Moja Mladost bi danas bila prvak BiH
Fudbal je najvaznija sporedna stvar na svijetu, a u Rogatici je 70-tih godina mozda bio i najvaznija. Mladost je bila stabilan ligas i mamac za publiku. Na terenu su bili velemajstori, na klupi vrsni treneri, a u upravi sposobni ljudi. Svi su bili dio Mladosti, a Mladost je bila i ostala dio njih. Bilo je to vrijeme kada je Rogatica zivjela za FK Mladost. Rogatica je dala mnostvo asova poput Jesenkovica, Kokota, Salana, Teskeredzica, Muhica i drugih.
Ipak stariji Rogaticani ce izdvojiti jednog igraca kada je u pitanju srcanost i odanost klubu. Rijec je o Mehmedaliji Jusicu, mnogo poznatijem kao Seperka, koji je nas danasnji sagovornik.
Nekada smo namjerno gubili
Kada si poceo igrati za FK Mladost?
Svoju prvu utakmicu za prvi tim Mladosti odigrao sam protiv Krivaje iz Zavidovica, pocetkom 1968 godine. A trener je bio rahmetli Agan Pesto. Tada je za Krivaju igrao izmedju ostalih i stariji brat Seada i Safeta Susica, kojem se ne mogu sjetiti imena.
Koji igraci su cinili tadasnju ekipu ?
Imao sam srecu da pocnem igrati u ekipi koju su cinili sve sami majstori fudbala. Pocev od Himze na golu, pa Cesona, Bece, Hape, Cige, Pereule, Gagule, Keme Sose, Keme Prepica i drugih. Nakon rahmetli Agana Peste na klupu je sjeo vrsni trener Omer Muftic.
U kojem rangu takmicenja je tada bila Mladost?
Pa u to vrijeme je to bilo kao Treca liga. Izmedju ostalih u toj ligi su bili Radnik iz Hadzica, ZSK iz Zenice, Bosna iz Sarajeva i mnogo drugi renomirani bh klubovi.
Igrala su se razigravanja za ulazak u veci rang takmicenja, tada je to bila Druga liga, koja je bila podijeljena po Republikama. Mi smo bili stabilan ligas, koji je cak imao sansu i da bude prva toj ligi. Nekada smo i namjerno gubili, kako se ne bi plasirali u veci rang. Jer za to nismo imali dovoljno finansijskih sredstava.
Gdje bi bilo mjesto Mladosti u kojoj si ti igrao u sadasnjem fudbalu u BiH?
Ma slobodno ti napisi da bi moja Mladost bila prvak. Imali smo sjajnu ekipu, trenera, vrhunsku upravu i igrali lijep fudbal za oko. Bez ikakve konkurencije bi bili prvi. Bila su to neka ljepsa vremena za fudbal, a i za zivot.
Sarajevo je bilo zainteresovano, ali....
Bio si sjajan igrac u to vrijeme, da li je bilo ponuda iz vecih klubova?
Pa bilo je ponuda, ali valjda nije bilo sudjeno. Negdje pocetkom 1971 godine igrali smo utakmicu protiv Sarajeva, koje je uprilicilo oprostaj Vahidinu Musemicu i Refiku Mufticu. Musemic je odlazio u Francusku, a Muftic u Austriju. Na toj utakmici sam bio ponajbolji igrac. To nije ostalo nezapazeno od strane strucnog staba FK Sarajevo. Nakon utakmice u „Ruzi" smo imali razgovore sa Muzurovicem, dr Sefko, Omer Muftic i ja. Trebao sam ici na pripreme sa Sarajevom, jer je nova sezona tek pocinjala.
Sta se onda dogodilo?
Glavni posrednik u tim razgovorima je bio tadasnji trener Mladosti, Omer Muftic.
Ali s obzirom da je nedugo nakon toga on napustio klub, tako su se i kontakti polako poceli gubiti. Ja sam imao neke konflikte sa upravom, tako da moj prelazak u FK Sarajevo nije nikada realizovan.
Ipak si otisao u Elektrobosnu iz Jajca nakon toga?
