www.rogaticani.com

Bila jednom jedna carsija
Sada je: April 13th, 2021, 6:30 am.

Vremenska zona: UTC - 1:00
Započni novu temu Reply to topic  [ 84 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Poruka
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 26th, 2009, 7:27 am 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
OSNIVAC "SEVA"-DELIMUSTAFIC

U ranijem SDB-u, kasnijem AID-u, nalazim se od polovine 1992. godine. Nakon reorganizacije sluzbe i dolaska Kemala Ademovica na njeno celo, na osnovu mojih ranije pokazanih patriotskih opredjeljenja i borbe protiv unutrasnjeg i vanjskog neprijatelja, Ademovic me, na insistiranje Mustafe Hafizovica, postavlja na mjesto zamjenika nacelnika jedne od najoperativnijih linija rada u AID-u, Centra za tajno pracenje. Ademovic mi nalaze formiranje tajnog tima koji bi radio na razbijanju infiltriranih obavjestajnih neprijateljskih prodora u najvise organe vlasti. Ekipa je formirana u najvecoj tajnosti i bila direktno podredjena Ademovicu. Od njega je jedino dobijala naloge i smjernice za rad. O mom prijeratnom, narocito ratnom angazmanu u odbrani od agresije najbolje je da pitate moje saborce. Prije rata sam bio gradjevinski poduzetnik, solidno materijalno situiran. Mada medju zivima vise nema rahmetli Ene Sakica, Sulje Zolja, Dine Magode, Envera Sehovica, Mustafe Hajrulahovica, brace Panjeta, jos uvijek o mom ratnom angazmanu, ako budu smjeli, mogu govoriti: Emin Svrakic, Enver Backovic, Salko Gusic, Zoran Karin i brojne moje kolege iz MUP-a i AID-a. Sigurno je samo da sam bio i ostao borac za cjelovitu BiH u kojoj ce musimanski narod biti jedan od tri
ravnopravna naroda. Bio sam i ostao jedan od hiljada anonimnih bosanskih patriota koji su se iskreno borili, a nisam bio maneken koji se slikao pred TV kamerama.

Prije nego ste pristupili hapsenju Herende, dobili ste od direktora Ademovica ulazne informacije o "Sevama". Kakva su bila saznanja AID-a o ovoj teroristickoj organizaciji?


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 26th, 2009, 7:28 am 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
(nastavak)

"Seve" je formirao Alija Delimustafic u maju 1992. godine. Od pocetka ih je vodio i davao im naloge Nezad Ugljen, a "uslugama" "Seva" su se koristili mnogi: Asim Dautbasic, Jozo Jozic, Bakir Alispahic i Enver Mujezinovic, te Fikret Muslimovic i Jusuf Jasarevic u armijskom vrhu. Grupa "Seve" je predstavljala snajpersko-teroristicku grupu sastavljenu od bivsih pripadnika
KOS-a, specijaca iz Nisa i zavrbovanih kriminalaca sa podebljim policijskim dosijeima, od kojih je jedan bio i Nedzad Herenda. Jedinica je prosla obuku kroz kampove SIS-a u Metkovicu i iranski kamp na Pogorelici, gdje su obucavani za razne vidove teroristickih aktivnosti: snajperska djelovanja, podmetanja eksplozivnih naprava i tihe likvidacije. Herenda je tokom
isljedjivanja priznao mnoge stvari. Iskoristili smo ulazne podatke o Herendinim aktivnostima (koje nam je dao Ademovic) slagavsi Herendu da podatke dobijamo od Dragana Bozica, jednog od pripadnika "Seva" kojeg smo, navodno, uhapsili. Herenda se potpuno otvorio. U svojim iskazima potpuno je potvrdio nasa saznanja, te ih prosirio stravicnim i sokantnim priznanjima. Najsokantnije Herendino priznanje bio je pokusaj atentata na tadasnjeg
nacelnika Staba ABiH, generala Sefera Halilovica kada su poginuli njegova supruga i njen brat.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 28th, 2009, 4:36 pm 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
(nastavak)

Da li je Herenda priznao ko su bili nalogodavci i mentori "Seva" i ko je koordinirao njihove akcije, pa tako i atentat na generala Halilovica?

