www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 13th, 2021, 6:12 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 44 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Oktobar 28th, 2008, 5:16 pm 

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 9:58 am
Tekstovi: 35
TORTURE, SILOVANJA

Skupina cetnika je u vogoscanskom logoru "Kod Sonje" silovala dvije djevojcice od sedam i 13 godina pred ocima njihove majke! Djevojcice to nisu mogle izdrzati i ubrzo su umrle.

Na podrucju BiH srpski je agresor da bi stvorio veliku Srbiju odnosno uspostavio tzv. srpsku drzavu u BiH pocinio i jos cini zlocine nezabiljezene u povijesti civilizacije. Medju ratnim zlocinima su silovanja zena, djevojaka i maloljetnica. Na temelju raspolozivih podataka, prije svega izjava svjedoka i samih silovanih osoba, moze se utvrditi da su okupacijske srpske snage na privremeno zaposjednutom teritoriju formirale i specijalne logore za zene i djecu, u kojima gnusno siluju i izivljavaju se.

Prema dosad prikupljenim podacima, silovano je oko 14.000 osoba, od toga 2.000 djevojcica od 7 do 18 godina. Teski zlocini ucinjeni su u specijalnim zenskim logorima, gdje su silovane djevojcice, djevojke i zene,uz prisutnost roditelja, brace i sestara, muzeva ili djece. Nakon toga su, prema izjavama svjedoka, silovane osobe i dalje zlostavljane pa i masakrirane, odsijecane su im dojke ili vadjena utroba. Zatocenice (Bosnjacke) muslimanske nacionalnosti u zenskom logoru Sekovicima cetnici siluju, maltretiraju i vode po polozajima, najbestijalnije se izivljavajuci na njima. U tom su logoru cetnici silovali i tri djevojcice od sedam godina. Grupa cetnika je u vogoscanskom logoru "Kod Sonje" silovala dvije djevojcice od sedam i 13 godina pred ocima njihove majke. Djevojcice nisu mogle izdrzati silovanja i ubrzo su umrle. U skupini zena iz Bosanske Krupe dvije su djevojcice poslije grupnog silovanja zanijemile.

Monstrumi u ljudskom obliku

U hotelu ljecilistu "Vilina vlas" kod Visegrada, gdje se nalazi tamosnji cetnicki stab, zlocinci su silovali vise stotina muslimanskih zena. U visokom stupnju trudnoce mnoge od njih bi zaklali i bacali u Drinu. U selu Jezero kod Kalinovika cetnici su silovali sve djevojcice od 13 i 14 godina. Takodjer, vise od 300 djevojcica u Domu za retardiranu djecu u Visegradu je silovano i istjerano iz Doma uz rijeci: "sad idite i radjajte cetnike". Takva praksa ponovljena je i u jednom cetnickom logoru kod Tuzle, gdje su cetnici pustili 60 osoba u visokom stupnju trudnoce i u vrlo teskom psihofizickom stanju. Na bolnickom lijecenju u Sarajevu boravi vise od 150 djevojcica i djevojaka koje su cetnici silovali i istjerali iz logora. Iskazi silovanih zatocenica i ocevidaca tih zlocina srpsko-crnogorskih monstruma su stravicna. Iz opsezne dokumentacije Drzavne komisije za prikupljanje podataka o ratnim zlocinima u BiH izdvojili smo samo nekoliko autenticnih izjava koje to upecatljivo i sokantno ilustriraju.

S. K. iz Foce: "Prilikom ulaska u nase selo svi smo okupljeni na jednom mjestu. Zatim su od nas cetnici zatrazili da predamo oruzje, nakit i novac. Stoku su nam vec ranije otjerali. Onda su nas razvrstali u tri grupe i na licu mjesta nozevima preklali osam muskaraca. Odabrali su djevojke i mlade zene i naredili im da se pred svima nama skinu. Kako to nisu mogle uciniti pred svima nama, cetnici su ih uz samaranje i pri jetnju nozevima skinuli. Svaki muskarac koji je na to reagirao bio je smjesta ubijen. Zatim su ih pred svima nama silovali. Bila je to mucna scena, koju normalan covjek ne moze nikad zaboraviti. Ljudi su molili i preklinjali za milost, nudili su imanja, ali podivljalim zvijerima nisu mogli nista..."

A. L. iz Rogatice prica: "Cetnici su mi zaklali muza i dva sina, a kcer i snahu silovali i odveli. Vise me pogodilo to sto se dogodilo kceri i snahi, nego sto sam izgubila muza i sinove. Zeljela bih da su i one ubijene, nego sto su tako brutalno, neljudski obescascene".