Pa Kasim Kokot je odveo Cigu Alkovica u Elektrobosnu iz Jajca, a i ja sam malo nakon toga otisao u Jajce i proveo tamo tri mjeseca. Ali nisam nikad zaigrao za njih, jer mi Mladost nije dala ispisnicu. Tako da sam se morao vratiti u Rogaticu. Inace, Elektrobosna je u to vrijeme imala sjajnu ekipu i igrala je u tadasnjoj Republickoj ligi, koja je bila drugi stepen natjecanja.
Jerkovic je bio najbolji
Imao si priliku da igras protiv sjajnih igraca. Koga od njih bih izdvojio?
Bez premca su bili Vahidin Musemic i Safet Susic. Suvisno je o njima pricati.
A ko je bio tvoj omiljeni igrac?
Omiljeni igrac mi je bio Drazen Jerkovic, nekadasnja legenda Dinama i reprezentacije Jugoslavije. Bio je kompletan igrac. Izuzetno jak u duelu, sjajan dribler, odlican u igri glavom. Ma bio je pravi centarfor.
Znaci li to da si i navijao za Dinamo?
Pa vidis u to vrijeme rogaticke mahale su ti bile podijeljene po timovima. Tako su na Podljunu navijali za Crvenu Zvezdu, Mejtas i Toplik su bili za Hajduk i Dinamo, Donje Polje za Zvezdu i Partizan i tako dalje.
Tako sam i ja bio navijac Dinama u to vrijeme, a simpatisao sam Sarajevo. Kasnije kako je vrijeme prolazilo postao sam navijac Sarajeva.
Na rukama navijaca do hotela
Koja je tvoja najbolja utakmica u dresu Mladosti?
Pa mislim da je to utakmice protiv GP Bosna u Rogatici, kada su se oni borili za prvo mjesto. Primili smo gol na samom pocetku utakmice i to nas je dobro uzdrmalo. Trazio sam od trenera Omera Muftica da posalje sve igrace u napad. Pa ili da primimo pet golova ili da pobjedimo. I tako je i bilo. Krenuli smo sa napadima na gol GP Bosne.
Izjednacili smo nakon sto je sa desne strane centrirao Hazo ili Ciga, a lopta presla preko golmana i dosla do mene. Ja sam bukvalno sa loptom usao u gol. Do kraja prvog poluvremena Kaca je postigao gol za 2-1.
U drugom poluvremenu oni su krenuli svim silama naprijed, ali to je otvorilo dosta prostora i za nas. Dobio sam jednu loptu negdje na centru igralista, uspio je nekako prebaciti preko njihovog korpulentnog centarhalfa i postici svoj drugi, a nas treci gol.
Bilo je na toj utakmici nekih dvije ili tri hiljade ljudi. Na rukama su me odnijeli do hotela.
Je li bilo puno zutih ili crvenih kartona u tvojoj karijeri?
Pa zutih je bilo dosta, ali samo sam dva crvena kartona dobio u karijeti. I to je vec bilo pred kraj karijere.
Kada si se oprostio od aktivnog igranja?
Pa 1979 godine sam okacio kopacke o klin. Iako jos uvijek relativno mlad, trebalo je poceti raditi i prestao sam sa fudbalom. Mozda je jos koja godina bila u nogama.
Da li si se ikad bavio trenerskim poslom?
Ma nisam. Nije to za mene. Da sam ja trener, igraci bi morali pobjedjivati svaku utakmicu. U suprotnom bi bilo i previse galame i kritike. Zato se nisam bavio trenerskim poslom. Ali sam i nakon zavrsetka igracke karijere volio otici na trening i igrati fudbala.
Bio je ovo jedan mali razgovor sa velikanom rogatickog sporta. Kako sam Seperka kaze, zaboravio je da spomene veliki broj ljudi i interesantnih anegdota o FK Mladosti. Ali ce to pokusati da ispravi kroz pisanje na nasem forumu. A nama ostaju samo price i sjecanja na neko ljepse vrijeme.
www.rogaticani.comNasko je bio najpopularniji medju rajom
U Rogatici je bilo mnogo popularnih sportista. Da li se neko izdvajao?
