U TPR-u Ismet Osmanovic,profesor matematike,koji se obreo u toj firmi odnekud,da niko ne zna kakav mu je zadatak,cutljiv i stalozen,nema ni kancelariju,niti bilo ko zna sta je njegov posao.Domalo saznajem da je on predsjednik Inicijativnog odbora SDA Rogatica.Lijepo,velim sam sebi,SDS je tu vec odavno prisutan,pa neka i SDFA.Ismet je cutljiv i zagonetan,pokusavam razgovarati s njim,ali on vjesto izbjegava.Predlazem mu clanstvo u Reformistima,a on se osmjehuje,on predlaze meni prijem u SDA,oba znamo da je to nemoguca misija,ali demokratski se tolerisemo,meni po svemu izgleda da je SDA stranka koja nema zle namjere. Negdje krajem maja zakazana osnivacka skupstina SDA Rogatica u kino sali.Vruce je pa su vrata prema "Ruzi" otvorena,sjedimo ja,Belegija,Nasko i Sisi,pijemo hladne pive,ali cuju se zapaljive diskusije,kao,vise Sokolac nece biti nas centar i slicno tome.Stolu prilaze Milos i Ugljesa Vukovic,stara carsijska raja,koja ne kaze,ali se osjeca njihov strah od nacionalnog organiziranja,prezivjeli su oni 1941.Mi to okrecemo na sprdnju da,koliko toliko,relaksiramo situaciju. Negdje iza podne,u mom komsiluku,u basti kafane Hajre France,vidim desetak ljudi okupljenih oko buduceg nam predsjednika. Narednog mjeseca,nedelja je,ljetno doba, ja svratio na kiosk "Oslobodjenja" kad vidim Ismeta,mantil preko ruke,kisobran...pozdravimo se:"Dokle" pitam,veli on meni ide da pozdravi Osnivacku skupstinu SDS-a na Borikama.U sali ga priupitam hoce li doci i nama(Reformistima) na skupstinu,samo se nasmija. Izbori se primicu i valja se,kad smo se uhvatili u to kolo,pripremiti.Osnivacka skupstina Reformista u kinu "Tesla" u Srarajevu,odlazimo ja i Colic Mirsad,Vracamo se razocarani u Rogaticu i razmisljamo da od svega dignemo ruke.Ne mozemo,ubjedjuje me Cola,pa osamsto ljudi je potpisalo pristupnicu,moramo izdrzati do kraja,a izbori,na kojima sigurno gubimo,bice opravdanje za lagan izlazak.Slazem se.Idemo do kraja. Odrzimo Osnivacku skupstinu,izaberemo rukovodstvo i dokumente,te kandidacijske liste.Sad valja ici u kampanju kojoj niko nije vican,niti imamo sredstava.Velim,pricacemo po kafana,u knjizari gdje je kao neki nas stab,na ulici,probacemo objasniti.Nas cilj je ekonomski napredak zajednice zasto Markovicev reformski program ima vec rezultata,a lokalno,dacemo sansu ljudima koji znaju svoj posao,eto,recimo,Nazif Titoric ce biti profesionalni komandir vatrogasaca.Ucinicemo sve da nam grad lici na grad,otvoricemo galeriju,obnoviti Dom kulture,pomoci cemo razvoj sporta... U nasem clanstvu ima vec uglednih direktora koje nije partija postavljala na te pozicije,ima istaknutih gradjana,neokaljanih,ima clanova koji me kriomice mole da povuku svoju pristupnicu kao eto,onda ono bla,bla,bla...velim neboj te se,vadim pristupnicu iz ladice i javno je pocijepam:"Jel ti sad lakse..." Razumijem ja ljude,strasna je propaganda,prijeti se,a ako nisi sa nama onda si protiv nas... SDS je cvrsto konstituisan,na celu je Sveto Veselinovic,izgleda kao blecak,ali iza njega stoje pametniji Srbi.Sprdamo se sa Svetom,a on nama veli,naivno otkrivajuci strategiju svoje stranke;"Pa dovoljno je da prospemo nekoliko lazi,o najezdi naoruzanih Sandzaklija,o pokolju koji nam se priprema,a sve to zacinjeno pricama u crkvi i vas nema nigdje." Ima istine u tome sto laprda Sveto,mada se ne slazemo,ali znamo ko vuce konce ,a jos uvijek je u odori Saveza komunista i vatreni je zagovarac bratstva i jedinstva,ali i Slobodana Milosevica kao "spasioca Jugoslavije". Nasa ,uzeg rukovodstva,je taktika razgolititi price nacionalista,trazimo saradnike u SDP-u,a on i,jos uvijek umisljeni u svojoj snazi,sa stredstvima,autima,profesinalcima, nas smatraju glavnim konkurentima i podmecu nam na svakom koraku.Hvali se njihov predsjednik konvencijom stranke na kojoj je bilo dvije hiljade ljudi u sali osnovne skole,prisustvovao i Durakovic,a ja mu velim,negdje uz pice u kaficu kod Bojovica da je pola njegovog clanstva iz prvog reda,koje najvise pljesce i grli Durakovica,ustvari - glavna poluga SDS-a.Bosnjaci iz SDP-a nisu ni u SDA ,a niti u Reformistima,oni samo ne znaju nista,ni sta se sprema ni kakav je krajnji ishod. (3)
Last edited by Sele on Decembar 21st, 2013, 4:20 pm, edited 1 time in total.
|