BAŠTA

Valja rerci da je ovu binu i sadrvan projektovao Fehim Hurem. Pricao mi je da je onaj stari sadrvan uradio njegov otac izmedju dva svjetska rata. Pročitaj više »

SOKO, SOKOLUŠA I SOKOLOVI

Ibrahimaga Mehmedovic Soko i njegovi sinovi Hajrudin, Fahro i Semso s majkom Sokolusom (tako su je djeca njena zvala) pripadaju onom dijelu price o Rogatici, kad se govori o meraku, dertu i Pročitaj više »

TEFERIČ

Svakog ljeta su na Pticijaku (poslije kosevine) organizovani teferici, iliti piknici za carsijski narod. Pročitaj više »

Jedna fotografija, bujica sjecanja,…

Sigurno je da nisu sve price ispricane, ali one koje jesu nalaze se na nasem forumu… Pročitaj više »

Medeni

Ja koliko sam puta pozelio da poslije senluka pojedem Pace kod Medenog i da dodzem sebi… Pročitaj više »

ROGATICO MOJA

Nas clan rule je sa nama podijelio jednu lijepu pjesmu o Rogatici Pročitaj više »

 
bašta naslov

BAŠTA

Valja rerci da je ovu binu i sadrvan projektovao Fehim Hurem. Pricao mi je da je onaj stari sadrvan uradio njegov otac izmedju dva svjetska rata.

sokolovi

SOKO, SOKOLUŠA I SOKOLOVI

Ibrahimaga Mehmedovic Soko i njegovi sinovi Hajrudin, Fahro i Semso s majkom Sokolusom (tako su je djeca njena zvala) pripadaju onom dijelu price o Rogatici, kad se govori o meraku, dertu i aksamluku.

teferic naslov

TEFERIČ

Svakog ljeta su na Pticijaku (poslije kosevine) organizovani teferici, iliti piknici za carsijski narod.

Jedna slika

Jedna fotografija, bujica sjecanja,…

Sigurno je da nisu sve price ispricane, ali one koje jesu nalaze se na nasem forumu…

medeni-naslov

Medeni

Ja koliko sam puta pozelio da poslije senluka pojedem Pace kod Medenog i da dodzem sebi…

rogatico moja

ROGATICO MOJA

Nas clan rule je sa nama podijelio jednu lijepu pjesmu o Rogatici

Meterizi

METERIZI

Tako se, naime, zvala “sprava” za nosenje rucka, ili ti “toplog obroka” kako se danas, malo modernije, kaze.

cuprija

VISEGRADE GRADE GDJE JE MOJA DRAGA

U Visegradu sam prvi put bio davne 1954. Posao u skolu, bio dobar djak, pa babo i matera vele, hajmo ga povesti do Visegrada. Taj put do Mesica (cuvenom postom Avde Piljka), pa cekanje garavog cire, pa pisak lokomotive, paru i cadj nikada necu zaboraviti…

Mercedes

MERCEDES

Kada su dvojica rogatickih direktora tadasnjih najjacih firmi “Sjemeca” i “Tehnotransa”: Andrija Jovicic i Ejub Hasecic nabavili sluzbene mercedese, bio je to dogadjaj za Rogaticu. A vrijeme je – sredina sesdesetih godina, a Rogaticani su do tada imali priliku vidjeti ovo vozilo jedino u kinu, ili Gracanici (vlasnistvo Alije Hodzica Secana) ili kada je Rogaticu pohodio potomak najbogatijeg Vajzovica – Svedjanin Hajraga, ili znameniti Rogaticanin iz Los Andjelesa inz.Mustafa Hasanagic.

TPR

Tvornica Prečistača Rogatica – TPR

Kada je Ejub Hasecic davne 1960. zagrmio u krugu “Tehnotransa” zasto mu vozila stoje, a dobio odgovor nema filtera, jos ga je vise spopao bijes. Uzeo je stari, naftom zaprljani filter, razvalio ga i rekao: “Ovo ce Ahmo Dziko s Galibom Pasicem napraviti za tili cas!”.