Silovatelji u skoli

Cetrnaestogodisnja djevojcica F. M. iz Foce: "Taj komandant je krupan, debeo, star, prljav, ima prosijedu kosu s bijelim cuperkom preko cela. Strasno je smrdio na rakiju i, onako, bio je skroz smrdljiv. Bio je u maskirnoj uniformi s oznakama srpske vojske. Kimnuo je glavom prema meni, a onda ljutito naredio da ustanem. Poveo me u jednu sobu. Drhtale su mi noge, nisam mogla hodati od straha. On me gurao na krevet, a ja sam mislila da ce me zaklati. Skinuo me, udario i zacepio mi usta sakom. Vristala sam." Djevojcica F. M. nije mogla dalje govoriti. Nastavila je njezina majka: "Cula sam vrisku djeteta. Zvala me da je iscupam iz ruku manijaka. Cula sam njegovo urlanje i roktanje. Cupala mi se utroba, um pomracio, ali nisam mogla nista uciniti da to sprijecim. Cula sam ga kako vice jel' ti lepo, pseto jedno. Ona je urlala - nemoj ciko. Izasao je iz sobe i ljutito se obratio - nemoj da mi malu tko dirne. U drugim su sobama na isti nacin silovane kcerke moje sestre".

L. G. iz Rogatice: "Dok smo bili u skoli, svaku vecer cetnici su dola- zili u ucionicu izmedju 23 i 24 sata. Silom i uz prijetnju oruzja odvo- dili su nas u ucionice na katu, gdje se iz noci u noc u potpunom mraku obavljalo grupno silovanje. Samo su se culi vriskovi, jecaji i samaranje. Ujutro su nas vracali pretucene i silovane".

Na tisuce je takvih i slicnih izjava. No, velik broj silovanja ostat ce skriven zbog sramote i mentaliteta, koje ce zbog "dobrog glasa" presutjeti te zlocine.

S.Dzombic


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Oktobar 28th, 2008, 5:44 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
I poslije 16 godina, odjednom apel: Glasajte za SDS i njegovog predstavnika. Aferim!


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Oktobar 28th, 2008, 8:10 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 2:11 am
Tekstovi: 4128
Ko god glas'o i podrzavao ovu koaliciju sds i sda, da Bog da se o svom jadu zabavili.
Rek'o bih ja to puno gore, ali nije "to" za citanje na ovoj stranici.
Zato jedva cekam da se vidim sa tim LJIGAVCIMA i da him kazem ono sto mislim.
FUJ GADOVI. :evil: :evil:


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Oktobar 30th, 2008, 4:50 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Treba samo napomenuti jos jednom da je jedan od onih koji su bili posjetitelji logora "Kod Sonje" i penzionisani kanadski general Lewis McKenzie.
Inace, djubre u ljudskom obliku, koje se odaziva na ime Lewis, je jedan od onih koji ponajvise negiraju genocid u BiH. I umjesto da ga nasi mediji svaki dan podsjecaju na ono sto je uradio i ono sto podrzava, u poslijednje vrijeme nema nikakvih informacija o njemu u nasim medijima.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Oktobar 30th, 2008, 5:44 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 2:11 am
Tekstovi: 4128
Ko je jos priznao da je kurvino kopile? Niko.
Tako ni ova pogan, Luis Mc krejzi. Svi mi, isto tako, svi Bosanci: Bosanski Pravoslavci, Bosanski Katolici, Bosanski Muslimani, a i oni koji se "brinu" o pravdi (bjelosvjetski ljigavci) znaju ISTINU.
DOSTA "zasluga" u ne raskrinkavanju svega ovoga i jos mnogo toga, zasluzni su "nasi" poganliticari.
Vjerovatno "ne talasaj" mogli bi ispasti iz fotelja. Jade, jadno.
Kurvina kopiladi. Ko je lud da to prizna?


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov:
TekstNapisano: Oktobar 30th, 2008, 8:19 pm 

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 9:58 am
Tekstovi: 35
Eh, kad napomenu tog monstruma, evo jedan članak iz 2006, gdje se baš ukratko opisuje i on (monstrum je čak blago rečeno), a i neki od događaja. Sve u svemu, bio je haman siguran da mu "niko ništa ne može"

General MacKenzie: Nije me briga za optužbe za silovanje Muslimanki u srpskim logorima

Motel "Sonja" u Vogošći, koji su snage bosanskih Srba, prema izvješćima UN-a koristile kao kamp za silovanje Muslimanki i Hrvatica, prema izjavama očevidaca, 1992. je pohodio i tadašnji zapovjednik snaga UN-a u Bosni i Hercegovini Lewis MacKenzie.