Pa tesko je sad izdvojiti nekoga. Svi smo se mi medjusobno druzili i bili dio grada i dio raje. Ali ako bih vec morao izdvojiti nekoga, onda je to rahmetli Nasko Titoric. On je nekako bio najpopularniji medju rajom.
Mada su i Pava, Himzo i Ceson bili isto tako cijenjeni i kao ljudi i kao sportisti.
Mladosti iz Listice i Rogatice sportski prijatelji
Mladost iz Rogatice je svake godine u februaru igralo turnire u Listici kao gost Mladosti iz Listice. Ova dva kluba su bila pobratimljena. Na tim turnirima su igrali Partizan, Crvena Zvezda, Hajduk, Sarajevo i drugi veliki timovi. Ipak nikad nismo imali priliku igrati protiv timova velike „cetvorke", zato sto smo gubili u ranoj fazi turnira
Igralo se i protiv Lokomotive iz Moskve
U Rogaticu je jedne godine dolazila i ekipa Lokomotive iz Moskve i odigrala prijateljski mec sa Mladosti. Vjerovatno se vise nikada nece slicna situaciji dogoditi. Sada je Lokomotiva izuzetno bogat i renomiran evropski tim, za koji izmedju ostalih nastupa i kapiten reprezentacije BiH Emir Spahic.
Omer Muftic je najbolji trener seniora, a rahmetli Avdo Brankovic podmlatka
Pa za mene je najbolji trener bio Omer Muftic. Pomogao mi je dosta u karijeri i u zivotu. Bio je veliki covjek i pedagog. Dobri su bili i Pesto, Kokot, Babic....
A kad si vec spomenuo trenere onda moram pomenuti rahmetli Avdu Brankovica. On je u prvi tim izveo jednu sjajnu generaciju koju su cinili Dido, Hazo, Muhici, Bajraktarevic...
Dva zlatna predsjednika
Eh tu si me doveo u veliku dilemu. Ne mogu se stvarno odluciti za jednu osobu.
Rahmetli dr. Sefko Kurtcehajic i Sefik Isakovic su dva daleko najbolja predsjednika FK Mladosti. Dok su oni bili u klubu, bilo je i uspjeha i novca. Tako da bi bilo nekorektno da ih ne spomenem obojicu. Veliki je broj igraca kojima su pomogli na svaki moguci nacin.
Idealni tim
Koga god da izaberem, uvijek cu izostaviti nekog sjajnog igraca. Ali evo ti mojih jedanaest najboljih. Golman je Pava (Muhamed Pavica), iako je i Himzo bio strasan golman. A Bige Salan je mozda bio i najbolji, ali sam ipak sa Pavom igrao najduze.
Bekovi bi bili Nail Kartal Kaca i Asim Jusic Krnjo.
Centarhalf je Munir Jesenkovic Ceson, a ispred njega halfovi Miro Gluhovic i Kena Hadzihasanovic.
U sredini su polutke Dido Teskeredzic i Hazo Talovic, a na krilima bi bili Ciga Alkovic i Alija Jusic Juda. Mjesto centarfora je rezervisano za Gagulu Tantulu.
To ti je moj tim, iako sam izostavio nekoliko dobrih igraca.
Navijaci
Eh u to vrijeme smo imali nase stalne navijace. Ljude koji su neizmjerno voljeli Mladost i nikada nisu propustali utakmice. Pomenucu samo neke od mnogih kao sto su Roho Mahmutovic, Ramiz Talovic, Nezim Lihic, Alija Zec, Hakija Feriz, Ibro Prepic, Galib Hasecic, Vukas.... Ma ne mogu ti ja sve ljude nabrojati. Svi su voljeli Mladost i radovali se nasim pobjedama i tugovali u nasim porazima.
Fotografije spaljenje
Imao sam mnogo fotografija, a sve su ostale u Rogatici. Moj brat je nakon rata pronasao samo ovu fotografiju i to u smecu. Ali zivot ide dalje, sta se moze.
Ovdje mozete davati komentare vezane za intervju.