratne zločine, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.
Attachment:
5476db30-7300-4d40-b527-0742b0765237-rogatica-718x446.jpg
5476db30-7300-4d40-b527-0742b0765237-rogatica-718x446.jpg [ 92.98 KiB | Pogledano 5544 puta. ]


Kako prenosi BHT1, u okviru jednog predmeta uhapšeni su Božidar Perišić, zvani Boban (1962.) i Vinko Zoranović, zvani Joja (1965.), obojica iz Rogatice.

U okviru drugog predmeta uhapšeni su Dragan Lubarda, zvani Lube (1956.), Zoran Ilić (1968.) i Milisav Ikonić (1959.), također svi rođeni u Rogatici.

Svi su pod istragom, a osumnjičeni su za zločin protiv čovječnosti i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Njih se sumnjiči da su kao pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske, tokom juna i jula 1992. godine, počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz naselja Gračanica u Rogatici.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su počinili progone, ubistva najmanje 15 osoba (osumnjičeni Perišić), silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti, protivpravna zatočenja, mučenja, zlostavljanja i druge oblike nanošenja teške patnje žrtvama.

Ovi predmeti, između ostalog, odnose se na teške ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava, što je definirano kao jedan od prioriteta Tužlaštva Bosne i Hercegovine u kažnjavanju seksualnog nasilja u ratnim sukobima.

Osumnjičeni će biti ispitani, nakon čega će biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Dvojica postupajućih tužilaca državnog Tužilaštva nalaze se na terenu, gdje direktno koordiniraju aktivnosti koje provode policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), navodi se u saopćenjuAutor: A. V


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PRICA SE...
TekstNapisano: Mart 4th, 2015, 3:14 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Sve je ovo sporo i nesigurno.Nista bez Narodnog Suda.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PRICA SE...
TekstNapisano: April 15th, 2015, 1:54 pm 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Predložen pritvor petorici osumnjičenih za ratne zločine u Rogatici

Tužioci Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH su, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, uputili prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osoba osumnjičenih u dva predmeta ratnih zločina, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz KZ-a BiH.
Postupajući tužioci uputili su prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana za osumnjičene: u okviru prvog predmeta za Perišić Božidara i Zoranović Vinka, a za Ikonić Milisava, Lubarda Dragana i Ilić Zorana u okviru drugog predmeta.
Mjera pritvora, prema osumnjičenim Perišić Božidaru i Zoranović Vinku, predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.
U pogledu osumnjičenih: Lubarda Dragana, Ilić Zorana i Ikonić Milisava, postupajući tužilac je predložio određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od uticaja na saučesnike.
Tužilaštvo BiH ističe da postoji realna i opravdana opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi uticali na saučesnike u pogledu prikrivanja krivičnog djela. Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.
AUTOR M.M.
AVAZ


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PRICA SE...
TekstNapisano: Juni 28th, 2015, 10:07 pm 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Braća Izet i Himzo Golić spadaju među najcjenjenija imena Rogatičke brigade VRS. Izet Golić, prijeratni rukovodilac “Centrotransove” ispostave u Rogatici, i danas na glavi nosi šajkaču s kokardom. Tokom opsade Sarajeva, iz sela Petrovići podno Trebevića, nekoliko mjeseci je iz minobacača 120 mm gađao građane Sarajeva. Komandant Rogatičke brigade VRS, pukovnik Rajko Kušić, osim braće Golić, često spominje svoja ratna druženja i savjete koje je dobivao od generala Asima Hodžića.

Attachment:
original-Miodrag-zivanovic-profesor-(8)-th.jpg
original-Miodrag-zivanovic-profesor-(8)-th.jpg [ 26.03 KiB | Pogledano 5809 puta. ]


Krivična za tekstopisca
Komentar o postavljanju njegovog imena na "Avazovoj" "listi za odstrel" juče smo uspeli da dobijemo i od direktora Turističke organizacije Rogatica Himze Golića. Ističući da zajedno sa svojim bratom Izetom, koji se takođe našao na spisku "bošnjačkih izdajnika", najozbiljnije razmišlja o podnošenju tužbe protiv sarajevskog lista, Golić dodaje da se "ni najmanje ne stidi svoje ratne prošlosti".


- Otkud nekom novinaru pravo da određuje moje nacionalno, versko ili političko opredeljenje?! U ratu sam se časno ponašao, nisam počinio nijedan zločin i zaista je neverovatno da se moje ime povlači po novinama u takvom kontekstu. Bojim se da ću zbog ovakvih "novinara" imati novih problema s budalama za koje rat, očigledno, još nije završen. Posebno iz razloga što sam pre nekoliko godina zbog sličnih stvari već doživeo žestoki verbalni napad u centru Sarajeva od nekog zaluđenog "bosanskog patriote". Izgleda da mi ne preostaje ništa drugo već da zajedno sa bratom, koga su takođe prozivali u pomenutom tekstu, podnesem krivičnu prijavu protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju moju ličnu bezbednost, kao i bezbednost moje porodice - poručuje Goli


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PRICA SE...
TekstNapisano: Juni 29th, 2015, 2:03 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Mislim da ni jedan ne vrijedi pominjanja jer nikada i nisu bili za to.Pitam se je li razlog promjene vjere bas taj jer su ih tada i primjetili.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PRICA SE...
TekstNapisano: August 3rd, 2015, 10:05 am 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Slika


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PRICA SE...
TekstNapisano: August 4th, 2015, 2:30 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Ovo ti ja ne vidim. :oops:


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: PRICA SE...
TekstNapisano: August 12th, 2015, 10:19 am 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
Attachment:
mahir 334.jpg
mahir 334.jpg [ 437.32 KiB | Pogledano 5586 puta. ]
Attachment:
mahir 333.jpg
mahir 333.jpg [ 546.1 KiB | Pogledano 5588 puta. ]


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 142 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 4 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group