TALE

  Ako je Nego Kozic bio najbolji rok-gitarista, ako je Nedo najbolje svirao klavijature, onda je Teufik Behlulovic – Tale, zacijelo bio najbolji bubnjar koji je lupao u bubnjeve u Rogatici. Pročitaj više »

KOPACEVA PJESMA

Dosao je. Da za zivot zaradi. Ili da plati danak svojim zivotnim izborima? Mozda ga tu dovela nemogucnost prevazilazenja sirotinjskih korijena? Saznati necu. I ne moram. Pročitaj više »

Ne halalim ti, “junače”

Priča sandžačke književnice o majci koja je izgubila šestoricu sinova. Junačeee! Poznaješ li meee? Sjeti me se, kukavče, sjeti! Kano si zaboravio, kad si me pred kućom ostavio kraj ubijenog šestog mi Pročitaj više »

BAŠTA

Valja rerci da je ovu binu i sadrvan projektovao Fehim Hurem. Pricao mi je da je onaj stari sadrvan uradio njegov otac izmedju dva svjetska rata. Pročitaj više »

SOKO, SOKOLUŠA I SOKOLOVI

Ibrahimaga Mehmedovic Soko i njegovi sinovi Hajrudin, Fahro i Semso s majkom Sokolusom (tako su je djeca njena zvala) pripadaju onom dijelu price o Rogatici, kad se govori o meraku, dertu i Pročitaj više »

TEFERIČ

Svakog ljeta su na Pticijaku (poslije kosevine) organizovani teferici, iliti piknici za carsijski narod. Pročitaj više »

 
tale naslov

TALE

 

Ako je Nego Kozic bio najbolji rok-gitarista, ako je Nedo najbolje svirao klavijature, onda je Teufik Behlulovic – Tale, zacijelo bio najbolji bubnjar koji je lupao u bubnjeve u Rogatici.

kopac naslov

KOPACEVA PJESMA

Dosao je.

Da za zivot zaradi.
Ili da plati danak svojim zivotnim izborima?
Mozda ga tu dovela nemogucnost prevazilazenja sirotinjskih korijena?
Saznati necu. I ne moram.

ne halalim naslov

Ne halalim ti, “junače”

Priča sandžačke književnice o majci koja je izgubila šestoricu sinova. Junačeee! Poznaješ li meee? Sjeti me se, kukavče, sjeti! Kano si zaboravio, kad si me pred kućom ostavio kraj ubijenog šestog mi sina. Tada ne pukoh od bola, ni poklekoh, no tu kraj mrtvog sina, na livadi sedždi padoh na ikindiju i istiharu namaz.

bašta naslov

BAŠTA

Valja rerci da je ovu binu i sadrvan projektovao Fehim Hurem. Pricao mi je da je onaj stari sadrvan uradio njegov otac izmedju dva svjetska rata.

sokolovi

SOKO, SOKOLUŠA I SOKOLOVI

Ibrahimaga Mehmedovic Soko i njegovi sinovi Hajrudin, Fahro i Semso s majkom Sokolusom (tako su je djeca njena zvala) pripadaju onom dijelu price o Rogatici, kad se govori o meraku, dertu i aksamluku.

teferic naslov

TEFERIČ

Svakog ljeta su na Pticijaku (poslije kosevine) organizovani teferici, iliti piknici za carsijski narod.

Jedna slika

Jedna fotografija, bujica sjecanja,…

Sigurno je da nisu sve price ispricane, ali one koje jesu nalaze se na nasem forumu…

medeni-naslov

Medeni

Ja koliko sam puta pozelio da poslije senluka pojedem Pace kod Medenog i da dodzem sebi…

rogatico moja

ROGATICO MOJA

Nas clan rule je sa nama podijelio jednu lijepu pjesmu o Rogatici

Meterizi

METERIZI

Tako se, naime, zvala “sprava” za nosenje rucka, ili ti “toplog obroka” kako se danas, malo modernije, kaze.