"Seve" su radile sa tehnikom koju im je dao Enver Mujezinovic, tadasnji nacelnik SDB Sarajevo i bliski saradnik Bakira Alispahica, ministra policije i Nedzada Ugljena, sekretara za drzavnu bezbjednost u Republickom MUP-u. Tom tehnikom su neovlasteno prisluskivali mnoge zvanicnike i clanove najvise izvrsne i politicke vlasti RBiH i formirali specijalne dosijee o
mnogim politicarima. Herenda je spomenuo dosije Zlatka Lagundzije, tadasnjeg potpredsjednika Vlade i Harisa Silajdzica, predsjednika Vlade koji je kasnije prinudjen da dadne ostavku na tu funkciju i na mjesto clana IO SDA.

Je li u jedinici neko bio specijaliziran za postavljanje eksplozivnih naprava?

ATENTAT NA SEFERA HALILOVICA

"Seve" su sve teroristicke akcije vezane za postavljanje eksplozivnih naprava radile preko pripadnika grupe, poznatog pod nadimkom "Makedonac". On je bio specijalista za postavljanje tempiranih naprava i naprava za daljinsko aktiviranje. Plan akcije za likvidaciju generala Sefera Halilovica bio je jednostavan. Postaviti tempiranu napravu ispod terase stana a zatim
ostaviti nekoliko tragova koji bi eventualnu istragu odveli u krivom smjeru. U tu svrhu su od rakete tipa "maljutka" pribavili kabal i nekoliko krhotina koje su ostavili na mjestu eksplozije. Eksplozivna naprava je bila od plasticnog eksploziva i aktivirana je daljinski, sa susjedne zgrade, po vidjenju cilja. General Halilovic je prije toga imao telefonski razgovor sa suprugom u kojem se najavio da ce doci kuci. Medjutim, srecna okolnost i zadrzavanje usput su mu sigurno spasili zivot. U medjuvremenu, sa njegovom suprugom je na terasu izasao njen brat koji je stasom i time sto je, po iskazu Herende, na sebi imao maskirnu uniformu, podsjetio na Halilovica tako da su pripadnici "Seva" mislili da je to general Halilovic i aktivirali eksploziv.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 22nd, 2012, 1:12 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
Attachment:
191687_110906s2_f.jpg
191687_110906s2_f.jpg [ 63.16 KiB | Pogledano 4471 puta. ]

SJEĆANJE NA ZAJEDNIČKU AKCIJU
Atif Dudaković: Gotovina je spasio Bihać od Mladićevih granata

Komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković rekao je za Slobodnu Dalmaciju da je zadovoljan što su hrvatski generalni oslobođeni teških optužbi i što je operacija Oluja okarakterisana legitimnom.

Atif Dudaković
"Šta reći poslije svega što su prošli generali Gotovina i Markač? To je sada iza njih, izgubili su godine života, a preživljena osjećanja ostaju. Mislim da do slučaja Gotovina-Markač nije ni trebalo doći, ali kada je već došlo, na kraju se ipak dogodio pozitivan ishod. Lično mi je jako drago što su oslobođeni i naši osloboditelji.

Naime, bez operacije Oluja Bihać se ne bi mogao osloboditi iznutra. Osim toga, podsjetio bih na činjenicu da je dvadeset dana prije Oluje na Bihać krenula gotovo sva armada srpske vojske u operaciji Mač s ciljem zauzimanja Bihaća. Zato bih želio zahvaliti ne samo oslobođenim generalima, nego i svim braniteljima koji su omogućili da mi ostanemo na svojim ognjištima", rekao je general Dudaković.

