US Open: Del Potro u finalu pobjedio "živčanog" Federera! 
Argentinac Juan Martin Del Potro pobjednik je US Opena. U finalu posljednjeg ovogodišnjeg Grand Slam turnira, koji se igrao u New Yorku, Del Potro je bio bolji od već četiri godine zaredom najboljeg svjetskog tenisera Švicarca Rogera Federera.
Nakon četverosatne borbe Argentinac je došao do svoje prve Grand Slam titule u karijeri, te postao prvi Argetinac pobjednik u New Yorku nakon Giullerma Villasa 1977. godine. Del Potro je, nakon četiri sata i šest minuta igre, bio bolji sa 3:6, 7:6 (5), 4:6, 7:6 (4) i 6:2.
Bio je to njihov sedmi međusobni susret i prva pobjeda za 20-godišnjeg Argentinca. Trijumfom na US Openu ovaj je Argentinac ostvario najveći rezultat u svojoj karijeri. Do sada je na Grand Slam turnirima najdalje stigao na Roland Garrosu, gdje je ove godine igrao u polufinalu i gdje ga je pobijedio upravo Federer.
Neočekivanom pobjedom Del Potra prekinut je Federerov niz od pet uzastopnih naslova pobjednika US Opena, čime je onemogućio Švicarca u osvajanju 16. Grand Slam titule ukupno.
Nakon pobjedničkog poena Del Potro se srušio na teren. Pehar je podigao sa suzama u očima.
"Kada sam legao na tlo, svašta mi je prošlo glavom: porodica, prijatelji, sve... Ne znam kako to objasniti, možda budem mogao sutra ili sljedeće sedmice. Bio je ovo moj san. Sada je završeno. Idem kući sa trofejem i to je najljepši osjećaj do sada u mom životu", izjavio je Del Potro, kome je čestitao i Federer:
"Juan Martin je igrao sjajno. Četiri naslova ovdje bila su sjajna, pet takođe. Bio bi i šesti. Međutim, ne možeš ih imati sve. Nisam razočaran. Imao sam prekrasno ljeto, a i ovdje sam igrao odličan turnir. Nisam imao sreće".