www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 18th, 2021, 2:46 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 3 posts ] 
Autor Poruka
 Naslov: Masovna grobnica u Vragolovima
TekstNapisano: August 8th, 2009, 3:23 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 1:58 am
Tekstovi: 3246
Lokacija: Dunjaluk
Tragajući za posmrtnim ostacima supruge Ramize i punice Habibe, masovnu grobnicu u Vragolovima kod Rogatice prije osam godina otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući.
Slučajno sam naišao i vidio dio odjeće kako viri iz zemlje. Povukao sam i izvukao dvije potkoljenične kosti. Suprugu, punicu i još tri žene iz sela nikad nisam našao, a zaklane su u Vragolovima - ispričao nam je Karahmet jučer tokom posjete lokaciji nekadašnje grobnice iz koje su ekshumirana tijela žepskih heroja.

Slika

Izgledalo je kao da su spavali

Tragajući za posmrtnim ostacima supruge i punice, Karahmet u oktobru 2001. slučajno ugledao dio odjeće kako viri iz zemlje...

06.08.2009. 10:35

Tragajući za posmrtnim ostacima supruge Ramize i punice Habibe, masovnu grobnicu u Vragolovima kod Rogatice prije osam godina otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući.

Ostaci piljevine

- Slučajno sam naišao i vidio dio odjeće kako viri iz zemlje. Povukao sam i izvukao dvije potkoljenične kosti. Suprugu, punicu i još tri žene iz sela nikad nisam našao, a zaklane su u Vragolovima - ispričao nam je Karahmet jučer tokom posjete lokaciji nekadašnje grobnice iz koje su ekshumirana tijela žepskih heroja.

Krajem oktobra 2001. godine sekundarnu grobnicu u kojoj su tijela nađena s ostacima piljevine iz rogatičke pilane, posjetio je član Komisije za traženje nestalih Jasmin Odobašić, a ekshumacija je obavljena 3. novembra iste godine. Ekshumirano je devet kompletnih tijela, a dvije lobanje nađene su nekoliko metara van grobnice.

- Samo su dvojica bila u cipelama, a svi ostali su na nogama imali opanke. Tek dvije-tri osobe su imale pantalone i košulje. Izgledali su kao djeca, mladići. Kad su ih poredali na one vreće, baš kao da spavaju - priča Karahmet, koji još ne vjeruje da se među žrtvama nedaleko od njegovog sela nalazilo i tijelo pukovnika Armije RBiH Avde Palića.

Predati Mladiću

Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe. Njihova tijela ranije su identificirana i ukopana u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

U Vragolovima smo jučer pronašli i Hamida Kulovca, šurjaka ubijenog Amira Imamovića. Hajrić i Imamović zarobljeni su zajedno s Palićem u kampu UNROFOR-a i predati ratnom zločincu Ratku Mladiću na Bokšanici.

Zna se ko je ubio Amira Imamovića

- Znam kako su zarobljeni, znam gdje je moj zet Amir Imamović bio u Rogatici, ko ga je saslušavao i odveo u rogatički Dom kulture. Živ je i svjedok koji je vidio kako ga je ubio pratilac Rajka Kušića. Oborio ga je na pod i nogom mu slomio vrat govoreći: "Šefe, o'ladio je" - kaže Hamid Kulovac, koji je obradovan viješću da je konačno pronađeno Palićevo tijelo.

Hajrićeve zadnje riječi

Prema dosad poznatim informacijama, Hajrić i Imamović bili su zatočeni u logoru Rasadnik kod Rogatice, dok je Palić isljeđivan u stanu jednog od oficira Vojske RS u tom gradu. Hajrić je, prema informacijama Esme Palić, mogao pobjeći i spasiti svoj život, ali je rekao: "Ako ja pobjegnem, ubit će Avdu". U Rasadniku je bio toliko isprebijan da više nije mogao ni govoriti, ali je na zidu napisao "Znate li išta za Palu?"

(Dnevni Avaz)


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Masovna grobnica u Vragolovima
TekstNapisano: August 9th, 2009, 8:04 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Zbog svega trebali bi da izmjene svoje simbole u npr.
Attachment:
rs.png
rs.png [ 385.47 KiB | Pogledano 2692 puta. ]


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Masovna grobnica u Vragolovima
TekstNapisano: August 10th, 2009, 1:21 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
E moj Zele, ova prethodna slika je za njih dostignuce :( . Oni se dice time, likuju. Uz gusle pjevaju pjesme o svemu sto je na ovim slikama. I vjerujem da im ne bi nista smetalo da ovo budu njihovi simboli.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 3 posts ] 

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 1 onaj sto cita, a nece da se registruje.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group