Penzionisani general ističe da su tokom višegodišnje opsade Bihaća imali stalnu pomoć hrvatskih generala.

"General Imra Agotić imao je mnogo sluha za problem Bihaća. Preminuo je a da mu nismo mogli javno zahvaliti. Pomagali su nam i generali Martin Špegelj i Petar Stipetić " kazao je Dudaković, dodajući da će sa svojim prijateljima suborcima uskoro u Zagreb kako bi se sreli s generalom Gotovinom i proslavili pravomoćnu hašku presudu.
General Armije BiH osvrnuo se i na nezadovoljstvo haaškom presudom demonstrirano u Srbiji:

"Gledam izjave u kojima se govori da nema pomirenja dok se ne imenuje krivac za stradanje naroda. A to sam čuo iz usta ljudi koji su bili na ratištima i u Hrvatskoj i u BiH, ali ne u paradi, nego su podržavali i činili zla. Potpuno je jasno da je namjera relativizacija krivice za protekli rat."


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 23rd, 2012, 2:29 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 2:11 am
Tekstovi: 4128
Attachment:
photo.JPG
photo.JPG [ 23.35 KiB | Pogledano 4419 puta. ]


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 23rd, 2012, 2:59 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Bravo Suhi.Njemu i onim kao on i jeste mjesto u ovoj temi.Ustvari ja sam ovakve najvise i cijenio.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 24th, 2012, 12:38 pm 

Pridružen: April 11th, 2011, 12:42 pm
Tekstovi: 256
Svim živim braniteljima države Bosne i Hercegovine čestitam DAN DRŽAVNOSTI BIH.
A sutra ćemo se sjetiti i naših šehida i poginulih boraca bez kojih ne bismo bili gdje jesmo.
Neka ih Allah nagradi lijepim džennetom. Amin


Attachmenti:
bosanski-ratnik.jpg
bosanski-ratnik.jpg [ 28.5 KiB | Pogledano 4384 puta. ]
Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 24th, 2012, 2:04 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 10:52 pm
Tekstovi: 10155
Lokacija: nije u rogatici
Meni nekako vise u sjecanje dolaze oni kojih nema.Prevareni su poslije smrti raznim koalicijama i jos samo mi ostajemo da ih obilazimo,pominjemo,cijenimo i postujemo.
Zbog njih i ostajemo na istom putu pa i ovaj praznik obiljezavamo jer u drzavnost BiH su ugradzeni njihovi zivoti te drugacije nikada nece i nemoze biti drugacije.
Cestitam i ja Dan Drzavnosti BiH nasim gradjanima a i osvima onim kojim je BiH u srcu.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 24th, 2012, 3:04 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
SVIMA ONIMA KOJI OVU DRŽAVU DOŽIVLJAVAJU KAO SVOJU ČESTITAM DAN DRŽAVNOSTI.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 24th, 2012, 3:18 pm 
Avatar

Pridružen: Oktobar 30th, 2009, 1:26 pm
Tekstovi: 3067
Lokacija: Negdje u svijetu.
I ja isto.Cestitam dan drzavnosti svima koji vole BiH.Ostali neka popuse k...c.


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Novembar 24th, 2012, 5:50 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 21st, 2008, 2:11 am
Tekstovi: 4128
Potpisujem sve ovo Maretovo...


Nazad na vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Oni su branili BiH - HEROJI
TekstNapisano: Januar 19th, 2013, 9:21 pm 
Avatar

Pridružen: Septembar 22nd, 2008, 10:23 am
Tekstovi: 13163
VIJESTI IZ BIH
Građani Goražda protestirali zbog hapšenja bivših pripadnika 31. Drinske udarne brigade

Nekoliko hiljada građana Goražda mirnim protestima ispred Centra za kulturu danas je izrazilo nezadovoljstvo zbog hapšenja četiri branitelja ovog grada, bivših pripadnika 31. Drinske udarne brigade, osumnjičenih da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.
Uz transparente i brojne poruke članovi porodica uhapšenih, saborci, predstavnici boračkih udruženja te građani izrazili su ogorčenje i nezadovoljstvo, kako je rečeno, neradom tužilaštva i sudova, jer za stradanje oko 4.000 nesrpskih stanovnika tokom 1.365 dana opsade Goražda, još niko nije procesuiran dok se, s druge strane, hapse oni koji su branili ovaj grad.