Mackenzie, protiv kojeg je Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu pokrenulo istragu i koje raspolaže svjedočenjima više žena koje su potvrdile da je kanadski general dolazio u logor, prisustvovao, te sam silovao zarobljenice, se ne obazire na to.
"Prošlo je puno vremena od kada sam bio zapovjednik snaga u Bosni do onda kada su se pojavile optužbe da sam silovao zarobljenice. Istraga koju je proveo UN me je oslobodila krivnje", komentira MacKenzie.
Za njega je sarajevski kantonalni tužitelj rekao da se "skriva iza imuniteta koji mu omogućava međunarodna zajednica", a MacKenzie je na to odgovorio kako o eventualnom skidanju imuniteta odlučuje UN i da će on "svakako poštovati odluke UN-a".
"Kon Tiki" restoran, poznatiji kao "Sonja", u sarajevskom predgrađu Vogošća, je prema izvješćima UN-a najzloglasniji centar za zlostavljanje nesrpskih žena tijekom opsade Sarajeva. Primjerice, tu je dvije djevojčice, stare sedam i trinaest godina, pred njihovim roditeljima, silovalo 20 srpskih vojnika, navodi UN.
Prema pisanju nagrađivanog novinara Roya Guttmana, UN-ovi časnici su bili redovni posjetitelji u "bordelu" kojeg su vodili Srbi. Njih se također optuživalo da su seksualno iskorištavali Muslimanke i Hrvatice koje su služile kao seksualne robinje. Više žrtava silovanja, koje su preživjele, su svjedočile da su i pripadnici UN-a sudjelovali u iživljavanju nad njima.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Oktobar 31st, 2008, 2:33 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Ja vazda kazem.Moze pisati o ovom ratu ko sta hoce i kako hoce.Ja znam sta i kako je bilo i netreba mi pisati.
Od svih pisanja nek uzme ko sta hoce time ipak nista ne mijenja jer On zna sta je istina.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Oktobar 31st, 2008, 4:56 pm 

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 9:58 am
Tekstovi: 35
Jeste Zele, u pravu si kad kažeš "On zna šta je istina".
Istina, i ono što kažeš da tebi ne treba pisati - i to si u pravu. Ne treba pisati nama uopšte. Svi smo osjetili dah rata, svako na svoj način. I mi znamo ko su i šta su. Samo....
hoće li znati djeca koja su sada širom dunjaluka, i tek saznaju za život, šta znači ČETNIK, šta znači LOGOR, PATNJA, OMALOVAŽAVANJE, TORTURE, SILOVANJA....i sve što je vezano uz onu prvu riječ, ako mi im ne budemo govorili i iznosili činjenice? A ovako bar postoji mogućnost da nekad pročitaju ( moje mišljenje :) )
Ja mogu reći da je i to jedan od razloga za pisanje, bar meni. A promjeniti ne možemo ništa, istina je.
Tebi mahsuz selam!


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Oktobar 31st, 2008, 7:36 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 2:11 am
Tekstovi: 4128
Slazem se i sa Zeleto i sa alcicak i ja sam za verziju alcicak, a znam da je i Zele.
Treba pisati, pricati, pisati, pricati, .................
Ne treba dozvoliti da nam djeca, ni nasa ni bilo cija, ne znaju sta je bilo i ZBOG CEGA.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Novembar 1st, 2008, 1:26 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Bas kako rekoste.Onaj ko je spreman dijeci pricati i poturati pod nos da citaju ono sta se dogodilo i da ta dijeca znaju istinu i ama bas sve moze mirno da spava. Ko ne zeli njegov problem samo neka ove prve ostavi na miru.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Novembar 4th, 2008, 7:45 pm 

