Mahir je napisao:
Izetbegovic je sve posmatrao sa strane: nije se mijesao. Dobro pamtim, kada sam mu prezentirao kompletan zbir dogadaja od drugog maja - samo je sutio. Tek krajem 1993. optuzio je Abdica za pokusaj drzavnog udara dok je on bio kidnapovan i zatvoren u Lukavici. Tada je javno rekao notornu istinu da je Abdic htio iskoristiti njegovo zatocenistvo kako bi preuzeo vlast.
Ja bih se ovdje opet 'umiješao'. Jednosatvno iz razloga, jer mi tu nešto nije jasno?!
Koliko nalazim, svugdje stoji jedno te isto : « Krajem 1990. godine predsjednik Alija Izetbegović je izabran za predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine.»
Da li iko zna, zašto bi g. Izetbegović optuživao Abdića „za pokušaj državnog udara“, ako se zna, da je g. Abdić dobio najveći broj glasova nakon prvih izbora??
I, šta se to desilo?!
Nigdje se ne može u javnosti saznati, kako je došlo 'do zamjene' da je g. Izetbegović postao odjednom Predsjednik??? Gdje su detalji?
Šta se zapravo desilo, da se 'uloge zamijene'?
POSLIJE TOGA!!! (ako sam dobro informisan o našoj najnovijoj historiji!) - odjednom, ispada ovo -
da Abdić poslije, nazovimo ga, 'nevjerovatnog ustupka', želi još da izvrši još nevjerovatniji "državni udar!"
Naime, tu fali jedna debela 'sekvenca' u cijelom filmu?! Stvarno, debela, ali i debelo objašnjenje!
Da li je Abdić 'odbio izbor' (i kako je to moguće ?!), tj. je li prepustio Predsjedničko mjesto Izetbegoviću (i kako je to moguće ?!)?
Je li Abdić sam 'abdicirao', odrekao se, bio isplaćen, odvraćen, šta se desilo da on 'odbije izbornu pobjedu'? U tom grmu leži plijen.
Gdje su javni ili protokalarni dokumenti za 'izvršenu zamjenu uloga', jer očito u cijeloj toj priči fali taj 'dio' !