"Ja sam ponosna na svog oca koji je meni i svima u Goraždu omogućio da živimo. Mog oca su uhapsili a on je samo branio nas i ovaj grad", kazala je Emina Adžem, kćerka uhapšenog Muhameda Adžema.

Predsjednik Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige BPK i ratni komandant 31. Drinske udarne brigade Abduselam Sijerčić-Pelam, podsjetio je da se ranije upozoravalo na mogućnost hapšenja onih koji su branili ovaj grad te je poručio građanima da jedino vjeruje u njih.

"Svako od nas koji smo branili gole živote može da bude procesuiran. Hvala vam što dajete podršku ovim ljudima i njihovim porodicama. Na taj način dajete je i nama, i mi jedino imamo povjerenje u vas, građane ovoga grada", poručio je Sijerčić.

"Mi godinama tražimo od institucija da se procesuiraju zločini nad Bošnjacima u Goraždu. Ništa nije učinjeno", dodao je Sijerčić.


Brojni telegrami podrške stigli su na adresu porodica, boračkih udruženja i građana Goražda koji, kako je istaknuto danas, ne bježe od pravde, ali su protiv izjednačavanja krivca i žrtve.

Skup je protekao mirno i dostojanstveno, a okončan je protestnom šetnjom do Trga branilaca Goražda.

Iza uhapšenih branilaca Goražda, pored boračkih udruženja i građana, stala je i kompletna Vlada BPK te općine u njegovom sastavu koji su obećali finansijsku i pravnu pomoć u formiranju tima za odbranu uhapšenih.

Muhameda Adžema (47), Sulja Karkelju (44), Senada Halilovića (46) i Omera Uglješu (45) prije dva dana po nalogu Tužilaštva Istočno Sarajevo uhapsili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Oni se dovode u vezu sa zarobljavanjem sedam goraždanskih Srba 1992. godine na lokalitetu Trovrh koji su, prema raspoloživim informacijama, sprovedeni do zgrade policije u Goraždu, nakon čega su ubijeni.

PS: Omer mi je kućni prijatelj. Najpozitivniji čovjek koga sam u životu upoznao. Nebi nikad ni mrava zgazio. Operisao je rak debelog crijeva i penzionisao se. Hvala Bogu dobro je i nije mu trebala ni hemo terapija. Ova nepravda može ga glave koštati.
TREBA LI SVE NAS KOJI SMO BRANILI SVOJE PORODICE OSUDITI. AKO TREBA, BUJRUM, I JA SAM BRANIO SVOJU PORODICU.
NI GLASA OD ZLATKA, BAKIRA, ŽELJKA, SULEJMENA...OD FAHRE NI NE OČEKUJEM
ZABOLO NJIH QURAC ZA NAJVRIJEDNIJE U BOŠNJAKA. NIJE NIKO OD NJIHOVIH RATOVO PA NE TRBA NI DA SE PLAŠI SRPSKIH KAZAMATA.
Svaki zločin treba kazniti. Šta je sa zločinima nad 4000 ubijenih u goraždu?


Nazad na vrh
 Profil  
 
Prikaži tekstove “stare”:  Poredaj  
Započni novu temu Reply to topic  [ 84 posts ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Vremenska zona: UTC - 1:00


Trenutno su tu

Trenutno korisnika: Nema nikog, odmaraju se ljudi i 2 onih sto citaju, a nece da se registruju.


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Traži, traži pa ćeš naći:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group