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 9:58 am
Tekstovi: 35
Ovo su djelovi svjedočenja Bošnjakinje koju je na perverzan način iskoristio kanadski general Luis Mekenzi komandant mirovnih snaga umprofora u BiH. Poslije ovoga svaki komentar je suvišan, samo se postavlja pitanje, kako smo ikako preživjeli i održali se sa ovakvom međunarodnom pomoći koja je u velikoj mjeri bila pomagač srpskim pretenzijama i genocidnoj politici. Svjedočanstvo je zabilježeno i dokumentovano u „Centru za istraživanje i dokumentaciju Saveza Logoraša BiH“ a izdato u knjizi „Molila sam ih da me ubiju – Zločin nad ženom BiH“, u Sarajevu 1999. str.183.(...) „Ujutro sam se probudila oko 6 sati, zbunjena, ne znajući šta se događa, šta mi je sa bebom, gdje se nalazi, da li ima potrebnu njegu, da li ću je ikada vidjeti. Oko 13 sati jedan vojni policajac unio mi je jelo. Cijeli taj dan sam u sobi bila sama. Navečer, oko 20-21 sat u sobu je ušao major Vlado iz Vogošće i naredio mi da se spremim i pođem s njim. Donio mi je jednu kesu u kojoj se nalazilo čisto, ali već nošeno žensko rublje. Kada sam se spremila poveo me je do svog džipa kojim me je, zajedno sa još dvojcom vojnika, odvezao u jednu veću vikendicu. Rekao mi je da, ukoliko želim da se sretnem sa svojom bebom, moram biti veoma pametna, jer će me u vikendici posjetiti jedan gospodin stranac, koji mi može puno pomoći ako budem dobra prema njemu. Zaključao me je u vikendicu koja se sastojala od jedne veoma prpstrane prostorije i sanitarnih prostorija u prizemlju i tri manje spavaće sobe u potkrovlju. U vikendici je bio televizor i radioapart. Bojala sam se svoga položaja, a puno više sam strepila šta mi je sa bebom. Ubrzo poslije toga, u prostoriju je ušao stariji oficir sa dva pratioca. Prepoznala sam kanadskog generala Luisa Mekenzija, koji mi je prišao sa ispruženom rukom, oslovivši me sa „gospođice“ (na engleskom jeziku). U desnoj ruci je držao pupoljak crvene ruže, koji mi je prestrašenoj i nespretnoj utrpao u ruke. Dok je to činio, iz sobe su izašli njegovi pratioci i zaključali vrata.

General Mekenzi me pitao kako se zovem, odakle sam... Šutjela sam i pravila se da ništa ne razumijem. Sljegala sam ramenima i polahko uzmicala, dok mi je general Mekenzi nije rekao na engleskom jeziku: „Gospođice, vi veoma dobro govorite engleski i vi sve razumijete. Ovdje sam da vam pomognem. To je vaš interes. Ljubav vođena interesom je najjača ljubav.“ Shvatila sam u kakvom sam se položaju nalazila. Zatočena i odvojena od svoje devetomjesečne bebe. Oboje smo bili bespomoćni i zatočeni. Svako opiranje bilo je suludo. Opirala bih se, borila, da sam bila sama, da od mene niko nije zavisio. Ovako, mislila sam na svoga sina i bila sam spremna podnijeti i patnju i poniženjei fizičku i duševnu bol samo da bih se sastala sa njim, makar i u uvjetima zatočenja i neizvjesnosti koju zatočenje sa sobom nosi. Uz šund muziku iz Srbije, sa radija, general je praznio svoju strast, a ja branila svoju zatočenu bebu. Stisnutih zuba, stisnuta srca... To je trajalo, sa manjim prekidima, više od dvadeset dana. General me je posjetio 7-8 puta. Molila sam ga da utiče na četnike da mi vrate bebu i da nas oslobode. Uvjek je govorio: „Sutra, sutra, strpi se...“ Nakon dvadesetak dana iz vikendice su me u Vogošću odvezla dvojca vojnika i predala majoru Vladi. (...)

(...) Nije me general Mekenzi na seksuali odnos prisilio šakama. Nije me oborio. Sama sam legla. Nije me tukao, prisiljavao, ali me je imao kao bespomoćniu zatočenicu. Dok je izigravao oficirskog džentlmena sa ružom, soba je bila zaključana, a oko kuće je bila četnička, vojnička straža. Ovo svjedočenje činim bez ikakve prisile, da odahnem, da mi bude lakše u želji da se nekad sretnem sa generalom, Luisom Mekenzijem, posebno da mu javno na televiziji postavim par pitanja i da ga pogledam pravo u oči, u oči velikog prijatelja četničko – srpskih ratnih zločinaca.“


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Monstrumi u ljudskom obliku
TekstNapisano: Novembar 10th, 2008, 3:15 am 
Avatar

Pridružen: Septembar 20th, 2008, 2:51 am
Tekstovi: 2099
Quote:
Ovo svjedočenje činim bez ikakve prisile, da odahnem, da mi bude lakše u želji da se nekad sretnem sa generalom, Luisom Mekenzijem, posebno da mu javno na televiziji postavim par pitanja i da ga pogledam pravo u oči, u oči velikog prijatelja četničko – srpskih ratnih zločinaca.


Pravo pitanje je koliko je ona uopste spremna za susret sa Mekenzijem?
Zahvaljujuci medijskom pritisku sve je moguce, ali sto zbog indolentnosti onih koji se bave ratnim zlocinima, a djelimicno i zbog osjecaja nesigurnosti kod zrtve, mislim da se susret sa Mekenzijem nece nikad dogoditi.


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 44 posts ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 2 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group